Luni,
16.05.2022
Acum
0°C

”Naziștii” din Georgia, Belarus, Moldova, Kazahstan, Ucraina...

”Naziștii” din Georgia, Belarus, Moldova, Kazahstan, Ucraina...

Am stat la cozi imense în care nu exista nicio regulă. Ușa de la ”pâine” mi-o amintesc ca o pâlnie spre care se revărsau o mulțime de bărbați, femei, copii, bătrâni și tineri, muncitori și ingineri, proști și deștepți, deopotrivă.

Mi-e greu să-i explic acum unui adolescent rostul cartelei. Sau că uleiul se dădea cu polonicul, scos dintr-o canistră de aluminiu. Ori că vârstnic sau copil, trebuia să fii atent mereu la ce și cu cine vorbești.

E dificil să spui de ce un muncitor la textile avea sute de suluri de ațe acasă, ori un vopsitor avea zeci de cutii de vopsea. Ori că deși drumurile erau pustii, de puteai să joci jumătate de oră fotbal în intersecție, până să treacă vreun vehicul, duminica, și aceste mașini puține se înjumătățeau. Circulau în week-end mașinile cu numere pare, iar apoi cele impare...

Îmi aduc aminte de sifon, de video-uri conspirative, de ciocolată ungurească ascunsă bine și scoasă doar la ocazii, de bananele, cele două trei anuale, care se coceau pe dulap.

Îmi aduc aminte de un sistem distopic. De excursii cu hârburi de autobuze în care vizitam sărăcia din alte județe. De uniforme și ora de istorie falsificată. De câmpul imens cu cartofi răsfirați pe care trebuia să-i strângem în gălețile cu care tot noi veneam de acasă, pentru că statul nici măcar atâta nu avea. Au trecut mai bine de 30 de ani.

De abia în anii 2000 mi-am făcut primul credit. Pentru un DVD player pe care l-am folosit la vreo două filme. L-am luat în 12 sau chiar 24 de rate și chiar ne gândeam foarte serios dacă ni-l permitem sau nu.

A fost primul contact cu occidentul din punctul ăsta de vedere.

În rest, cumpăram maxim două ouă, un sfert de pâine, un cub de Knorr din care făceam o supă fleșcăită, iar pe calculatorul moștenit de la frate-meu de abia se putea viziona un film. Iar apoi, lucrurile s-au mai îndreptat. Nu neapărat cu strategiile noastre economice, dar ajutați mult de o legislație europeană, începem să ne comparăm de abia acum cu state cu democrații mult mai vechi decât a noastră. Și ne-a trebuit atâta timp... Și e bine că suntem în continuare nemulțumiți.

În Belarus, protestele au început în 2020. Revoluția papucilor sau Revoluția anti-gândaci a fost protestul în stradă împotriva unui președinte-dictator: Aleksandr Lukașenko. Pornite în timpul campaniei pentru prezidențiale, protestele au fost înăbușite cu forța armată, după ce Lukașenko a fost declarat câștigător pentru un al șaselea mandat.

”Ultimul dictator” al Europei, aflat la putere timp de 26 de ani, Lukașenko a rămas în fruntea țării după alegeri pierdute, de fapt, și cu armata în stradă. Nu cred că belarușii au fost influențați de propaganda americană, tot așa cum nu cred că sunt naziști. Pur și simplu nu mai vor să trăiască în acel sistem. Lumea se schimbă.

În Moldova, președintele pro-rus Igor Dodon a pierdut alegerile în fața Maiei Sandu, un idol politic acum inclusiv pentru mulți români. În turul doi, din data de 15 noiembrie, Maia Sandu a acumulat 57.72%, iar Curtea Constituțională a validat mandatul său pe 10 decembrie, strunind Moldova spre un alt drum. Nu cred că moldovenii au fost influențați de propaganda americană, tot așa cum nu cred că sunt naziști. Pur și simplu nu au mai vrut să trăiască în acel sistem. Lumea se schimbă.

În Georgia, Revoluția Trandafirilor a provocat în 2003 demisia președintelui Eduard Șevardnadze, coleg cu Ceașușescu al nostru. În 2008, Rusia intră în Georgia cu armata și încearcă să oprească atitudinea pro-vest a georgienilor.

În urma acestui război Osetia de Sud a fost recunoscută ca entitate statală de Federația Rusă, Georgia pierzând controlul asupra acestei regiuni, însă atitudinea pro-occidentală a rămas. Nu cred că georgienii sunt influențați de propaganda americană, tot așa cum nu cred că sunt naziști. Pur și simplu nu vor să se întoarcă în acel sistem. Lumea se schimbă.

În acest an, în Kazahstan au pornit manifestații pașnice împotriva creşterii preţului la gazul lichefiat, utilizat ca principal carburant auto. S-a terminat cu cerințe politice și cu 225 de morţi, după intervenția armatei ruse.

Protestatarii au fost denumiți ”teroriști” și ”bandiți” pentru că cereau ca familia Nazarbaev, un alt fost coleg al lui Ceaușescu, să dispară din fruntea țării.

Actualul preşedinte, Kasîm-Jomart Tokaev, cere acum schimbarea sistemului politic al țării. Mai puține drepturi pentru președinte și mai multe pentru parlament. Poate a înțeles că locuitorii din Kazahstan nu sunt influențați de propaganda americană, tot așa cum nu sunt naziști. Pur și simplu s-au săturat de acel sistem. Lumea se schimbă.

Acum, Ucraina. Nu cred că ucrainenii sunt influențați de propaganda americană...

Se spune despre diferența de 6-7 sute de ani dintre creștinism și islamism că reflectă felul în care credincioșii celor două religii înțeleg credința. Ca și în cazul vârstei unui om, și aici trebuie arse niște etape până ajungi la maturitate. Tot așa cred că de abia acum această zonă a Europei și statele de la ”periferia” Rusiei încep să se dezmorțească. Cortina de fier s-a tot dat în spate până a ajuns la marginea Moscovei și nu cred că acesta a fost succesul vreunei propagande. Vreunei rețele de spioni, vreunei manipulări gigantice. Oamenii văd ce se întâmplă în jurul lor și pot alege să trăiască mai bine. În țara lor, dacă se poate, sau în a altora. Nu degeaba iahturile oligarhilor ruși au fost confiscate în Mediterana, nu în Azov.

Înainte de Ucraina au fost Moldova, Georgia, Kazahstan, Belarus. Înaintea lor am fost noi, au fost letonii, bulgarii, ungurii, polonezii, lituanienii... Aspirațiile sunt aceleași. Nu cred că e vorba de NATO aici și de calcule militare. E vorba de oameni și aspirațiile lor.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Val

Acum 1 lună

A crede ca oamenii de unii singuri au avut capacitatea de organizare de a declansa revolutie dupa revolutie in 89, si au determinat caderea blocului comunist, este o naivitate. Toate aceste manevre au fost organizate de elemente ale serviciilor secrete (securitatii) care aveau stapani si primeau ordine din alta parte. S-a planificat si s-a stiut dinainte de caderea blocului comunist. Oamenii au fost folositi ca masa de manevra pentru reusita acestor lovituri de stat, iar cei din umbra au stiut exact ce fac. Psihologia maselor a fost studiata cu deosebit interes de acesti papusari. Desigur, Putin este un dictator si totodata un pion in acest joc de sah mondial. Este folosit in acest razboi provocat si dorit de elita globalista. A considera ca Putin este singurul vinovat in acest conflict este, deasemenea, o naivitate. Se doreste pornirea celui de-al treilea razboi mondial. Asa cum Hitler a fost folosit de finanta mondiala in al doilea razboi mondial, asa este cautat pionul care sa fie protagonistul celui de-al treilea. Si toate semnalele arata ca a fost gasit in persoana lui Putin. Posibil ca Putin sa fi fost format si ridicat tocmai pentru acest scop. In razboiul din Ucraina se lupta progresitii Noii Ordini Mondiale cu comunistii lui Putin. In ce priveste nazistii Azov lucrurile sunt foarte clare. Sunt o gramada de poze si filmari ale lor cu zvastici si insemne naziste. Interesant este cum peste tot in lume sunt interzise, dar in Ucraina toata lumea se face ca nu exista. Dar sunt folositi cu un scop, si de aceea sunt lasati in pace. Uitati-va la inregistrarile de la Maidan din 2014 si vedeti ce a fost acolo. Iar Soros cu ong-urile lui a fost prezent peste tot pe unde au fost revolutii. Ca a fost implicat in Ucraina o recunoaste chiar el, public, intr-un interviu. Complicate aceste jocuri geo-politice pentru cei care nu le-au studiat si nu au suficiente informatii despre ce se intampla in realitate.
Raspunde

Rob

Acum 1 lună

Nu înțeleg de ce voturile negative? Sau e din cauză că ai zis ceva de armata ucrainiană? Cei din batalionul Azov sunt niște specimene (că nu le pot numi ființe) care nu trec a oameni nici pe timp de pace. Încep să cred că nici media occidentală nu e diferită de cele dictatoriale.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Rosu

Acum 1 lună

Unde mai pui ca extraterestrii sunt si ei cu ochii pe noi. Dupa ce "Noua Ordine Mondiala" pune stapanire pe noi si toti vom fi vaccinati, vor veni ei. Alte razboaie, revolutii si asa mai departe. Ce bine este cand esti mai informat decat ceilalti.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

Eh, destul de nedrept sa zici ca Sevarnadze a fost coleg cu Ceausescu, cand el a fost ministrul de externe al lui Gorbaciov, care numai prieten cu Ceausescu nu a fost. Asa si Reagan sau Bush batranul au fost colegi ai lui Ceausescu... In Kazahstan probabil vor sa deruteze poporul , sa-l lipseasca de o figura care sa fie simbolul opresiunii. Si parlamentul poate fi dictatorial cand partidul de la putere are ceva gen 90%, cum are la ei. Da, in Belarus (ori din intelepciune, ori din convingere) protestele nu au fost anti-Rusia, nici macar pro-occidentale. Pur si simplu impotriva dictaturii. In fond nici Navalnii din Rusia nu e cel mai pro occidental politician. Cat despre Mediterana fata de Marea Neagra, pur si simplu e mai fain, indiferent de regim. Bogatii si nu numai frecventau Grecia, Turcia sau Spania si cand erau dictaturi cu nivel de trai mult sub cel de acum.
Raspunde

Gabriel

Acum 1 lună

Trebuie doar puțină curiozitate ca să afli despre neo-naziștii din Ukraina: Youtube, documentar BBC dinainte de 2022, spre exemplu: - Ukraine: On patrol with the far-right National Militia - BBC Newsnight 2018 și niște idei pentru tabere de copii, să iasă cu pușca în parc? - Ukraine's far-right children's camp: 'I want to bring up a warrior' - The Guardian 2017 În caz că mai sunt dubii: un documentar Vice din 2018 - Out of Control: Ukraine's Rogue Militias Ura naște ură, să nu ne păcălim. Soluția este să-i învrăjbim pe ucrainieni împotriva rușilor? Să-i distrugem pe ruși? Pe scurt, să distrugem? Dar de construit, nu construim?! Cine vrea ca Europa să nu colaboreze cu Rusia? Vedeți ce spune și un ideolog al politicii externe SUA, George Friedman: https://www.bitchute.com/video/BUR2H6f9a3ZT/
Raspunde

Gabriel

Acum 1 lună

Ghilimelele la „Naziștii” din Ucraina dispar repede după ce vezi documentare făcute de „ai noștri” (BBC, VICE, The Guardian „gen”). Vezi ce zice youtube din 2018 la: Ukraine: On patrol with the far-right National Militia - BBC Newsnight Cât de proști să fim să nu vrem să vedem ceva, pe motiv că nu se încadrează în povestea „alor noștri”?!
Raspunde

Claus

Acum 1 lună

De asta e bine sa fii impartial sa alegi raul cel mai mic,deoarece nu exista bine absolut,ca daca exista nu eram impartiti in grupe de fanatici,creduli care cred ca occidentul atlanticii orientalii sau cine stie ce specie martiana ne vor binele,si cand dai vecinului imprumut o cana de zahar,sub aspectul "dragostei fata de aproapele tau" e un motiv,si tu vrei 2 cani de ulei candva. Isi freaca mainile mafia la costum cand vad cat de usor de pacalit suntem si ce rapid cadem in marketingul politic,televizat.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Val

Acum 1 lună

Sa alegi "raul cel mai mic" asa cum se spune, este o ticalosie propagandistica. Oricat de mic, raul, este tot rau. Oamenii normali ar trebui sa aleaga binele, nu raul. Oamenii se pun in situatii limita in care li se pare ca nu mai au de ales decat intre doua rele din ignoranta, din lene din neimplicare la timp. Dar si atunci ar putea alege binele, insa nu il pot recunoaste. Politicienii au luat aceasta "vorba" si au aruncat-o pentru ca prostimea sa se culce pe o ureche si sa spuna: nu am avut de ales. Dar de ales intotdeauna se poate alege binele. Sfintii au ales binele chiar si cu pretul vietii. Iar binele absolut exista, este Dumnezeu, doar un ateu nu stie treaba asta. Si raul absolut exista si el. Trebuie doar sa fii dispus sa alegi calea cea dreapta, ceea ce nu este usor. Trebuie sa ai dreapta socotinta pentru a putea discerne intre bine si rau. Astazi, gloatele de necredinciosi nu mai fac diferenta intre bine si rau. Aici este problema cea mai mare. Cand omul cazut din har numeste raul bine, este in general pierdut.
Raspunde

Claus

Acum 1 lună

Ai citit primele 3 cuvinte si ai inceput sa scrii nonsens la ceea ce am relatat eu.Alegem de ani buni raul cel mai mic,ca oricum diavolul e multicolor politic,si cei ce cad in plasa lor sunt multi,si votul acelor neica nimeni conteaza mai mult decat votul meu ales ca fiind dat raului cel mai mic,mai intreb incaodata,pe cine ai votat?Nu ai sa recunosti ca iti e rusine sa o faci,dar votezi cu doua maini "binele" care de fapt si pt tine e raul cel mai mic dar inca nu ai capacitate sa intelegi,mi am dat seama dupa ce ai scris mult si n ai zis nimic.Am votat impotriva PSD/PNL inca din 90,pt mine fiind raul cel mai mare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Val

Acum 1 lună

@ Claus. Stai linistit. Am citit tot comentariul tau. M-am legat de cliseul tau cu raul cel mai mic pentru ca oamenii asa s-au obisnuit sa vorbeasca, in clisee propagandistice si in etichete, fara sa gandeasca ce sustin de fapt. Trebuie sa intelegi cum functioneaza sistemul de vot pentru a reusi sa iti faci o parere pertinenta cu privire la importanta votului pe care il dai. Spui ca ai votat "impotriva" PSD? Foarte frumos. Lasa-ma sa ghicesc: ai votat Alianta lui Constantinescu, apoi PDL si probabil USR? Crede-ma ca si eu sunt impotriva comunistilor si a securistilor care au pus mana pe putere dupa caderea lui Ceausescu. Problema este ca Alianta a fost infiltrata de servicii. Constantinescu a girat una dintre cele mai mari tradari nationale, semnand ca Romania nu are pretentii al teritoriile Romanesti din Ucraina. Apoi PDL-ul lui Basescu a fost format prin ruperea din FSN-ul lui Iliescu. USR-ul este securist de la infiintare si toti marii sunt copiii fostilor tovarasi. Este cel mai nociv partid marxist din Romania. Asadar, imi pare rau sa te anunt, ai votat tot cu comunistii. Lumea voteaza fara sa gandeasca, fara principii, fara cultura politica. Voteaza mai mult "impotriva" cuiva decat "pentru" cineva. Asta din cauza cliseului cu "raul cei mai mic". Alegerea cea mai corecta ar fi: daca nu am pe cine sa votez, nu votez. Nu imi dau girul prin votul meu unor ticalosi care vor ruina tara, doar pentru ca am eu impresia ca o vor ruina mai putin decat ceilalti. Orice vot pentru "raul cel mai mic" a ajutat la distrugerea tarii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Scufitza Rosie

Acum 1 lună

Propaganda americana si NATO vedem zi de zi! Ne-am saturat! Jos Bideu & Johnson!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aurarii

Acum 1 lună

Traiasca Putin tovarasa
Raspunde

Emil

Acum 2 săptămâni

Vorbiti prostii...din lasitatea carecteristica, si atunci, si acum, denaturati realitatea!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus