Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
22°C

Centralele de pe Olt funcționează 12 ore pe zi, la jumătate din capacitate. ”Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem”

Centralele de pe Olt funcționează 12 ore pe zi, la jumătate din capacitate. ”Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem”

Hidrocentralele de pe râul Olt, de la Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu funcționează aproximativ 12 ore pe zi din cauza nivelului apei din această perioadă, anunță secretarul de stat din Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, într-un răspuns transmis în urma unei solicitări adresate de deputatul AUR de Sibiu Sebastian – Ilie Suciu.

„Centrala Rucăr, centrală de vârf, funcționează în această perioadă între 2 și 4 ore zilnic. Centralele Voila, Avrig, Arpașu și Scoreiu uzinează debitul râului Olt, care la momentul prezent este de aproximativ 24 mc/s în secțiunea Voila. În aceste condiții de hidraulicitate, centrala, care are un debit instalat de 2X90 mc/s, poate funcționa aproximativ 12 ore pe zi cu un hidroagregat la jumătate din puterea nominală”, se arată în răspuns.

Se precizează că Hidroelectrica, având o capacitate de producție dependentă de hidraulicitate, își respectă în primul rând obligațiile contractuale angajate. ”Este de subliniat că Hidroelectrica nu poate suplini un deficit structural de energie în sistem, ea putând doar să contribuie la echilibrarea sistemului pe perioadă limitată, de ordinul zilelor. Referitor la echilibrarea balanței dintre cerere și ofertă, nu trebuie neglijat faptul că ne aflăm într-o piață cuplată, prețul energiei pe PZU fiind cel al regiunii”, se mai arată în răspunsul transmis deputatului de Sibiu.

Ganț: Nu funcționează hidrocentralele din Brașov?

Ovidiu Ganț, deputat al minorității germane, a transmis și el o interpelare Ministrului Energiei, interesându-se de starea de funcționare a hidrocentralelor din județul Brașov.

”Ne-a fost semnalat faptul că în județul Brașov există următoarele hidrocentrale: Rânov 3, Rânov 4, Vulcan 1, Vulcan 2, Bran 2 și Bran 1, care în acest moment nu funcționează.

Doresc să vă întreb care sunt motivele pentru care acestea nu funcționează și ce ar trebui făcut pentru a le repune în stare de funcționare. În măsura în care Hidroelectrica din diferite motive nu poate, respectiv dorește, să facă acest lucru există posibilitatea concesionării, vânzării sau închirierii unor parteneriate de exploatare a acestora?”, a întrebat Ganț.
Deși întrebarea a fost înregistrată în 4 aprilie, până acum nu s-a primit niciun răspuns din partea Ministerului Energiei.

Citește și:

”Oltul așa cum îl știm va dispărea în defileu”. Două noi hidrocentrale pe Valea Oltului vor transforma radical apa și peisajul

Criza energetică închide gura organizațiilor de mediu. Se reiau hidrocentralele blocate

Senatorii au aprobat la începutul lunii martie un proiect de lege controversat, prin care se înlesnește finalizarea unor hidrocentrale la care lucrările au fost sistate, în urmă cu mulți ani, pentru a proteja mediul.

„Curentul electric este mai important decât o pasăre” a fost răspunsul senatorului Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii legii, la criticile organizațiior de mediu, conform Digi24. După votul din Senat, proiectul de lege va fi trimis pentru dezbatere și aprobare către Camera Deputaților.

Pe Jiu, singurul râu sălbatic din țară, potrivit activiștilor de mediu, statul a început în anii 2000 construcția a două hidrocentrale, la Bumbești și la Dumitra. În 2017 lucrările s-au oprit, deși investiţia era aproape de finalizare. Motivul: zona Defileul Jiului fusese declarată între timp arie naturală protejată, iar în baza noului statut, organizaţiile de mediu au contestat autorizaţiile emise şi au avut câştig de cauză.

Din același motiv s-au sistat lucrările și la hidrocentrala de pe Valea Răstoliţei, în Munţii Călimani, unde activiștii de mediu spun că s-ar pune în pericol habitatul şi chiar existenţa lostriţei.

Un proiect de lege din Parlament vrea, însă, deblocarea acestor proiecte, precum și a altor șase investiții în producția de energie electrică din surse hidro.

„Astăzi este mult mai important curentul electric decât o păsărică care și-a mutat cuibul un kilometru mai încolo. Haideți, vă rog eu frumos, cu toată dragostea pentru păsărele și vă pot proba că eu însumi dau de mâncare la păsărele”, a declarat la dezbateri senatorul PSD Daniel Zamfir.

„Discutăm de energie, uitându-ne la un consum mediu, care ar putea alimenta peste 3 milioane de gospodării. Și din punct de vedere al impactului asupra mediului, uitându-ne la centralele aflate în exploatare, cred că am creat habitate, nu am distrus habitate. Puteți să vedeți pe Transfăgărășan urșii care salută trecătorii, deci se simt bine”, a argumentat, la rândul său, Bogdan Badea, președintele directoratului de la Hidroelectrica.

Continuarea lucrărilor și punerea în funcțiune cel puțin a celor două hidrocentrale de pe Defileul Jiului va avea efecte devastatoare asupra mediului fără ca energia produsă să fie măcar una semnificativă, spun, pe de altă parte, activiștii de mediu.

În 2021, importurile nete de energie ale țării noastre au fost de aproximativ 2,2 TWh.

Citește și: 

Cele patru hidrocentrale din Sibiu captează peste 160 de tone de gunoaie. Curățenia costă peste jumătate de milion de lei

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Costel

Acum 2 luni

Stai sa inteleg, avem 4 hidrocentrale pe Olt in judetul Sibiu si inca 6 in judetul Brasov si acestea functioneaza la limita probabil din greseli contructive - au fost puse pe un rau care nu are debit suficient nici macar primavara cand se topesc zapezile. PSD vrea sa faca si mai multe hidrocentrale de genul asta? Am inteles bine? Scopul senatorului PSD e sa produca energie sau sa castige firmele de partid contracte?
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 luni

E pe dracu mai important decat o pasare, s-o trezit si cocalarul ala incaruntit sa vorbeasca, bagi nucleara in loc de hidro
Raspunde

Claus

Acum 2 luni

Cea de la Carța spre Nou Roman inca are semne comuniste pe ea,drept dovada ca s a investit in ea "masiv". Au batut pasul pe loc si datorita grandorii si suntem deficitari in orice sector.Nu e tarziu nici acum sa incepem a recontrui,exista tehnologie exista exemple de la altii exista utilaje,dar ce spun eu e de domeniul SF,cei ce detin centrala,nu vor nici macar drumul care trece din DN spre Nou Roman Agnita,sa il asfalteze primaria,iti rupi masina pe acolo,interesele dosului.
Raspunde

Anonimus

Acum 2 luni

E chiar mai bine, hidrocentrala de la Racovita, nici macar nu este legata la retea, dupa multi ani de la inaugurare.
Raspunde

Newman

Acum 2 luni

Ati uitat hidrocentrla de la Porcesti.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pintilie

Acum 2 luni

Prostia guvernantiilor e proverbiala. Niste ONG-uri sunt finantate din exterior sa protejeze mediul; toate bune si frumoase, apare insa o intrebare: ei la fel au facut? Raspunsul este NU. Nicaieri nu mai exista urs in coabitare cu autostrada, e foarte costisitor gardul de protectie. Ei s-au dezvoltat industrial enorm si noi am devenit Piata de Desfacere a lor. Ne arunca cateva frimituri sa ne transformam in Gradina Zoologica a Europei, un fel de Tanzania...
Raspunde

Romi

Acum 2 luni

Nu producem nici măcar cât am putea, motivul este unul singur și este valabil pentru întreaga economie. Nu producem pentru că nu se vrea să producem. Producătorii autohtoni nu pot da mită, daca luam de la alții putem face înțelegeri de " pandarat"
Raspunde

Sile

Acum 2 luni

Majoritatea microhidrocentralelor au fost oprite cu mai bine de 12 ani în urmă, cică pentru mentenanță. Astăzi nu se știe cine a dat acele dispoziții, dar unitățile de producție energie ieftină, tot nu funcționează. Este clar că cineva a vrut (și a reușit) să saboteze acest sector. Cei din Ministerul Energiei, cred că nici nu știu de fenomen.
Raspunde

Pintilie 2

Acum 2 luni

Pintilie vrea in copac.Cica acolo este scoala.Jungla s-a mutat la oras.Maimutele stau la bloc.
Raspunde

Tara Ratata

Acum 2 luni

Hidrocentralele facute de Ceausescu si romanii din perioada anilor 60-80 !!!! Nimic nu s-o mai facut, doar s-o vandut tot la globalisti, inclusiv sclavii romani care lucreaza peste granite sau in Romania, tot la fabricile globaliste. Cam asta e rezultatul, dupa 30 de ani de la colapsul Romaniei... numit revolutie sa dea bine la naivi.
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Rolul hidrocentralelor e de a acoperi varfurile de consum.
Raspunde

Sorin

Acum 2 luni

Ați uitat de cea de la Mîndra ,Brașov care nu este finalizată
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus