Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Bullying-ul ortodox

Bullying-ul ortodox

”Hristos a Înviat!” sau ”Cristos a Înviat!”, la care se adaugă răspunsul ”Adevărat a Înviat” e parola, mai mult decât un salut, folosită de ortodocși după sărbătoarea Paștilor, până la Înălțarea Domnului.

Într-o țară în care peste 90% din populație se declară de religie ortodoxă devine un fel de bullying față de restul. Această formulă în care tu spui ceva, iar cel din fața ta e obligat să-ți răspundă mesajului o văd extrem de invazivă. Poate celălalt e musulman. Ori evreu sau budist. Ori ateu. Trăitori într-o societate destul de opacă din punctul de vedere al deschiderii față de alte religii, românii se așteaptă ca toată lumea să rezoneze cu credința lor. Iar acest salut pascal, vechi de sute de ani continuă să sondeze prin societate: ești cu mine sau împotriva mea? Te tai sau mă tai? Dar între timp s-au schimbat multe.

Cum ar fi, român fiind, aflat în vacanță undeva în Antalya ca un turc să-ți spună verde-n față, în loc de ”bună dimineața” – ”Allahu Akbar”. Și să te sfredelească din priviri în așteptarea unui răspuns: ”Corect, Allahu Akbar!”, dacă vrei să fim prieteni.

Poate ți s-ar părea o amintire veselă, o istorioară de povestit cu prietenii, după. Dacă asta nu s-ar repeta încontinuu, în fiecare oră din zi, oriunde ai merge, din hotel, la bazar și înapoi pe plajă, la fiecare contact cu orice turc întâlnit în cale. ”Allahu Akbar!”

Amintesc de asta pentru că în ultimele zile vorbim foarte mult de cât de retrograzi sunt rușii. Îmbâcsiți în stilul de viață sovietic în care contează mai mult ce ai fost odată, decât ce ești sau ce poți deveni. Mi se pare că la rândul nostru, la 30 de ani de la revoluție și la alți 15 de la intrarea în Uniunea Europeană suntem de multe ori la fel de reticenți în a încerca să-i vedem și mai ales să-i înțelegem și să-i respectăm pe cei din jurul nostru.

Și nici nu cred că se vor schimba multe în următorii ani, atâta timp cât, dacă rămânem la același subiect, la orele de religie se învață despre varianta ortodoxă asupra lumii și mai deloc despre istoria religiilor, de exemplu.

Trăim încă în țara în care mai curând se sfințește o curbă decât se caută alte soluții pentru a preîntâmpina accidente grave în urma cărora mor oameni. Iar când nici asta nu funcționează, se ridică o cruce mare

Despre acest subiect al salutului pascal s-au mai scris recent două opinii, pe care vă invit să le citiți. Una aparține analistului militar Hari Bucur Marcu și alta jurnalistului Cristian Tudor Popescu. Sunt total diferite, dar tocmai despre asta vorbim în anii pe care-i trăim. Diversitate.

Nu suntem singuri. Și nici pe departe buricul lumii, oricât ne-ar plăcea să credem asta.

P.S. Acest text este un comentariu și reprezintă punctul de vedere al autorului, nefiind asumat de întreaga redacție.

Sursa foto: Mitropolia Ardealului

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

Mircea

Acum 2 săptămâni

Mai du-te maaaa...!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 2 săptămâni

Trăim in iadul Romania unde satana, minciuna si hoția sunt camuflate in straie preoțești!
Raspunde

Mai incercati

Acum 2 săptămâni

F simplista argumentatia. Nu intru pe fond, e treaba teologilo, dar cf logicii autorului, fie-mi iertata comparatia, nu mai salutam nicicum. Nici “servus” ( “servitorul tau”) caci evident nu mai suntem in Imperiul Roman, nici “la revedere” caci evident nimeni n-are certitudinea ca mai traieste peste o ora, etc. Premisa art e faptul ca un cetatean , e salutat conform locului si momentului, buna dimineata, ciao, salut, bonjour, hi, etc si ce sa vezi, se simte jignit!?Sa se supere de de? Ca e salutat cf locului si momentului? Nu cred ca face nimeni intentionat ceva rautacios in Sapt Luminata
Raspunde

Elzorab

Acum 2 săptămâni

In primul rand nimeni nu este obligat sa raspynda la un salut, cu atat mai putin doar intr-un anumit fel. Progresismul asta desantat si rupt de realitate ti-a luat mintile mai Bratule. Incerci sa vezi probleme acolo unde nu sunt. Vezi-ti de fituica ta si lasa provlemele filozofice si existentiale ca te depasesc.
Raspunde

Corbul

Acum 2 săptămâni

Eu ca ateu, nu văd nici o problemă să răspund la saluturile fraților ortodoxi și nici nu mă simt ofensat de public display-ul lor. Sunt lucruri oarecum generaționale ce cu siguranță se vor dilua. Religia e ca un penis. E ok să ai unul. E ok să fi mândru de el. Dar nu îl scoate afară și îl flutura. Or românii îl cam flutură ce-i drept dar nu destul cât să nu-mi văd de viața mea. Eu zic că am câștigat destul prin faptul că ora de Religie a devenit opțională.
Raspunde

Adrian

Acum 2 săptămâni

Chiar era nevoie de P.s.? Redactie cu frica de dumnezeu pedepsitor si opinia cititorilor, enoriasi de weekend.
Raspunde

Un roman (ortodox) oarecare

Acum 2 săptămâni

D-le Cancel Culture Bratu, trecand peste elucubratiile generale (care denota lipsa crasa de cultura asupra meritelor ortodoxiei in pastrarea limbii si spritului roman in Transilvania in perioada ocupatiei straine ) nici un ortodox nu va obliga sa-i raspundeti la salut cu "Adevarat a Inviat". Nu va taie nimeni daca raspundeti cu buna ziua, stati linistit. Raspunsul ”Adevărat a Înviat” e optional, (iar in cazul dvs.) ar fi doar o forma de curtoazie la adresa majoritatii (pe care-i faceti cu maxima usurinta retrograzi) in care traiti. Daca prin "cancel culture" credeti ca aduceti progres (sau salva semeni abuzati prin bullying), nu inteleg de ce va mai chinuiti si mai zaboviti pe meleagurile astea, printre retrograzi, unde probabil va simtiti adeseori abuzat de apucaturile celor 90% + ortodocsi (care nici macar nu sunt adanc sau mediu indoctrinati).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un necrestin oarecare

Acum 2 săptămâni

Domnule ortodox oarecare si venetic in Ardeal, acest articol nu denota in niciun fel "cancel culture", ci expune o practica agasanta ortodoxista care nu isi mai are locul in societate...nici macar nu s-ai avut locul vreodata, caci Romania actuala cu ale ei principate nu a fost niciodata ortodoxista 100% Cat despre ortodoxism si pastrarea limbii, afirmatia dvs este o elucubratie, un wishful thinking. Ortodoxismul a slavonizat foarte tare limba incercand cu tot dinadinsul sa rupa latinitatea limbii romane si a reusit in foarte mare masura, si ar fi reusit daca acei "romani oprimati" (in mintea celor cu doi neuroni) din Transilvania nu ar fi facut scoala ardeleana si nu ar fi relatinizat vocabularul. Asadar transilvanenii romani ai avut ocazia sa studieze la Berlin, la Vienna si la Paris inainte cu mult de anul fatidic 1918, asadar nu erau prea oprimati...precum serbii valahi care dormeau sub pamant in bordeie.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Zici ca vorbesti de Putin, sovietici sau imperiul rus in secolul 19 :)) nu a incercat nici o slavonizare, pur si simplu cuvintele slave ramasesera din contactul cu slavii, cu atat mai mult in unele domenii, in care aveam contact mai mare cu sarbii si bulgarii. Iar cuvintele latine au ramas tot timpul in paralel cu cele slave (in cazurile in care existau si termeni slavi), unele mai folosite decat cele slave, altele mai putin. Relatinizarea a fost o favorizate a termenilor cu origini latine, care nu disparusera oricum. Mai tarziu au intrat si neologisme din limi romanice. Si greco catolicii nu zic Hristos a Inviat? Intreb , ca nu stiu.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Ce amuzant ca nu mi-ati aprobat comentariul...e discriminare doar ce va deranjeaza pe dv., nu ce ma deranjeaza pe mine. Imi sunteti superior din pdv legal, sau cum? De aia nu aveti parte de intelegere, ca nu va intereseaza decat perspectiva voastra.
Raspunde

Ganz

Acum 4 zile

Săracul de tine: și incult și plin de ură. Pe deasupra, faci Transilvania de râs.
Raspunde

Stanciu

Acum 2 săptămâni

Doamne mai Bratule.. ai si articole bune dar asta e efectul ideilor progresiste la care aderi. Daca tu dintr-un simplu salut pascal intelegi citez "ești cu mine sau împotriva mea? Te tai sau mă tai?" atunci esti un fanatic. Un fanatizat de propriile convingeri, mult mai rau decat cei pe care ii critici. Daca cineva iti zice Hristos a inviat si tu nu crezi asta, atunci ii spui frumos ca esti ateu/agnostic si ai alte convingeri. In afara de cei rau intentionati, care sunt putini, majoritatea saluta in felul asta din inertie, nu ca sa te jigneasca. Asta creeaza progresismul, oameni nelinistiti care se impiedica si de cea mai mica vorbulita si care impun societatii cum sa vorbeasca pentru a le acomoda modul de viata. Un alt punct pe care vreau sa il aduc in discutie e mitul de 90% romani crestini. Nu sunt nici 30% crestini convinsi, restul sunt un fel de crestini culturali iar altii sunt chiar inepti. De exemplu, la mine la birou, toti colegii sunt atei (extrem de vocali, jignesc crestinii pe fata, nu scapa o ocazie sa nu faca misto de crestini/"familia traditionala"). Dar toti si-au dus copiii la botez si au pupat crucea pt ca sunt inepti (altfel nu pot descrie situatia). Da, daca ii incluzi si pe ei in categoria crestinilor, atunci de aici vine procentul asta de 90%. Deci pentru ce faci atata caz? In generatia mea e greu sa gasesc crestini printre colegi/prieteni. Nu e ca si cand traim la musulmani sa te simti bulling-it. Esti simpatizant progresist si ateu de fatada si din cauza asta ai descris un salut ca pe o microagresiune. Calmeaza-te bai si scrie articole bune de investigatii imobiliare si chestii! Nu vezi ce tepari sunt prin sibiu? Hai sa lucram impreuna chiar daca suntem diferiti, nu fa ca tampitii din vest.
Raspunde

DB

Acum 2 săptămâni

Exagerezi.... Nu am văzut pe nimeni sa fie sfârtecat pentru că nu a răspuns unui salut pascal. Bullying și aluzii la stilul sovietic retrograd cred că sunt cuvinte profund nepotrivite. Părerea mea. Ideea funcționează și invers: dacă eu am alte vederi - sa zicem conservatoare- tu de ce mă agasezi ca om de presă/persoana fizică cu ideile tale dictate de sponsori, agenda lgbtqi+ și cu anumite politici sanitare? Dacă tu ai dreptul de a fi scutit de un set de subiecte, ar fi frumos sa.i acorzi și semenului tau același drept sau fa o informare echilibrata și nepărtinitoare. Tot Hristos spune: cate voiți sa vă facă oamenii faceți.le si voi lor.
Raspunde

Eddy Merckx

Acum 2 săptămâni

Alt articol exagerat. Nici ziariștii nu sunt buricul pământului. Trăiesc o mulțime de străini la noi în țară, mulți au venit după revoluție și nu se plâng decât de politicieni, nu de populație. Dacă nu le-ar conveni și nu ar scoate profituri serioase, ar pleca în altă parte. Asta fiindcă românii cumpără orice e străin și ajută pe oricine e străin, mai înainte de a-i ajuta pe-ai lor. Ultima dovadă e cea cu Ucraina, țară în care s-au închis o mulțime de școli românești și drepturile minorităților nu sunt respectate nici pe departe ca la noi, iar românii i-au ajutat până peste poate. În general, salutul creștin e folosit doar cu cei apropiați, nicidecum cu necunoscuții. Cine a mai inventat-o și pe asta, cu salutul generalizat de Paști ? Toți străinii de aici sunt respectați destul de mult, am vorbit cu destui și nu se plâng decât de sistemul politic. Măcar să ne respecte și ei pe noi și să nu mai aducă în magazine mărfuri de calitate inferioară sau fructe cu pesticide peste limita maximă admisă. Dar de Teo Peter vă mai amintiți ? Sau e interzis ? ȘI ar mai fi și altele !

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 săptămâni

Culmea ridicolului a fost atinsa simbata,cind a ''aterizat'' lumina sfinta de la Ierusalim: s-au stins atit luminarea mitropolitului cit si candela sfinta.De,batea vintul cam tare,Satana nu doarme!Din fericire aveau oamenii bricheta sfinta Bic (sau Zippo) cu care s-a refacut echilibrul spiritual local.Tarasenia este vizibila pe pagina Facebook a Mitropoliei unde s-a postat filmuletul sfint!
Raspunde

John

Acum 2 săptămâni

Colegul meu Ahmet din Germania mi-a urat "Frohe Weihnachten" de Craciun, si nu l-a durut gura. In schimb, pe domnu bratu il irita...
Raspunde

Unsibian

Acum 2 săptămâni

Este foarte simplu, interlocutorul își poate răspunde sau nu, nu este o obligație cum greșit face presupunerea autorul articolului. Este la fel cum cineva îți răspunde sau nu la: bună ziua, salut, mulțumesc etc. Iar dacă autorul articolului nu știe sau nu a fost în concediu prin țări musulmane chiar te salută unii cu Alahu... sau Salam... Ba mai mult daca te duci sa vizitezi anumite locuri speciale ale lor trebuie sa le respecți regulile, așadar nu, românii nu discriminează pe nimeni daca îi salută cu acest salut specific Paștelui.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Ce probleme de 2019...io m-am simtit agresat cand se cerea certificatul covid sau masca pe strada, de aratam toti ca bolnavii mintal. Acum iar, sunt alte minuni care vin de la rasarit.
Raspunde

Camarila

Acum 2 săptămâni

Articolul poate fi subiect de stand-up ortodox. Tovarășul Bratu atât poate. Este o fată mare a credinței incolore, inodor, imposibile. Merita bullyficat pe hastag.
Raspunde

Codru

Acum 2 săptămâni

Mai bine scriari despre bulying-ul globalist in scolile din vest si mai nou si de la noi, cu privire la sexualitatea celor mici, decat asemenea aberatii. Sau nu-ti da voie "libertatea", sa scrii asa ceva ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ionica

Acum 2 săptămâni

Foarte bun articolul, daca te legi de traditii esti mancat de oamenii extremisti din multe puncte de vedere!
Raspunde

Corina

Acum 2 săptămâni

Tendința e să saluți astfel doar cunoștințele mai apropiate și majoritatea o facem numai câteva zile. Pe dl Marcu nu-l pot citi dacă e exclusiv pe FB articolul.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

VP

Acum 2 săptămâni

Eu vă dau dreptate domnule Bratu și mă bucur că este cineva care are curajul să "se pișe contra vântului" ortodox. Exact acest lucru l-am povestit azi cu 2-3 persoane care se simțeau aiurea că trebuie sa răspundă fățarnic la un salut inventat (nu de mulți ani). Sunt convins că cei mai mulți ultra-religioși (aici intră toate cultele) habar nu au de religie și nu au citit Biblia, Coranul, Tipitaka, etc.
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 săptămâni

Dar cand erau discriminati oamenii ca nu s-au vaccinat, nu-i deranja pe unii. Ba aveau pretentia sa le zica altora ce sa-si bage in corp. Dar cand e vorba ca li se pare ca trebuie sa-si miste buzele intr-un anumit fel, e mare deranj. Niste panselute. Din cauza voastra au devenit oamenii mai religiosi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vadim

Acum 2 săptămâni

Cele mai sarace tari sunt cele mai religioase. Ultra religiosii sunt in tarile sarace. Eu nu cunosc oameni educati care sa fie religiosi.
Raspunde

Corina

Acum 2 săptămâni

Eu cunosc.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 săptămână

@Vadim daca tu nu cunosti nu inseamna ca nu sunt iar bogatia nu este doar materiala. Degeaba ai bani si esti super dezvoltat daca esti o oaie.

Raspunde

Marin

Acum 2 săptămâni

Cu exceptiile de rigoare, ortodoxismul romanesc e atat de imbacsit cu aroganta incat cu greu il poti lua drept crestinism care are totusi ca valoare fundamentala lipsa mandriei. Ortodoxul roman iti explica despre orice cu o convingere nestramutata: medicina, politica, arta, agricultura etc. El STIE totul. Apoi romanului ortodox ii sta bine nationalist. El e mandru sa fie roman fara a cunoaste cum sunt alte popoare si are o suspiciune profunda fata de strainii care vor sa ne fure minunata tarisoara. Si nu putem desigur sa uitam de preotimea corupta pana in maduva oaselor. E scris in Biblie: " tată al vostru să nu numiţi pe pământ, că Tatăl vostru unul este, Cel din ceruri. Nici învăţători să nu vă numiţi, că Învăţătorul vostru este unul: Hristos. Şi care este mai mare între voi să fie slujitorul vostru." Slujitorii nostri se plimba in Mercedesuri de lux si tare le place sa le faca lumea plecaciuni. Prin urmare ortodoxismul roman e cam opusul valorilor cele mai importante ale crestinismului: dragoste neconditionata fata e oricine indiferent de neam (inclusiv fata de dusmani), modestie, cinste. Tin minte si acum cum ieseam in strada impotriva furtului si coruptiei, iar colegii mei de serviciu ortodocsi nu veneau. In schimb erau enorm de interesati cum sa impiedice casatoria intre homosexuali, pentru ca se stie, asta era adevarata problema si gem primariile de gay care vor sa se casatoreasca. In schimb furtul din banul public, spaga, coruptia demnitarilor, exact lucrurile care erau si inca sunt in buna masura peste tot si afecteaza viata tututor nu pareau sa ii deranjeze in vreun fel pe ortodocsii nostri, sau cel putin nu pana in punctul in care sa ia ia atitudine publica. Deh... Repet exista exceptii, dar cu cat am cunoscut mai mult despre ortodoxismul romanesc cu atat am ajuns sa-l dispretuiesc mai mult si asta vine de la un agnostic care are mult respect pentru crestinism.
Raspunde

Corina

Acum 2 săptămâni

Reținerea religioșilor creștini de a manifesta împotriva corupției se poate datora inclusiv preceptelor biblice. Acolo se recomandă acceptarea conducătorilor momentului pentru că sunt puși de Dumnezeu și fac parte dintr-un plan al Lui, oricât de slabi sau răi sunt. Totuși, lucrurile se schimbă puțin. Am auzit un pastor admițând participarea la astfel de proteste dacă nu ești violent și nu te expui violenței. Revenind la subiect, nu e ok să reproșezi creștinilor folosirea salutului pascal, dat fiind că orice botezat ar trebui să fie un misionar în lume, să facă evanghelizare. E „în fișa postului”, pur și simplu. Or, majoritatea creștinilor suntem misionari prin acest unic salut, dat lumii cu bucurie, câteva zile. Regretăm dacă cineva se simte prost. Să răspundă ca de obicei sau să nu răspundă. Poate îl ținem minte și nu-l mai agasăm.
Raspunde

Adina

Acum 2 săptămâni

Asta e natura pacatului...te instraineaza de ceilalti, te intristeaza si nu stii de ce esti trist, te deranjeaza ceilalti si incep sa te deranjeze gesturile lor, vorbele lor chiar si cand nu iti vor raul, chiar si cand au intentii bune, chiar si atunci cand te saluta cu amintirea unei minuni care nu s-a mai vazut, un om mort si ingropat care a inviat si care apoi s-a ridicat la cer. Un om bun care a inviat oameni, a vindecat oameni, a impacat oameni. Mi-e mila si imi pare rau pentru toti ateii care inca nu au simtit minunea credintei, nu au simtit dragostea neconditionata pentru ceilalti oameni. Mare lucru e credinta si tare grea si urata e viata cand nu o ai. Articolul acesta mi-a adus aminte de vorbele Sfantului Arhanghel Mihail cand au cazut satan si ingerii lui din cer. A spus "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte" si caderea ingerilor s-a oprit. Cu adevarat, sa luam aminte... nu ne dam seama la ce se poate ajunge cand ne mandrim si nu ne pasa ca ne mandrim. Fereasca Dumnezeu. Va doresc, domnul Bratu, sa vi se schimbe viata, sa va ajute Dumnezeu sa credeti, sa simtiti bucuria invierii in anii ce vin. Sa va ajute Dumnezeu pe dumneavoastra si pe ceilalti atei sa credeti, caci cu adevarat mare lucru este a crede. Si sa nu ajungeti niciodata in pozitia Domnului Iisus Hristos, sa nu fiti pusi niciodata in situatia in care sa faceti sacrificii enorme pentru niste oameni si cei pentru care v-ati sacrificat nici macar sa nu creada ca ati existat si cate ati facut pentru ei. Pacat...
Raspunde

Rob

Acum 2 săptămâni

De ce toți politicienii se dau credincioși?
Raspunde

B.Utoru

Acum 5 zile

Vorbești prostii, Bratule, ca să te dai rotund! Ce-ai vrea, să întrebăm înainte de orice salut: Bă, tu ce ești, ca să știu cum să te salut ca să nu te jignesc sau să nu te discriminez? Fiecare folosește formula de salut care i se pare potrivită ocaziei.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus