Sâmbătă,
20.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

VIDEO Procesiune de rugăciune pentru pace a mai multor culte. Marele absent: Biserica Ortodoxă

VIDEO Procesiune de rugăciune pentru pace a mai multor culte. Marele absent: Biserica Ortodoxă

Zeci de sibieni având religii diferite s-au întâlnit astăzi pentru a se ruga împreună pentru pace și pentru iubire. Rugăciunile lor s-au îndreptat, în mod special, către oamenii din Ucraina. Au fost prezenți reprezentanți ai bisericilor Reformată, Evanghelică, Greco-catolică și Romano-catolică. Marele absent de la această procesiune a fost biserica Ortodoxă. Invitația de participare la eveniment a fost făcută de Reinhart Guib, Episcop al Bisericii Evanghelice C. A. din România, care a lansat apelul pentru toți sibienii, indiferent de religie. Totul s-a încheiat în Piața Mare, după un marș al păcii.

Citește și: „Biserica Evanghelică C.A., marș pentru pace în Ucraina, în centrul Sibiului. ”Vă invit cu drag să aducem, împreună cu celelalte culte creștine surori, un semn de pace”

Zeci de sibieni alături de câțiva ucraineni și de reprezentanții mai multor culte din bisericile din Sibiu s-au adunat sâmbătă, 16 aprilie, în fața Parcului Astra pentru a rosti, împreună, o rugăciune pentru pace și iubire. Gândurile comune s-au îndreptat, în mod special, către oamenii din Ucraina, pentru ca războiul de acolo să se sfârșească. La procesiune au participat reprezentanți ai bisericilor reformată, evanghelică, greco-catolică și romano-catolică. Nu a fost prezent, însă, niciun reprezentant al bisericii ortodoxe.

„Te rugăm să chemi pe cei responsabili din Rusia și din întreaga lume să se întoarcă înapoi la masa dialogului, să renunțe la arme și să caute pacea, care doar ea poate face posibilă viața și comuniunea interumană și cu Tine”, este o parte din rugăciune.

Cuvintele îndreptate către Dumnezeu au fost rostite în cinci limbi: germană, română, engleză, maghiară și ucraineană.

Printre sibienii aflați în mulțime se afla și Casian, un sibian ortodox care a venit alături de trei persoane din Ucraina care locuiesc la el să se roage pentru ei. Este vorba despre o bunică, fiica acesteia și nepoțica de câțiva anișori.

 „Am venit cu trei ucraineni care stau la noi: o bunică, o mamă și o fetiță. Stau la noi din 11 aprilie și vor rămâne până se va sfârși războiul. Am venit să ne rugăm împreună cu ele, pentru că sunt de lângă Kiev, iar bărbații lor au rămas colo. Este îngrozitor de greu pentru ele”, spune sibianul prezent la procesiune.

Și Maria o tânără sibiancă spune că a venit în spirit de solidaritate pentru a arăta că Sibiul este un oraș cald care le oferă refugiaților sigurană.  

„Am venit în semn de solidaritate. Este un sentiment bun dacă găsești un loc în care te simți, cumva, protejat și cred că este important ca să arătăm că aici este un loc în care se pot simți protejați și că pot face o pauză și să se regenereze înainte de a face față fricii și nici nu vreau să mă gândesc prin ce trec acești oameni. Am aflat de eveniment de la prietena mea cea mai bună care este fiica Episcopului Evanghelic, noi fiind tot evanghelici și ne-am bucurat mult că am putut fi aici”, spune tânăra.

După rostirea rugăciunilor toți cei prezenți au plecat într-un marș al păcii pe strada Nicolae Bălcescu și s-au oprit în Piața Mare, în fața primăriei pentru a continua rugăciunile și citirile biblice, iar la ora 12.00 au încheiat evenimentul cu o rugăciune comună și cu binecuvântare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

17 comentarii

Adina

Acum 2 ani

Repede ați încercat sa puneti biserica ortodoxă intr-o lumină proastă, doar că ați dat cu bâta în baltă. Episcopul Guib a spus in anunțul său de acum câteva zile că așteaptă ca "săptămânile viitoare si biserica ortodoxă să se alăture", nu i-a invitat sâmbătă aceasta. "Ghinion"..vorba unui clasic. Și oricum...biserica ortodoxă a ajutat deja prin fapte refugiații ucraineni foarte mult. Dacă nu publicați voi articole despre actele lor filantropice, nu înseamnă că ele nu au loc. :-) Poate aflati intre timp despre mănăstirile ortodoxe care gazduiesc si hranesc zilnic sute de mame si copii ucraineni.

Raspunde

Ionica

Acum 2 ani

BORR vine doar daca e cascaval!

Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Destul de tipic pentru habotnicii de la ordotoxie :)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

CT

Acum 2 ani

Ce treaba are Biserica Ortodoxa sa se roage impreuna cu ereticii la dracu? Sa se roage ei impreuna cu papii si preotesele lor lesbiene. Biserica Ortodoxa se roaga la Dumnezeu si nu o face de forma in fara camerelor progresiste ale TS cum o fac ereticii. Obiceiul asta de rugaciune de ochii lumii este specific papistasilor si protestantilor. Nu mai bagati impreuna lucrurile sfinte cu lucrurile dracesti. A, voi nu puteti face diferenta. Ok. Asta este. Atunci de ce comentati mizerii daca habar nu aveti despre ce vorbiti?

Raspunde

Vadim

Acum 2 ani

Ai dreptate, ortodocșii nu se roaga cu lesbienele, se roaga cu pedofilii si homosexualii...
Raspunde

Comploteaza

Acum 2 ani

Ce aiurea sună asta cu rugaciunea pentru pace de prin biserici. Păi în cartea de căpătâi o creștinismului, Biblia, Dumnezeu îndeamnă la "trecerea prin ascuțișul sabiei" de foarte multe ori. Îndeamnă la viol si ucidere cu lux de amănunte. Indiferent cum o dai, Dumnezeu îndeamnă la război, la pustiirea cetățiilor, la cotropirea Canannului, etc...
Raspunde

DB

Acum 2 ani

cei care frecventează pe bune bisericile ortodoxe sigur au auzit de câteva săptămâni cereri dedicate şi rugăciuni speciale pentru încetarea războiului şi "protecţia" celor prinşi in el, victime şi refugiaţi. Dar important e să reţinem că nu s-au alăturat evenimentului să se roage de formă în faţa camerei ca să dea bine pe sticlă şi să ia nişte like-uri pe FB. destul de tipic pentru şovinii liber-cugetători

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teofan

Acum 2 ani

Eu am o pare proasta despre Biserica in general si despre Ortodoxie in special. Chiar are cineva asteptari pozitive de la vre-o forma de religie? Suntem ipocriti cu totii si jucam unteatru ieftin ca asa da bine...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Fern

Acum 2 ani

Azi au reusit un spectacol antiortodox pe seama suferinței ucrainenilor. Ecumenismul s-a dus naibii de când cu Iohannis, de vreo 3-4 ani. Fie ortodocșii nu sunt invitați, fie protestanții sunt acuzați. Coaliția antiortodoxa pe model USR funcționează la Sibiu, din păcate. BOR face rugăciuni pentru ucraineni din prima clipa si nu se laudă în presa de rahat. Sper să nici nu iasă în "public": tu când te rogi, intra în camera ta...

Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Nu ai ce sa ii convingi pe 'exegetii biblici' de ortodoxia romaneasca si in general de ceea ce este neam romanesc,pamant romanesc,credinta stramoseasca etc... Recomand ignorare,Domnul stie mai bine.Daca 'strigi' prin ziare,piata sau presa sau faci parada nu inseamna ca esti mare crestin si filantrop.Mai recomand si o citire definitorie a declaratiei marelui nostru I.Maniu din Italia anilor 1917-1918,, Este Pastele astazi la catolici,Floriile la noi....Sa ne linistim cugetele si sa sarbatorim spiritual,sa ne ajutam si sa nu ne mai mancam intre noi...

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gigi

Acum 2 ani

BOR e pe cealaltă parte a baricadei

Raspunde

Radu G

Acum 2 ani

Propaganda anti ortodoxa.... ceva tipic globalistilor.

Raspunde

Uru

Acum 2 ani

Creștinism vs spectacol. Sibienii aleg întotdeauna spectacolul.

Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

În Biserica Ortodoxă, cu "B" mare, nu cu "b" mic, se fac rugăciunii pentru pace la fiecare slujbă, nu mai zic de ectenia "să ne rugăm pentru pacea lumii", cine frecventează biserica știe despre ce vorbesc. Așa că nu se face primăvară cu o floare la procesiune, trebuie constanță și implicare sinceră, ceea ce face Biserica Ortodoxă, care este vie și prezentă în viața oamenilor, nu face figurație. În acest articol e judecată Biserica, ceea ce e foarte grav, doar Dumnezeu are dreptul să judece Biserica Sa. Dar cu siguranță asta o să aflăm fiecare la judecata particulară. O să-și primească fiecare meritul vieții. Până atunci, oricât vă puneți contra și vă porniți cu ură împotriva Bisericii Apostolice, cu atât mai tare ne întăriți în credință, spre Slava Domnului nostru Iisus Hristos care va judeca cu dreptate.

Raspunde

Citizen X

Acum 2 ani

Nu ar trebui să se roage mai bine la guvernul german de același rit, să renunțe la gazul rusesc, mai bine decât să facă spectacol pe aici ?!
Raspunde

Reli Aciubotaritei

Acum 2 ani

Cine nu e ortodox nu e roman!
Raspunde

CX

Acum 2 ani

"Zeci de sibieni având religii diferite" Doamna Budusan, E vorba de aceasi religie si anume religia CRESTINA. Poate ati vrut sa spunei culte diferite. Habar nu aveti, dar relatati. Cica "Santate, Educatie" ... ha ha ha
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus