Miercuri,
09.10.2024
Partial Noros
Acum
21°C

Herbert Oprea, directorul Wenglor Sibiu: Într-adevăr, sunt vremuri mai grele, dar au mai fost și le-am depășit. E nevoie de seriozitate, muncă și fără panică

Herbert Oprea, directorul Wenglor Sibiu: Într-adevăr, sunt vremuri mai grele, dar au mai fost și le-am depășit. E nevoie de seriozitate, muncă și fără panică

Am stat de vorbă cu Herbert Oprea, directorul companiei Wenglor Sibiu, despre perioada dificilă pe care o traversează economia românească, dar mai ales despre cum putem depăși aceste clipe grele. Discuția vine în contextul în care Wenglor marchează anul acesta două decenii de existență la Sibiu, din multe puncte de vedere fiind un etalon pentru mediul economic sibian.

Wenglor împlinește anul acesta 20 de ani de existență la Sibiu, ceea ce înseamnă ca a fost printre primii investitori în Sibiu, imediat după anii 2000. Ați văzut intrarea în Uniunea Europeană, perioade de boom economic, ați depășit criza economică din 2010, pandemia Covid și acum observăm un război la graniță. Vă afectează războiul din Ucraina din punct de vedere logistic?

Wenglor pot spune că este puțin privilegiată din punctul acesta de vedere pentru că nu a avut și nu are relații comerciale directe cu Rusia sau cu Ucraina. Acum, lanțul de aprovizionare pe care l-ați amintit, ca să fiu sincer a început să scârțâie dinaintea războiului. Odată cu pandemia am găsit tot mai greu și mai scump materiale prime. Noi suntem parte din industria electronică și toată lumea cred că știe acum că circuitele integrate sunt o problemă. Clar că războiul nu a ajutat, din contră, găsim și mai greu și alte materiale, precum cuprul. Da, războiul ne afectează, poate nu atât de mult ca pe alții, însă cu siguranță se simt efectele.

Pe de altă parte, războiul afectează întreaga Europă, vedem inflație peste tot și o creștere a costurilor la energie. Cum influențează scumpirile acestea o fabrică din Sibiu, precum Wenglor?

Putem spune că de data aceasta inflația afectează în egală măsură atât persoanele fizice, cât și juridice. Ea provine în mare parte din criza energetică. Ca orice persoană care a putut observa în ultimele luni că plătește mult mai mult la utilități decât în trecut, sau pentru alimente, așa și noi am ajuns la niște costuri mult mai mari cu gazul și curentul – care nu sunt subvenționate în cazul companiilor, cât și cu materia primă, despre care v-am spus deja că o găsim tot mai greu și mai scump. Pe de altă parte, am mai trecut cu toții prin perioade cu inflație ridicată, accelerată putem să-i spunem. Ne aflăm într-un vârf, nu a mai atins asemenea valori de foarte mulți ani. Eu cred că este foarte important să nu apară panica pe tema aceasta. Într-adevăr, sunt vremuri mai grele, dar au mai fost și le-am depășit. Eu sunt convins că Sibiul și România le va depăși. Cel mai important este cum reacționăm fiecare, de aceea acum este nevoie ca toți să ne facem treaba mai bine. Mă refer aici la fiecare dintre noi în parte, dar și la nivelul companiilor, la nivelul statului, guvernului. Sunt convins că vom trece cu bine peste perioada aceasta mai grea.

 

Ați menționat statul român și știu că autoritățile de la București au anunțat zilele trecute un plan de măsuri pentru a sprijini economia internă. E vreuna care să vă ajute clar și concret sau sunt mai mult declarații politicianiste?

Concret și în mod direct... răspunsul ar fi nu. Pentru noi, Wenglor. Însă, în general orice infuzie de capital în economie și orice încercare de accelerare a motoarelor ne ajută în mod indirect. Cred, sper și văd că autoritățile și-au învățat puțin lecția de la criza economică din perioada 2008-2010 și nu vin acum cu bugete de austeritate ci cu bugete de investiții. M-am uitat și eu peste măsurile anunțate săptămâna trecută, da, sunt utile. Dacă sunt suficiente, nu pot să spun. Poate că pe măsură ce timpul va curge vor apărea și altele. Bani am înțeles că există. Pot menționa, totuși, ca un impact pozitiv asupra noastră ajutorul pentru schema de fond de stat, la care am participat și noi și beneficiem de ajutor de stat de aproape un milion de euro, începând cu anul trecut. Am văzut că au suplimentat fondurile, ceea ce este bine. Clar, suntem în România, birocrația este fantastică, merge destul de greu, dar nu este imposibil. Trebuie o echipă bună, pe care o avem, consultanți pricepuți, pe care i-am găsit, și lucrurile se mișcă, de aceea pot recomanda și altor companii să aplice.

Când vorbim de inflație toată lumea se gândește la scăderea puterii de cumpărare. Pentru a ajuta angajații ale căror venituri sunt măcinate de scumpiri, vă gândiți să majorați salariile anul acesta? Cum vedeți piața muncii din Sibiu?

Da, sigur, chiar suntem în plin proces de acordarea măririlor salariale. Le gândim și le construim în așa fel încât să acopere cel puțin inflația care este până acum. Bineînțeles că suntem flexibili, întotdeauna am fost, vedem și ce mai rezervă viitorul, dar încercăm să facem să fie cât mai ok pentru angajații noștri, cu riscul de a diminua profitul, care oricum este afectat de creșterea celorlalte cheltuieli.

În contextul acesta mai putem vorbi despre investiții pe plan local?

Clar, și noi ne gândim la investiții. Pe termen scurt o să mai aducem câteva utilaje destul de importante pentru a ne crește capacitatea de producție și plănuim să mai angajăm aproximativ o sută de colegi. Asta în viitorul apropiat, în următorul an. Văd că se anunță constant investiții noi în Sibiu, am observat că vin companii noi, am observat totodată că sunt companii care se extind, ceea ce în ansamblu este bine, ne bucură...

Arată un mediu economic sănătos.

Exact. Pe de altă parte, trebuie să avem în vedere, în background, faptul că mai este nevoie de forță de muncă. Sibiul are nevoie de o infuzie de forță de muncă. Cred și sper că și autoritățile sunt conștiente de asta și lucrurile se vor mișca în direcția asta. Practic, orașul trebuie să crească un pic odată cu investitorii.

Așa stă situația la aproape 20 de ani de când există Wenglor în Sibiu. V-ați imaginat cum arată viitorul, poate nu chiar peste 20 de ani, dar în perspectivă?

Cu siguranță ne-am gândit la viitor pentru că face parte din job-ul nostru. Strict pentru noi, vreau să menționez încă o dată că a fost o alegere excelentă ca Wenglor să vină la Sibiu și să investească aici acum 20 de ani. Ați menționat mai devreme și perioadele prin care am trecut. Da, au fost provocări pe care le-am depășit cu bine și cu ajutorul unei echipe grozave pe care o avem aici. Am ieșit de fiecare dată mai puternici și de aceea sunt convins și acum că viitorul apropiat va arăta bine. Pentru asta e nevoie de mai multă muncă. Ca să revin la întrebare, da, vom investi în continuare în Sibiu, vom crește și, de ce nu, poate ne vom extinde. Din păcate sunt limitați de zona în care ne aflăm, cochetăm cu ideea de a ne extinde și în altă zonă a Sibiului.

În concluzie, traversăm vremuri grele și la Sibiu, dar nu imposibile. E nevoie de seriozitate, mai multă muncă, și fără panică. Le vom depăși, așa cum am făcut-o și în trecut. Vom fi mai puternici ca oraș, societate.

Cred că aceasta este concluzia, da, să nu ne panicăm și să ne vedem de treabă. Sunt convins că va fi bine.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Norm

Acum 2 ani

Asta cu munca e stereotip, puteai să vorbești de cultură și educație și echilibru
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

20 de ani si cam nimic investitii? Din cate stiu au ramas doar cu fabricuta aia de la "targ", fara prea multe perspective de extindere. Nu vreau sa ridic in slavi alte companii din zona industriala vest, dar multe din ele sunt mai "tinere" pe plan local si nu prea au batut pasul pe loc. Deci, in cazul in care nu gresesc, mai multa miscare si pe la Wenglor nu ar strica :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus