Luni,
27.06.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat de președinte al Franței

Emmanuel Macron a câștigat al doilea mandat de președinte al Franței

Președintele în funcție, Emmanuel Macron, a reușit să se impună în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale franceze în fața candidatei de extremă dreaptă, Marine Le Pen, potrivit primelor estimări după închiderea urnelor de vot, informează Digi24.ro.

Conform primelor estimări ale scorului alegerilor, Macron a câștigat în turul doi cu 58,2% din voturi.

Canalul francez de televiziune BFMTV spune că nu este vorba despre exit-poll-uri. Pentru a oferi o proiecție cât mai precisă, institutele de sondare recurg la estimări făcute în secțiile de votare, pe baza primelor buletine de vot numărate după închiderea – cu o oră mai devreme – a secțiilor din rural și din orașele mici.

„Acest lucru nu are nimic de-a face cu sondajele. Acelea se bazează pe informații declarative, în timp ce noi ne bazăm pe buletinele de vot numărate. Este mult mai precis”, explică Vincent Thibault, director de studii la institutul de sondaje Elabe, cu care colaborează BFMTV.  Astfel, un set de 250 până la 300 de secții de votare sunt selectate de către institutele de sondare. Aceste secții sunt amplasate în regiuni foarte diverse, în zone rurale, suburbii și în centrele orașelor. Scopul este ca rezultatul estimat să fie cât mai reprezentativ.

În fiecare secție, un reprezentant al institutului de sondare asistă la numărarea buletinelor, apoi transmite primele rezultate. „Datele din primele estimări, analizate cu un algoritm, dau rezultatul și ne permit să obținem estimări între 19.30 și 19.45”, a mai explicat Vincent Thibault.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus