Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Proiectele maratonului: 140.000 de lei pentru dotarea Maternității Sibiu cu patru incubatoare noi

Proiectele maratonului: 140.000 de lei pentru dotarea Maternității Sibiu cu patru incubatoare noi

Copilașii născuți prematur la Maternitatea din Sibiu se află în continuare în atenția celor care înscriu proiecte anual la Maratonul Internațional Sibiu. La fel ca în ultimii ani, prioritară este achiziționarea incubatoarelor pentru ca, într-un final, toate aparatele vechi să ajungă să fie înlocuite.

În Maternitatea din Sibiu sunt îngrijiţi anual aproximativ 350-400 prematuri din judeţele Sibiu şi Alba, dar şi din judeţul Vâlcea. Majoritatea acestor copii au nevoie de îngrijiri în condiții de confort termic, în incubator, unii timp de câteva zile, alții săptămâni și chiar luni, în funcție de vârsta de gestație la care s-au născut și de afecțiunile pe care le prezintă. Pentru ca acest lucru să fie posibil și copiii să aibă condiții optime în care să se dezvolte armonios, este nevoie ca incubatoarele care le servesc drept cămin imediat după ce se nasc să fie de cea mai bună calitate. Din fericire, maternitatea a beneficiat de ajutor constant din acest punct de vedere, însă aparatele primite prin donație spre exemplu vin de multe ori deja uzate, astfel că durata lor de viață este mult diminuată.

Tocmai de aceea, asociațiile Baby Care, Mâini Unite, Organizația EMMA și asociația Unii pentru Alții au înscris pentru 2022 un proiect la Maratonul Internațional Sibiu prin care își propun să strângă banii necesari achiziționării a patru incubatoare, fiecare costând 35.000 de lei.

„La fel ca şi oamenii, aparatele, echipamentele medicale îmbătrânesc sau se îmbolnăvesc (se strică). Neonatologia este unul din domeniile în care tehnologia şi aparatura modernă sunt indispensabile pentru a asigura tratamentul și îngrijirile cele mai bune, mai eficiente şi mai sigure”, spun inițiatorii proiectului. „Aparatele vechi și cele defecte trebuie înlocuite permanent cu unele noi, moderne, mai performante, mai sigure. Incubatoarele, căsuţele provizorii în care prematurii îşi duc lupta pentru viaţă din primele momente de după naştere, sunt esenţiale pentru supravieţuire. Acestea asigură în continuare condițiile cele mai apropiate de cele oferite de uterul matern pentru a susține creșterea și dezvoltarea prematurilor.

În Secţia de prematuri mai există încă incubatoare vechi de peste 30 de ani, cele mai multe provenite din donaţii, deja vechi în momentul în care au fost primite.

Aceste incubatoare nu mai reuşesc să ofere performanţă, se strică frecvent şi trebuie înlocuite cu unele noi, moderne, performante şi sigure. Incubatoare noi care să îi ajute să crească mai repede, să se dezvolte mai bine şi să-şi bucure cât mai curând familia.”

Incubatorul scade mortalitatea și riscul de complicații

Un incubator nou este esențial dar nu este singurul aparat important dintr-o secție de prematuri. Tocmai de aceea, cele patru asociații înscriu an de an, încă din 2013, proiecte în funcție de necesitățile Maternității. Până acum au fost cumpărate circuite de respirație, ecograf, pulsoximetru neonatal, monitor de oximetrie cerebrală și somatică cu senzori, un ventilator, precum și mai multe incubatoare închise și deschise.

„Confortul termic, căldura, este esenţială pentru supravieţuirea prematurilor și a nou-născuților bolnavi încă din primele minute de la naştere şi aproape pe toată durata spitalizării, adică săptămâni sau chiar luni de zile. Incubatoarele moderne oferă nu doar căldură ci şi umiditate, mimând mai bine mediul intrauterin şi ajutând în mod esenţial la dezvoltarea optimă a prematurilor din primele zile de viaţă. Incubatoarele moderne sunt esenţiale pentru scăderea mortalităţii şi a riscului de complicații neonatale atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Ne dorim să scădem şi mai mult rata mortalităţii (printre cele mai mici din ţară) şi rata complicaţiilor asociate prematurităţii prin dotarea secţiei de prematuri la standarde internaţionale”, arată inițiatorii proiectului.

Dacă doriți să vă înscrieți la Maratonul Internațional Sibiu ca alergători sau doar să faceți o donație pentru această cauză sau oricare dintre cele 34 cauze selectate anul acesta, puteți să intrați pe site-ul oficial al evenimentului AICI.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus