Hidrocentralele de pe râul Olt, de la Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu funcționează aproximativ 12 ore pe zi din cauza nivelului apei din această perioadă, anunță secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, într-un răspuns transmis în urma unei solicitări adresate de deputatul AUR de Sibiu Sebastian – Ilie Suciu.
„Centrala Rucăr, centrală de vârf, funcționează în această perioadă între 2 și 4 ore zilnic. Centralele Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu uzinează debitul râului Olt, care la momentul prezent este de aproximativ 24 mc/s în secțiunea Voila. În aceste condiții de hidraulicitate, centrala, care are un debit instalat de 2X90 mc/s, poate funcționa aproximativ 12 ore pe zi cu un hidroagregat la jumătate din puterea nominală”, se arată în răspuns.
Se precizează că Hidroelectrica, având o capacitate de producție dependentă de hidraulicitate, își respectă în primul rând obligațiile contractuale angajate. ”Este de subliniat că Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem, ea putând doar să contribuie la echilibrarea sistemului pe perioadă limitată, de ordinul zilelor. Referitor la echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă, nu trebuie neglijat faptul că ne aflăm într-o piață cuplată, prețul energiei pe PZU fiind cel al regiunii”, se mai arată în răspunsul transmis deputatului de Sibiu.
Ganț: Nu funcționează hidrocentralele din Brașov?
Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane, a transmis și el o interpelare Ministrului Energiei, interesându-se de starea de funcționare a hidrocentralelor din județul Brașov.
”Ne-a fost semnalat faptul că în județul Brașov există următoarele hidrocentrale: Rânov 3, Rânov 4, Vulcan 1, Vulcan 2, Bran 2 și Bran 1, care în acest moment nu funcționează.
Doresc să vă întreb care sunt motivele pentru care acestea nu funcționează și ce ar trebui făcut pentru a le repune în stare de funcționare. În măsura în care Hidroelectrica din diferite motive nu poate, respectiv dorește, să facă acest lucru există posibilitatea concesionării, vânzării sau închirierii unor parteneriate de exploatare a acestora?”, a întrebat Ganț.
Deși întrebarea a fost înregistrată în 4 aprilie, până acum nu s-a primit niciun răspuns din partea Ministerului Energiei.
Citește și:
Criza energetică închide gura organizațiilor de mediu. Se reiau hidrocentralele blocate
Senatorii au aprobat la începutul lunii martie un proiect de lege controversat, prin care se înlesnește finalizarea unor hidrocentrale la care lucrările au fost sistate, în urmă cu mulți ani, pentru a proteja mediul.
„Curentul electric este mai important decât o pasăre” a fost răspunsul senatorului Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii legii, la criticile organizațiior de mediu, conform Digi24. După votul din Senat, proiectul de lege va fi trimis pentru dezbatere și aprobare către Camera Deputaților.
Pe Jiu, singurul râu sălbatic din țară, potrivit activiștilor de mediu, statul a început în anii 2000 construcția a două hidrocentrale, la Bumbești și la Dumitra. În 2017 lucrările s-au oprit, deși investiţia era aproape de finalizare. Motivul: zona Defileul Jiului fusese declarată între timp arie naturală protejată, iar în baza noului statut, organizaţiile de mediu au contestat autorizaţiile emise şi au avut câştig de cauză.
Din același motiv s-au sistat lucrările și la hidrocentrala de pe Valea Răstoliţei, în Munţii Călimani, unde activiștii de mediu spun că s-ar pune în pericol habitatul şi chiar existenţa lostriţei.
Un proiect de lege din Parlament vrea, însă, deblocarea acestor proiecte, precum și a altor șase investiții în producția de energie electrică din surse hidro.
„Astăzi este mult mai important curentul electric decât o păsărică care și-a mutat cuibul un kilometru mai încolo. Haideți, vă rog eu frumos, cu toată dragostea pentru păsărele și vă pot proba că eu însumi dau de mâncare la păsărele”, a declarat la dezbateri senatorul PSD Daniel Zamfir.
„Discutăm de energie, uitându-ne la un consum mediu, care ar putea alimenta peste 3 milioane de gospodării. Și din punct de vedere al impactului asupra mediului, uitându-ne la centralele aflate în exploatare, cred că am creat habitate, nu am distrus habitate. Puteți să vedeți pe Transfăgărășan urșii care salută trecătorii, deci se simt bine”, a argumentat, la rândul său, Bogdan Badea, președintele directoratului de la Hidroelectrica.
Continuarea lucrărilor și punerea în funcțiune cel puțin a celor două hidrocentrale de pe Defileul Jiului va avea efecte devastatoare asupra mediului fără ca energia produsă să fie măcar una semnificativă, spun, pe de altă parte, activiștii de mediu.
În 2021, importurile nete de energie ale țării noastre au fost de aproximativ 2,2 TWh.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: capacitate , curent , criza , energie , olt , hidrocentrale
Vizualizari: 29099
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Satuldeprosti
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Lidia blajan
Acum 6 ore
Marius
Acum 6 ore
Asen