Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Un cunoscut medic prezintă ceea ce se știe sigur despre hepatita severă care afectează copiii

Un cunoscut medic prezintă ceea ce se știe sigur despre hepatita severă care afectează copiii

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” face o serie de precizări și recomandări cu privire la Hepatita de cauză necunoscută raportată la copii din mai multe țări, inclusiv din România. Textul a fost publicat pe pagina de facebook „Spital virtual pentru copii” și a fost preluat și de pagina RO Vaccinare. Acesta vorbește despre tot ceea ce se știe cu siguranță despre acest noi tip de hepatită și îndeamnă părinții la răbdare și informare.

Citește și: „Primele două suspiciuni de Hepatită de cauză necunoscută au fost raportate în Sibiu”

Vă prezentăm mai jos întregul text.

<Dacă tot nu știm sigur cine produce hepatita severă care afectează copiii mici, inclusiv în România, este necesar să trecem în revistă ce se știe SIGUR.

Acest mesaj este necesar deoarece noi, românii, foarte emotivi, cum suntem, avem tendința să îmbrațișăm rapid teorii ale conspirației, în fața incertitudinilor.

  1. Știm că niciunul din copiii britanici afectați nu a făcut vaccin împotriva COVID-19 (găsiți aici linkuri, în știrea Reuters, către declarațiile oficiale - https://www.reuters.com/.../factcheck-vaccines-health...)
  2. Știm că afectează în special copiii mici, cu maximum de frecvență până la vârsta de 5 ani - https://www.eurosurveillance.org/.../1560-7917.ES.2022.27...)
  3. Știm că diagnosticul de hepatită acută severă se poate pune ușor, utilizând definiția de caz (vârstă sub 10 ani, hepatită acută cu transaminaze TGO/TGP la valori înalte, peste 500UI/L și analize care exclud infecția cu virusuri hepatitice A-E) - https://www.bmj.com/content/377/bmj.o1067, https://www.ecdc.europa.eu/.../update-hepatitis-unknown...
  4. Știm că hepatita acută severă, cu evoluție rapidă, poate fi produsă de infecții sau prin expunere la substanțe toxice.

Până acum „vinovatul de serviciu" pare a fi un virus...

  1. Până la acest moment cel mai frecvent identificat virus, la acești copii cu hepatită de cauză necunoscută este adenovirusul 41 - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376

https://www.eurosurveillance.org/.../1560-7917.ES.2022.27...

  1. Între toxinele care ar putea intra în discuție (pentru că este rezonabil să ne gândim și la o cauză non-infecțioasă deoarece nu pare a fi o maladie extrem de contagioasă și pentru că majoritatea acestor copii nu au prezentat febră) se află și aflatoxina B1 (AFB1).

Aceasta poate contamina o mulțime de produse alimentare care ar putea intra în dieta copiilor, cum ar fi nucile, arahidele, fructele uscate, cerealele sau chiar uleiul alimentar - https://www.mdpi.com/2304-8158/9/2/137/htm...

Dar să nu speculăm. Experții vor găsi rapid o pistă de urmat, căci se fac teste complexe, genetice, toxicologice, histologice și modelări matematice, plecând de la fragmentele de ficat ale celor 17 copii ce au necesitat transplant hepatic.

Pentru dumneavoastră, părinții, doar puțină răbdare și informare din surse oficiale iar pentru copii, spălat pe mâini și activitați normale, la aer curat.

Cam atât...>

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu"

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus