Peste 50.000 de persoane au fost testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C în cadrul proiectului LIVE(RO)2-SUD şi au fost depistate pozitiv 1.209 persoane, relatează Agerpres.
Dintre persoanele depistate pozitiv, 730 sunt infectate cu virusul hepatitic B, 468 cu virusul hepatitic C şi 11 persoane care au coinfecţie B plus C.
"La nouă luni de la lansare, proiectul LIVE(RO)2-SUD înseamnă implicarea a peste 150 de medici de familie din patru judeţe, a colectivului medical de specialitate gastroenterologie/hepatologie şi medicină internă din 3 spitale de referinţă şi peste 50.000 de persoane testate pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B sau C. În urma efectuării testării au fost depistaţi pozitiv 1.209 pacienţi, rezultând o prevalenţă generală de 2,35% în rândul persoanelor testate prin acest program", afirmă sursa citată.
Din totalul persoanelor testate, 31.790 au fost femei şi 19.634 bărbaţi.
În funcţie de gen, prevalenţa hepatitei B este mai mare în rândul bărbaţilor, respectiv 1,71% faţă de femei, unde este 1,24%. În cazul hepatitei C, lucrurile stau diferit, prevalenţa în rândul femeilor este 1,17%, iar în cazul bărbaţilor este de 0,49%.
"Hepatitele virale reprezintă una dintre cele mai serioase probleme de sănătate publică din România, atât prin prevalenţă, cât şi prin consecinţele pe termen lung: ciroza hepatică şi complicaţiile ei, insuficienţa hepatică, cancerul hepatic şi nevoia de transplant hepatic. Testarea salvează vieţi. Depistate la timp, hepatitele virale pot fi tratate cu rată de vindecare sau control susţinut în 95-100% din cazuri", a declarat prof. dr. Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie, managerul proiectului, potrivit comunicatului de presă.
Pacienţii depistaţi pozitiv în urma efectuării testelor rapide în cabinetele de medicină de familie beneficiază de investigaţii medicale, stadializare şi indicaţie terapeutică într-unul dintre Centrele de Prevenţie înfiinţate prin proiect în cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova. Din totalul celor 1.209 pacienţi depistaţi pozitiv prin programul de testare, 706 au ajuns deja într-unul dintre centrele de prevenţie.
În acest moment, programul de testare se derulează în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Dolj şi Olt. În luna mai, programul de testare va fi lansat şi în judeţele Prahova şi Mehedinţi.
Programul de screening se va derula etapizat, pe perioada 2021-2023 în toate cele 12 judeţe aparţinând celor 2 regiuni de dezvoltare: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: sănătate românia , hepatita b , testare națională hepatită , testare hepatită , știri național
Vizualizari: 803
Ultimele comentarii
Acum 42 minute
Ciufulet
Acum 42 minute
Mizerie
Acum 42 minute
Andrei
Acum 50 minute
Emil
Acum 1 oră
Profesor