Marţi,
05.07.2022
Cer Senin
Acum
20°C

FOTO VIDEO A început a doua ediție a Târgului de Ecoturism. Care sunt cele mai interesante oferte și experiențe pe care le putem încerca

FOTO VIDEO A început a doua ediție a Târgului de Ecoturism. Care sunt cele mai interesante oferte și experiențe pe care le putem încerca

Pavilionul Muzeal Multicultural ASTRA găzduiește, începând de astăzi, a doua ediție a târgului de Ecoturism din Sibiu. Organizat de Consiliul Județean Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu, în cadrul Programului „Anii Drumeției”, târgul prezintă publicului oferta sezonului de primăvară-vară a activităților recreative și sportive din județ.

Evenimentul orientat spre oferte turistice din județul Sibiu este împărțit în trei secțiuni: prima este cea expozițională, unde pot fi consultate ofertele de petrecere a timpului liber în județul Sibiu, cea de-a doua secțiune este una cu caracter comercial: participanții vor putea achiziționa la prețuri speciale echipamente outdoor și sportive, dar și anumite bunătăți gastronomice locale, iar cea de-a treia secțiune este destinată conferințelor.

Evenimentul a început astăzi, 8 aprilie, de la ora 10, iar de la ora 12 cei prezenți s-au putut bucura de un tur al ofertelor de primăvară - vară și au putut afla care sunt principalele atracții pe care le putem încerca la Sibiu.

„De la lansarea programului avem două aspecte importante pe care aș vrea să le menționez  ca să vă dați seama cum a evoluat partea de turism. Primul lucru bun este legat de faptul că acest program a pus foarte mult umărul la schimbarea comportamentului a ceea ce fac oamenii care ne vizitează teritoriul, putem spune că sibienii și oamenii din teritoriul județului Sibiu iubesc mișcarea în aer liber și asta e o veste foarte bună. Am avut 54 de excursii organizate până acum în weekend-urile din toamnă până în prezent. Ce e și mai important este că au apărut foarte multe grupuri individuale, grupuri de oameni care se întâlnesc și populează potecile pe care noi vrem să le scoatem în față. Au fost remarcați 130 de kilometri de poteci. Un al doilea aspect este faptul că pentru prima dată după mulți ani vizitatorii sibieni sunt cei care sunt majoritari în unele regiuni. Suntem spre calea bună spre o economie sustenabilă în care veniturile se întorc în comunitățile noastre și într-adevăr încercăm să integrăm cât mai multe servicii”, a spus Cristian Cismaru, ghid turistic și membru al programului „Anii drumeției”.

Prezentă la eveniment a fost și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, care a ținut să menționeze importanța organizării acestui târg de ecoturism, dar și necesitatea de extindere a infrastructurii  de drumeție.

„Ne-am propus să dezvoltăm în Sibiu un turism bazat pe valorificare a tot ceea ce avem bun și frumos în natură, în domeniul cultural, să punem bazele unui turism care să implice comunitățile locale, dar și întreaga comunitate. Anul acesta, Consiliul Județean Sibiu a alocat două milioane de lei pentru a duce mai departe acest program, program prin care reabilităm și extindem infrastructura de drumeție și prin care promovăm infoturismul și beneficiile pentru comunitate a acestei forme de turism prin evenimente cum sunt cel pe care îl desfășurăm în acest weekend la Muzeul Satului”, a explicat aceasta.

Noutate la târg – activități în aer liber

Cum în acest an, Anii Drumeției își propune să promoveze traseele din județ și oferta locală din zona ecoturismului,  a doua ediție a Târgului de Ecoturism propune și câteva activități în aer liber. Noutatea de anul acesta este reprezentată de activitățile și experiențele în aer liber, pe care fiecare vizitator al Târgului, de la mic la mare, le poate încerca în incinta Muzeului Astra: de la drumeții tematice, ture cu bicicleta și numeroase sporturi în natură, la ateliere recreative de orientare în natură, foraging, observare a florei și a faunei.

„Am avut ocazia să fac câteva trasee bune cu turiștii, marea majoritate sibieni, dar am avut și din alte județe ceea ce este foarte bine. Feedback-ul este foarte bun evident. În minte mi-a rămas ultima drumeție pe care am făcut-o acum două săptămâni în colinele Transilvaniei, la Nochrich și am făcut și o combinație nu doar de drumeție efectivă, de plimbare ci și de vizită  la atelierul de ceramică de la Nochrich și la biserică. Am făcut o combinație de activ cu natură, cu picnic și cu o vizită culturală. Oamenii mi-au spus că de abia așteaptă să vină vremea bună. Cred că și acesta este un element esențial. Pentru noi ca ghizi nu cred că este satisfacție mai mare decât să vină omul și să-ți întindă mâna fericit, să zâmbească și să spună mulțumesc pentru o așa zi”, a spus Adela Dadu, ghid turistic.

Ce oferte interesante am întâlnit la târgul de ecoturism

Dacă ajungeți zile acestea la Târgul de Ecoturism veți putea descoperi unele dintre cele mai interesante modalități de petrecere a timpului liber. De la alergare montană, la drumeții pe unele dintre cele mai frumoase trasee, la ture cu bicicleta și la tabere pentru copii, pe toate acestea le vom găsi la târgul de ecoturism.

Dan Troancă, antrenorul și organizatorul a ceea ce înseamnă mișcarea de alergare din Sibiu, de  la Clubul Sportiv Comunitar organizează activități atât pentru oamenii care au o latură sportivă, cât și pentru oamenii care au dizabilități și nu pot să realizeze aceste lucruri.

„Noi suntem cunoscuți ca și alergători, dar am început să și înotăm în ape libere, facem drumeții cu copiii. Acum două săptămâni am mers ultima dată, cel mai mic copil avea trei ani și jumătate, am mers 11 kilometri. Noi suntem în aer liber foarte mult, indiferent de sezon, oricine ni se poate alătura”, a explicat acesta.

Asociația în Slujba Muntelui, asociație care se ocupă cu marcarea și semnalizarea traseelor de drumeție și-a propus să marcheze alături de Anii Drumeției un traseu de peste 400 de km. Dar pentru acest lucru este nevoie și de voluntari.

„Noi construim cărări în slujba muntelui și practic orice turist se folosește de aceste marcaje pentru a nu se pierde, nu atunci când este frumos, ci atunci când vremea este urâtă și este ceață. Este mâna unui prieten care te ia și te duce mai departe. Ne-am propus să marcăm cu Anii Drumeției 400 de kilometri de traseu. Căutăm și voluntari”, au transmis membrii asociației prezenți la eveniment.

Multe dintre activitățile de petrecere a timpului liber sunt orientate și către copilași și familiile lor. Eppic Education, de exemplu, organizează activități speciale pentru copii, tabere prin care îmbină sportul cu arta, cultura și alte diverse activități.

„Totul a plecat de la plăcerea de a te juca cu cei mici, încurajăm foarte mult să vină și părinții, facem treasure hunt (n.r. vânătoare de comori), facem spectacole interactive și cumva ajutăm copiii să iasă de lângă piciorul mamei și să vină să se bucure alături de ceilalți participanți. Vrem să se bucure de fiecare element pe care îl descoperă. Acest lucru ne inspiră să creăm tot felul de tabere pentru ei”, a spus Sabina, din partea Eppic Education.

Tot din această categorie, a petrecerii timpului cu tot felul de activități recreative, o altă ofertă interesantă este cea de la Ozaki Arena. „Împreună cu echipa mea promovăm natura și în special sportul în natură. Obiectivul nostru este să antrenăm atât oamenii, cât și copiii să practice activități outdoor în deplină siguranță.  Dispunem de două baze outdoor, una în Munții Cindrel, la Cabana Muncel și una în Munții Făgăraș, pe Valea Avrigului. Avem și o bază sportivă indoor în care oamenii pot să desfășoare antrenamente de pregătire fizică și tehnică pentru a practica sorturi în natură”, a explicat Alex, reprezentant al Ozaki.

Să promovăm turismul local

Pe lângă toate aceste activități pe care le putem petrece în aer liber împreună cu familia sau prietenii, activități de care poate, nu știam până acum, vom descoperi și diferite obiective turistice pe care cu siguranță le vom îndrăgi.

Colinele Transilvaniei, de exemplu, prezintă tuturor celor interesați ofertele turistice ale operatorilor locali, toate activitățile care se pot face în zonă, adresele organizatorilor, evenimentele viitoare, dar și meșteșuguri.

Fundația Biserici Fortificate, fundație născută din dorința de conservare și promovare a patrimoniului cultural din fostele sate săsești, va lansa cu prilejul participării la târgul de ecoturism o aplicație care conține mai multe funcții pentru a veni în ajutorul celor care vizitează bisericile.

„Este un instrument digital prin care puteți explora peisajul cultural al bisericilor fortificate. Oferă posibilitatea să actualizăm contactele bisericilor fortificate, să putem crea cu ușurință acel traseu între biserici, o hartă în care se va vedea cât timp se parcurge de la o locație la alta, detalii despre limba în care se face turul, dar și orele la care este programat”, a detaliat Ramona, din partea Fundației Colinele Fortificate.

Un traseu care merită să-l vizităm și care a fost prezentat în cadrul evenimentului este „Poteca soarelui” traseu care pune în valoare parcul de sculptură în lemn din Poiana Soarelui. Traseul se adresează tuturor categoriilor de turişti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din fața Centrului de Informare Turiști (CIT) din centrul orașului Săliște spre Troița din fața Muzeului Protopopiatului, cu direcția către Troița Bisericii din Grui, unde turistul intră în pădure, străbătând traseul către platoul din Poiana Soarelui unde poate viziona expoziția permanentă de sculptură în lemn.

Pe lângă cele prezentate, la târg vă veți putea bucura și de alte oferte, dar și de experiențe oferite de producători locali. Programul complet al activităților poate fi consultat aici. Pentru participarea la activități este necesară o înscriere prealabilă, care se realizează prin intermediul paginii de Facebook: https://bit.ly/targEcoturism, sau la fața locului, în limita locurilor disponibile.

Târgul de Ecoturism este un eveniment organizat în cadrul Programului  „Anii Drumeției” - proiect inițiat și finanțat de Consiliul Județean Sibiu, în colaborare cu Asociația Județeană de Turism Sibiu. Scopul principal este de a îmbunătăți infrastructura de drumeție din județ și de a promova activități specifice ecoturismului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus