Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

O treime din proiectele eligibile pe agenda sportivă nu au primit finanțare. Ce sporturi au rămas fără bani

O treime din proiectele eligibile pe agenda sportivă nu au primit finanțare. Ce sporturi au rămas fără bani

84 de proiecte depuse pe Agenda Sportivă a municipiului Sibiu au primit aviz favorabil anul acesta din partea comisiei Primăriei. Dintre acestea, însă, aproape jumătate nu au primit finanțare, cu toate că au strâns punctele necesare pentru a fi eligibile. Inițiatorii unora dintre proiectele care nu au primit bani, asociații mici care își organizează evenimentele sau își trimit sportivii la competiții cu mare greutate, spun că sunt dezamăgiți, dar nu vor renunța la proiectele lor.

Cele mai importante finanțări le-au primit anul acesta FC Hermannstadt - 1,9 milioane de lei și BC CSU Sibiu – 1 milion de lei. Pentru Turul Ciclist al Sibiului sunt oferiți, cu aproximație, 470.000 de lei, Raliul Sibiului are alocați 320.000 de lei, Sibiu Open 2022 primește 270.000 de lei. Juniorii de la BC CSU Sibiu au primit de asemenea 265.000 de lei, iar pentru Transylvanian Grand Prix au fost acordați 209.000 de lei.

Cei mai puțini bani au mers către Concursul Internațional de Șah cupa de vară Smart Chess Sibiu – 10.000 de lei și pregătirea/participarea sportivilor Team Bucur Hermannstadt la Campionatul Balcanic Obstacole – 11.400 de lei.

În total, 5,997,994.27 de lei au fost alocați anul acesta Agendei Sportive, de către Primăria Municipiului Sibiu.

35 din proiectele eligibile nu vor primi bani

Cu toate că doar două proiecte au fost considerate neeligibile, neîntrunind punctajul minim pentru a fi luate în calcul, alte 35 de proiecte care au primit minimul de 60 de puncte de la comisia de specialitate nu vor primi bani anul acesta de la municipalitate pentru că nu au mai rămas surse de finanțare după acordarea banilor către alte 49 de proiecte.

Spre exemplu, pentru schi este înscris anul acesta un singur proiect. Elaborat de Asociația Club Sportiv Sibiu Rally Team, proiectul prin care se are în vedere pregătirea echipei de schi alpin pentru participarea la competițiile naționale și internaționale nu a primit nici un ban. Dan Magoș, reprezentantul asociației, spune că este dezamăgit de faptul că anul acesta proiectul său dedicat schiului nu a primit bani, însă asta nu înseamnă că renunță la planuri. Chiar la finalul acestei săptămâni echipa va pleca în cantonament.

„Mie îmi pare rău de proiectul prin care trimitem sportivii la schi. Anul trecut am avut finanțare și regret că acum nu mai primim, mai ales că suntem doar trei cluburi afiliate la Federația Română de Schi în Sibiu.

Noi vom duce proiectul în continuare și chiar vineri vom pleca pentru zece zile în cantonament. Anul acesta avem alături de noi și un fost antrenor de lot național. Ne finanțăm din sponsorii care ne susțin, nu stăteam doar în banii primăriei, care acopereau poate 10-15% din proiect.

Într-un singur punct nu sunt foarte de acord cu comisia din primărie – un club a primit finanțare pentru 6 proiecte, în timp ce altele nu primesc deloc. În schimb, pot să înțeleg că nu poți să împarți la 90 de proiecte 6 milioane, în condițiile în care anul trecut ai avut 8 milioane și atunci nu se mai alege nimeni cu nimic”, spune Dan Magoș.

Pentru acest proiect, care a primit un punctaj de 60,2 din partea comisiei primăriei, asociația a cerut 51.000 de lei.

Proiect înscris pentru prima dată pe agenda sportivă, fără finanțare

Reprezentanții Asociației Club Sportiv Zorabia au înscris anul acesta, pentru prima dată, un proiect. Este vorba despre organizarea unui eveniment denumit Festivalu’ Calului, pentru care s-au cerut 112.000 de lei. Proiectul acesta a primit 61,2 puncte.

Marius Dumitrescu, unul dintre reprezentanții asociației, consideră nedreaptă alegerea comisiei și crede că micile cluburi ar trebui ajutate să crească.

„Este prima dată când solicităm bani pentru un proiect. Mi se pare un pic nedrept că sunt cluburi mici și noi care nu primesc finanțare. Ar trebui să se promoveze proiectele noi pentru că cele vechi ar trebui deja să se descurce singure după atâția ani de ajutor. O să ne descurcăm, cu toate că proiectul nu o să fie la fel de impresionant”, spune Marius Dumitrescu.

„Să împartă banii la toată lumea”

Monica Topârcean reprezintă clubul sportiv Turnul Alb, un club înființat cu scurt timp înainte de apariția pandemiei. Proiectul înscris anul acesta în agenda sportivă a primit 60 de puncte din partea comisiei și este primul elaborat de clubul de șah, iar dezamăgirea de la aflarea veștii că nu primește finanțare a fost pe măsură. Monica spune că ar trebui ca banii alocați an de an să meargă la toate proiectele care sunt înscrise și considerate eligibile.

„A fost pentru prima dată când am depus un astfel de proiect. Am încercat să respectăm toate cerințele, însă tot nu a fost destul, se pare. Nu știu ce să zic. Comisia care analizează dosarele trebuie să dea o declarație de imparțialitate, dar nu cred că o și respectă. Noi mergem pe cont propriu, suntem aproape de faliment, am fost nevoiți să o luăm de la zero după pandemie, deși în 2020 eram oricum o asociație nouă și a trebuit să sistăm activitatea după ce au apărut primele cazuri.

Părerea mea este că trebuie împărțiți banii la toți, nu mulți într-o parte și în altă parte nimic. Apoi, toată lumea să se gospodărească cu banii pe care i-a primit. Sibiul trebuie să fie încurajat și susținut mai mult pe partea aceasta. Se pot face lucruri și cu bani puțini”, spune Monica Topârcean.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

e bine ca au dat bani pentru golanimea cu fotbalul...aia ii voteaza!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus