Luni,
26.09.2022
Ploi Scurte
Acum
11°C

Sibianul care îl imită pe Dan Spătaru: „Cred că dacă ar fi fost în viață, m-ar fi susținut”

Sibianul care îl imită pe Dan Spătaru: „Cred că dacă ar fi fost în viață, m-ar fi susținut”

Poate că numele Luca Grigore nu vă spune foarte multe, însă dacă vă povestesc despre sibianul acela care în urmă cu câțiva ani a apărut la televizor imitându-l pe Dan Spătaru, s-ar putea să vă vină în minte câteva imagini și să zâmbiți. O prezență care nu trece ușor neobservată, domnul Dan, așa cum îl salută sibienii atunci când îl întâlnesc, îl găsiți adesea, serviabil și vesel, la un mic magazin din Piața Mare.

Luca Grigore a lucrat în sistemul de apărare până în 2016, atunci când a ieșit la pensie. Era încă destul de tânăr și nu-și dorea să se plimbe „ca un moș prin parc” și să joace table, așa că un an mai târziu a început să lucreze în alte locuri, ca să aibă ocupație. Acum are 58 de ani și își trăiește visul – aduce bucurie celor din jur prin muzică. Singurul său regret este că soția sa nu l-a putut vedea înflorind. A murit imediat după ce el a ieșit la pensie și era abia la începutul drumului spre pasiunea sa.

„Am ieșit la pensie în 2016 și tot atunci am trecut printr-un necaz foarte mare... mi-a murit soția din cauza unei boli care a răpit-o rapid de lângă mine. Ea nu a apucat să vadă că m-am lansat, mai prinsese câteva petreceri doar. În 2017 m-am angajat la un alt loc de muncă, pentru că eram relativ tânăr când m-am pensionat și nu mă consider un moș ca să mă duc prin parc să joc table sau să mă plimb. Am lucrat la un teren de fotbal, administrator. Printre jucătorii care veneau acolo la teren se numără și patronul de aici (n.red. magazinul la care lucrează în prezent, în weekend-uri, în Piața Mare). Într-o zi, un coleg al său mi-a spus că urmează să fie ziua domnului respectiv și m-a întrebat dacă vreau să merg să îi cânt. Evident că am acceptat, dar i-am spus că nu știu să cânt muzică de petrecere, ci doar ceea ce cântasem și la concursuri”, povestește el.

„Am ajuns acolo, am cântat, le-a plăcut, așa că patronul mi-a propus să cânt la Hanul din Tulgheș, din Muzeul ASTRA, în fiecare weekend. Mi-a lăsat timp să mă gândesc, însă nu am avut nevoie. Am acceptat imediat. Mi-a cumpărat boxe și toată aparatura de care aveam nevoie.”

Iar de atunci, din 2018, vară de vară îl găsiți acolo, în fiecare final de săptămână, cântând.

L-a cunoscut pe Dan Spătaru în liceu

Povestea sa începe însă mult mai devreme, încă de când a descoperit că artistul Dan Spătaru, prezența, vocea și talentul său îl atrăgeau nespus pe Luca Grigore. Într-atât de mult încât i-a învățat melodiile, apoi a început să le cânte, încercând să reproducă prestațiile idolului său.

Îl și cunoscuse, când era elev de liceu. A fost prezent la un spectacol al artistului, a avut ocazia să stea lângă el și să îi ceară autograful. „A fost un moment deosebit pentru mine. El era mult mai înalt, așa că pot spune că eu sunt o copie mai mică. Sunt fericit că prin ce fac reușesc să le reamintesc oamenilor de acest artist”, spune sibianul zâmbind și coincidența face ca fix atunci un tânăr să intre în magazin și să îl salute cu „domnul Dan”. „I-am ascultat de atât de multe ori melodiile încât deja le știam pe de rost, cum se întâmplă cu orice melodie pe care o asculți cu plăcere. Tot voiam să cânt undeva, timpul trecea și nu găseam un loc să mă desfășor, să încerc să cânt, să văd cum răspunde lumea la mine”, își amintește Luca.

Așa că a profitat de ocazie, și-a călcat peste frică și a ieșit în oraș cu niște colegi de muncă. L-a rugat pe DJ să-i pună o melodie de-a lui Dan Spătaru și să îl lase să cânte puțin, pentru prietenii săi. „Și acolo, spre surprinderea tuturor, mi-a ajuns microfonul în mână. DJ-ul pusese o melodie a lui Dan Spătaru, pe care a dat-o mai încet, să mă aud și eu. Atunci a fost prima dată când am cântat în public. Ori că mi-au fost colegi, ori chiar le-a plăcut, în orice caz cei cu care eram au aplaudat și s-au bucurat de prestația mea”, spune sibianul.

După prima apariție la televizor, a prins curaj

Văzând că este încurajat de colegii săi, a decis să meargă mai departe de atât și să încerce să se pregătească mai bine pentru următoarea ieșire în oraș. Așa că a început să facă rost de negative și să cânte tot mai mult. Apoi a ieșit la karaoke cu colegii mai tineri și într-un final a ajuns la prima sa competiție. „Le plăcea cum cântam, mă încurajau tot mai mult și cu, toate că aveam o vârstă, aveam 48 de ani, nu mai eram chiar tânăr, am decis să îmi adun curajul și să particip la Românii au talent. Nu aveam stil, m-am dus singur, de capul meu, am luat trei de DA, însă nu am trecut mai departe”, își amintește Luca Grigore.

După apariția la televizor a început ceva foarte frumos, spune el. Era chemat tot mai des la petreceri să cânte, îl știa lumea. Dar nu era împăcat. Voia să mai meargă măcar o dată la o emisiune. Chiar atunci a văzut-o pe o doamnă de la Iași, Laura Leonte, care este leită Mirabela Dauer. „Cu ajutorul Facebook-ului am intrat în legătură cu dânsa și i-am propus să mergem împreună să cântăm. M-am dus de câteva ori la Iași să facem repetiții, sunt un cavaler, nu puteam să o pun pe ea pe drumuri. Am ajuns la Românii au talent, i-am prins într-o zi bună pe jurați, i-am atins o coardă sensibilă domnului Florin Călinescu, a apăsat butonul și am ajuns în semifinală, bucurie mare. În semifinală am picat, dar ne-am bucurat că am ajuns până acolo.”

Luca Grigore și Laura Leonte. Foto: Facebook/Laura Leonte

L-am întrebat ce crede că ar spune artistul dacă ar mai fi în viață și l-ar auzi cântând. El speră că l-ar fi admirat pentru inițiativă și l-ar fi susținut, așa cum știe că s-a mai întâmplat cu ani în urmă cu un alt artist.

„Când Dan Spătaru trăia, am înțeles că a mai fost cineva care îl imita și artistul l-a susținut. Cred că aceeași atitudine ar fi avut-o și față de mine. Așa sper.”

Spune că nu face asta pentru bani. Nu are nevoie. Pur și simplu își dorește să aducă bucurie celor din jur, făcând ceea ce iubește. Iar mulțumirea sa cea mai mare este să vadă că îi este apreciată munca și că oamenii se distrează cu el. „Am fost la un eveniment la care cântam și un domn a venit de la nunta de lângă și mă asculta. A început să pună bani - 10 lei, 20 de lei, 30 de lei. L-am oprit și i-am mulțumit pentru apreciere, dar nu voiam să își lase tot darul de nuntă la mine”, spune râzând.

Rețelele de socializare l-au ajutat foarte mult. Așa a cunoscut oameni care au vrut să îl ajute, fără să aștepte nimic în schimb. Primul pe listă este Marian Stere, un fost cântăreț care i-a recunoscut sibianului talentul. „Omul acesta m-a ajutat foarte mult. M-a invitat de două ori la radio, unde am purtat discuții despre Dan Spătaru, apoi, având acces la arhiva radio, mi-a procurat negativele originale ale artistului, pe care le-am mai modificat ca să le pot folosi pentru repertoriul meu. Este un om extraordinar”, spune acesta.

Pe plan local interpretul Jean Oprișor îl ajută mult. Practic, prima ieșire unde a cunoscut mai mulți oameni a fost prilejuită de dânsul. Luca Grigore spune că interpretul sibian l-a ajutat „fără ca măcar să se gândească vreun moment că aș putea să îl fac de râs, pur și simplu a avut încredere în mine”.

Până la vară, dacă vreți să-l ascultați pe sibian, găsiți mai jos una dintre prestațiile sale. Iar pe pagina de Facebook a mai publicat câteva materiale și fotografii cu personalitățile pe care le-a cunoscut în drumul său spre muzică.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Maria

Acum 5 luni

Domnul Luca, o persoana deosebită și un coleg excepțional! Succes în tot ce faceți!
Raspunde

O sibianca

Acum 5 luni

Bravo DAN !!! Stiu ca esti un fan Dan Spataru! Cantand melodiile lui ne duci la frumoasale melodii romanesti pe care le auzim tot mai rar.
Raspunde

Adina

Acum 5 luni

Are o voce minunată!! Bravo!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus