Marţi,
29.04.2025
Partial Noros
Acum
17°C

Drumul din cartierul Arhitecților, amânat a cincea oară: din cauza locuitorilor și a Primăriei Sibiu

Drumul din cartierul Arhitecților, amânat a cincea oară: din cauza locuitorilor și a Primăriei Sibiu

Faptul că o parte din locuitorii cartierului Arhitecților s-au opus exproprierilor pentru lărgirea drumului din fața blocurilor lor este motivul celei de-a cincea prelungiri a termenului de finalizare a lucrărilor de lărgire a unei porțiuni din DJ 106C. Prelungirea termenului este pusă și pe seama a cinci metri de drum ”uitați” de la modernizare de către Primăria Sibiu.

Decembrie 2020 era termenul inițial de finalizare a lucrărilor de amenajare a trotuarelor, pistei de biciclete, demolare și reconstruire a podului peste Seviș și lărgire la trei benzi de circulație a DJ 106C, pe o lungime de 3,2 km. 

Luna trecută, finalizarea lucrărilor a fost prelungită pentru a cincea oară, fiind fixat acum la finele lunii mai. ”Noul termen de finalizare a lucrărilor la obiectivul de investiții «Modernizare DJ 106C Sibiu - Cisnădie tronson cuprins intre  km 1+176 - km 4+350 în vederea asigurării fluidizării circulației în zonă și relocare utilități» este 27 mai 2022. Acesta a fost stabilit prin act adițional semnat în data de 10 martie 2022”, arată președinta CJ Sibiu, Daniela Cîmpean, într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.

Motivul 1: locuitorii din zonă

Lucrările nu s-au putut finaliza luna trecută (așa cum a fost stabilit în luna noiembrie a anului trecut) din cauza opoziției la procedurile de expropriere a unei părți a locuitorilor cartierului Arhitecților, arată președinta CJ Sibiu. ”Termenul de finalizare a lucrărilor a fost prelungit având în vedere că amplasamentul cuprins între km 1+200 și km 1+400, supus procedurii de expropriere, a fost predat doar după ce acesta a fost eliberat prin procedură de executare silită, în data de 29 octombrie 2021”. 

Este vorba de 45 de proprietari care dețin în devălmășie locurile de parcare aferente blocurilor 1 și 2 de pe strada Liviu Ciulei, care s-au împotrivit fără succes exproprierilor.

Citește și Locuitorii din Arhitecților care se opun exproprierilor: abuz de putere, fărâmă de preț, prejudiciu triplu

expropieri Cartierul Arhitectilor Sibiu

Exproprierea unei părți din parcarea din dreptul blocurilor 1 și 2 de pe str. Liviu Ciulei a dus la prelungirea termenului de execuție, arată reprezentanții CJ Sibiu. Foto: arhiva TS

Motivul 2: Primăria Sibiu

Cel de-al doilea motiv invocat de administrația județeană ține de Primăria Sibiu. Care, în toamna anului 2020, a finalizat lucrările de lărgire la trei benzi (inițial erau propuse patru benzi) a unei porțiuni din Calea Cisnădiei, pe tronsonul de la intersecția cu str. Gheorghe Dima până la ieșirea din oraș către cartierul Arhitecților. Lucrările nu au fost realizate, însă, până la limita de proprietate a orașului: au mai rămas aproximativ cinci metri de drum nemodernizați, după cum a rezultat în urma măsurătorilor realizate de CJ Sibiu. Prin urmare, ceea ce nu a fost executat în cadrul lucrărilor din 2020 a fost preluat acum. Iar acest lucru s-a întâmplat în baza unui protocol încheiat între CJ Sibiu și Primărie în vara anului trecut, protocol care a produs efectele necesare abia în luna noiembrie 2021.

”După încheierea protocolului cu Primăria Municipiului Sibiu, pentru execuția racordului drumului județean DJ 106C cu strada Calea Cisnădiei, predarea de amplasament a avut loc în data de 03 noiembrie 2021, iar lucrările au fost oprite în perioada 20 decembrie 2021 – 1 martie 2022, având în vedere perioada convențională de timp friguros conform prevederilor în vigoare”, mai scrie Daniela Cîmpean în răspunsul amintit.

Citește și VIDEO Virajul interzis la stânga de 20 de ori: drumul lărgit în cartierul Arhitecților a primit marcaje

Pentru modernizarea celor cinci metri de drum și racordarea drumului județean la Calea Cisnădiei, protocolul aprobat de autoritățile județene în iulie 2021 prevedea proiectarea, autorizarea lucrărilor, asistența tehnică, dirigenția de șantier aferentă și execuția lucrărilor. Iar suma necesară acestor operațiuni nu este de neglijat. ”Lucrările pentru racordarea drumului județean DJ 106 C cu strada Calea Cisnădiei se execută în baza unui protocol de cooperare între Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Județean Sibiu, valoarea acestora ridicându-se la suma de 503.374,82 lei, fonduri asigurate din bugetul local al Municipiul Sibiu”, mai arată Daniela Cîmpean.

Primele patru prelungiri

Prelungirea termenului de execuție a lucrărilor până în luna mai 2022 nu a dus la modificarea valorii contractului. Această valoare a fost indexată de șase ori, ajungând de la suma inițială de 18,1 milioane de lei la 24,7 milioane de lei.

În ceea ce privește termenele, prima prelungire a fost făcută încă de la începutul contractului: din cauza restricțiilor severe impuse la izbucnirea pandemiei de Covid-19, termenul de finalizare a proiectului (contractul a inclus proiectare și execuție) a fost prelungit inițial cu 45 de zile.

Mai apoi, invocând avizele care au mai trebuit obținute suplimentar, dar și a corelării proiectului cu cel de lărgire a Căii Cisnădiei din Sibiu, termenul de finalizare a drumului a fost amânat până în august 2021.

În decembrie 2020, când drumul ar fi trebuit inaugurat conform planurilor inițiale, Consiliul Județean Sibiu anunța semnarea unui nou act adițional, de prelungire a termenelor până în septembrie 2021. ”În prezent nu avem motive care să conducă la depășirea ultimului termen de finalizare stabilit (septembrie 2021)”, declarau atunci reprezentanții CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Trei luni mai târziu, însă, noul termen de finalizare a lucrărilor era din nou amânat, până în noiembrie 2021. 

În luna august 2021, conducerea CJ Sibiu a anunțat o nouă prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor, motivul invocat fiind opoziția la expropriere a unora dintre proprietarii de terenuri.

Citește și Amânat de patru ori, scumpit în șase rânduri: cum a ajuns să coste 5,4 mil. de euro drumul din Arhitecților

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

Ssss

Acum 3 ani

"din bugetul local al Municipiul Sibiu" sunt curios daca s-ar face un sondaj printre contribuabilii din Municipiul Sibiu asupra folosului pentru ei a acestei cheltuieli, ce rezultat s-ar obtine?
Raspunde

No Name

Acum 3 ani

DEVĂLMĂȘÍE, devălmășii, s. f. (În Evul Mediu, în Țara Românească) Formă de stăpânire sau de folosire în comun a pământurilor din hotarul satului, specifică obștii sătești
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 ani

Lasa dex-ul, devalmasie e termen juridic in vigoare.
Raspunde

Nelson M

Acum 3 ani

După ce au frecat ridichea absolut magnific tot anul trecut și și-au bătut joc de oamenii ăia care încălecau zilnic șanțurile din drum, cu girul Consiliului Județean, of course, apoi mărețul Stat Român(în speță noi fraierii) le-a plătit șomajul tehnic toată iarna „austriecilor” de la Strabagul lui pește prăjit (iarnă doar la stat pentru că la privat nu s-a întrerupt activitatea, s-a lucrat fără nici un fel de probeme), ce să vezi, expiră termenuuuul... Si tocmai ce se apucaseră hotărât meseriașii de muncă și au reușit să toarne într-o lună aproape 50 de metri de asfalt! Rușine Strabag, Consiliu și la toți care se mai învârt pe acolo!
Raspunde

Che

Acum 3 ani

Se complac in PENIBIL !!!!
Raspunde

PV

Acum 3 ani

Asta este rezultatul unei proate administrari urbanistice a Cisnadiei. S-a construit un cartier imens fara un Plan Urbanistic General. Si daca s-ar putea largi soseaua nu se poate rezolva intrarea in Sibiu, tot un "dop" de circulatie ar fi. Raspunde cineva de situatia creeata? Ma tem ca nu... Acel cartier va fi un viitor ghetou; doar un inconstient mai cumpara o locuinta in Arhitectilor. Eu intrevad o singura rezolvare: terenurile ramase libere sa fie urgent cumparate de Primarie si sa se construiasca Parcari Supraetajate pentru locuitorii care nu mai au parcari, chiar daca vor fii la distanta mai mare de locuinta lor. Deasemenea sa fie rapid demarata constructia unei centuri subterane ocolitoare prin padurea Dumbrava.
Raspunde

EU

Acum 3 ani

A existat si PUG si PUZ, dar au fost ignorate de Primaria Cisnadie, mai exact de serviciul arhitect sef. Cartierul a fost reglementat prin PUZ (act normativ), ca zona rezidentiala cu locuinte individuale P+1,P+2,scoala, gradinita, spatii verzi, locuri de joaca pentru copii etc, documentatie de urbanism publicata pe site-ul institutiei. La emiterea autorizatiilor de construire au prevalat insa alte interese,de familie , de grup si ale dezvoltatorilor imobiliari. Dezvoltatorii imobiliari au interese comerciale si pot solicita orice, in timp ce Primaria Cisnadie era obligata sa respecte legea si documentatiile de urbanism.aprobate conform legii. Cartierul este deja un ghetou in care calitatea vietii locuitorilor este profund alterata,locuitorii nebeneficiind de un minim de facilitati urbane. Si cei cu locuinte individuale au ajuns sa fie inconjurati de blocuri ,edificate in baza unor autorizatii de construire emise cu incalcarea flagranta a legii si a PUZ.Desi este binecunoscuta situatia cartierului, nicio institutie a statului nu cerceteaza ilegalitatile comise la emiterea autorizatiilor de construire. Este trist si revoltator modul de viata al copiilor din acest cartier, care se joaca printre masini, circula printre masini si nu pot socializa.Incompetenta arhitectilor sefi ,din perioada 2014 si pana in prezent,a distrus viata a mii de locuitori. In egala masura si Consiliul Local Cisnadie care avea obligatia sa verifice respectarea documentatiilor de urbanism pe care le-a aprobat.
Raspunde

Bebe

Acum 3 ani

Inca de anul trecut de cand a inceput conitruirea giratoriului se vedea ca nu este pozitionat bine, dar se pun totusi niste intrebari legate de scopul modernizarii ?, de a fluidifica traficul si a reduce nr.accidentelor; -cine a proiectat ,se pare ca o firma din bucuresti ,dar consilul jud. Sibiu de ce a acceptat prin consultant directie tehnica si diriginte de santier? -daca este construit din bani publici de ce nu se implica alte autoritati[curtea de conturi] -de ce si-a dat poluitia rutiera avizul ? pentru a preintimpina producerea unui numar mare de accidente se impune reconfigurarea giratorului mai spre axul drumului pe cheltuiala celor vinovati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus