Marţi,
04.10.2022
Parțial Noros
Acum
11°C

1.209 români din 50.000 testați au fost depistați pozitiv pentru hepatita B

1.209 români din 50.000 testați au fost depistați pozitiv pentru hepatita B

Peste 50.000 de persoane au fost testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD şi au fost depistate pozitiv 1.209 persoane, relatează Agerpres.

Dintre persoanele depistate pozitiv, 730 sunt infectate cu virusul hepatitic B, 468 cu virusul hepatitic C şi 11 persoane care au coinfecţie B plus C.

"La nouă luni de la lansare, proiectul LIVE(RO)2-SUD înseamnă implicarea a peste 150 de medici de familie din patru judeţe, a colectivului medical de specialitate gastroenterologie/hepatologie şi medicină internă din 3 spitale de referinţă şi peste 50.000 de persoane testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C. În urma efectuării testării au fost depistaţi pozitiv 1.209 pacienţi, rezultând o prevalenţă generală de 2,35% în rândul persoanelor testate prin acest program", afirmă sursa citată.

Din totalul persoanelor testate, 31.790 au fost femei şi 19.634 bărbaţi.

În funcţie de gen, prevalenţa hepatitei B este mai mare în rândul bărbaţilor, respectiv 1,71% faţă de femei, unde este 1,24%. În cazul hepatitei C, lucrurile stau diferit, prevalenţa în rândul femeilor este 1,17%, iar în cazul bărbaţilor este de 0,49%.

"Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic. Testarea salvează vieţi. Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri", a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, managerul proiectului, potrivit comunicatului de presă.

Pacienţii depistaţi pozitiv în urma efectuării testelor rapide în cabinetele de medicină de familie beneficiază de investigaţii medicale, stadializare şi indicaţie terapeutică într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate prin proiect în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Din totalul celor 1.209 pacienţi depistaţi pozitiv prin programul de testare, 706 au ajuns deja într-unul dintre centrele de prevenţie.

În acest moment, programul de testare se derulează în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj şi Olt. În luna mai, programul de testare va fi lansat şi în judeţele Prahova şi Mehedinţi.

Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 judeţe aparţinând celor 2 regiuni de dezvoltare: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus