Sâmbătă,
15.06.2024
Innorat
Acum
13°C

Noi norme urbanistice în Șelimbăr: Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să facă mai multe locuri de parcare și să lase mai mult spațiu între blocuri

Noi norme urbanistice în Șelimbăr: Dezvoltatorii imobiliari sunt obligați să facă mai multe locuri de parcare și să lase mai mult spațiu între blocuri

Pentru fiecare apartament construit, dezvoltatorii imobiliari trebuie să construiască cel puțin 1,5 locuri de parcare, iar în cazul locuințelor individuale proprietarii sunt obligați să facă două locuri de parcare, se precizează într-o hotărâre a Consiliului Local Șelimbăr, adoptată la finalul lunii trecute. În plus, pentru fiecare patru parcări amenajate se va planta un arbore.

Străzile sunt clar standardizate în funcție de lățimea șoselei și a trotuarelor, iar distanța dintre blocuri crește față de ce s-a construit până acum, anunță Primăria Șelimbăr pe pagina de Facebook.

Un proiect de hotărâre privind implementarea unor măsuri urbanistice obligatorii cu privire la dezvoltarea Comunei Șelimbăr a trecut de votul consilierilor locali, astfel că el intră în vigoare și va schimba cerințele proiectelor imobiliare pentru care se vor cere de acum avize.

”E o completare a regulamentului de care localitatea noastră avea nevoie. Suntem în curs de elaborare a PUG-ului, însă până atunci nu ne permitem să se construiască în aceiași parametri ca până acum. Nu ne mai permitem să fim nevoiți să reparăm tot timpul pentru unele decizii care nu s-au luat la timp. Clarificăm prin această hotărâre felul în care se pot construi străzile, stabilim un număr foarte decent în privința numărului de locuri de parcare care vor fi în mod obligatoriu construite”, spune primarul Marius Grecu.

Regulament clar pentru străzi

Prin completarea regulamentului urbanistic se specifică și profilurile străzilor.

”Străzile nou create în Comuna Șelimbăr prin documentațiile de urbanism legal aprobate, respectiv prin întocmirea de Planuri Urbanistice Zonale se califică în:

Străzi principale cu un profil de stradă de 7 m lățime și două trotuare de 1,20, lățime fiecare, în cazul locuințelor colective și semi-colective.

Străzi secundare cu un profil de stradă de 6 m lățime și două trotuare de 1,20 m lățime fiecare, în cazul locuințelor individuale, cuplate și înșiruite. Până la aprobarea documentațiilor de urbanism, inițiatorul trebuie să facă dovada asigurării dimensiunii de stradă conform reglementărilor în vigoare”, se arată în document.

Prin documentațiile de urbanism legal aprobate se pot crea, conform unui studiu, și străzi cu sens unic cu lățimea de 4 m și un trotuar de 1,20 m lățime, se mai precizează.

Străzile nou create prin documentațiile de urbanism nu vor avea fundături, fiind impusă obligativitatea locurilor de întoarcere.

Mai multe locuri de parcare

Pentru imobilele cu unități locative colective/semicolective se vor asigura obligatoriu 1,5 locuri de parcare pe unitate locativă indiferent de regimul de înălțime, se arată în document. În plus, la fiecare 10 locuințe construite într-un bloc, investitorul este obligat la un loc de parcare în plus, reieșind o medie, în acest caz de 1,7 locuri de parcare pe fiecare apartament.

La locuințele individuale unifamiliale, cuplate, înșiruite se va asigura un minim de 2 locuri de parcare exterioare în incinta proprietății.

Dimensiunea unui loc de parcare va fi de minim 2,5X5 metri. Se admit parcări supraetajate, cu înălțimea maximă de 2,20 metri. Acestea nu-și pot schimba destinația.

De asemenea, interesant este faptul că cei care construiesc sunt obligați să planteze un arbore la fiecare patru locuri de parcare și să asigure un minim 20% spațiu verde din suprafața terenului construibil.

În cazul spațiilor comerciale cu funcție de servicii/comerț/birouri se vor asigura locurile de parcare după cum urmează:

- Până la 50 mp suprafață desfășurată, minim 2 locuri de parcare exterioare

- Până la 100 mp suprafață desfășurată, minim 4 locuri de parcare exterioare

- Peste 100 mp suprafață desfășurată, minim 2 locuri de parcare pentru fiecare 50 mp.

Mai mult spațiu între blocuri

Regulamentul completat prevede că suprafața construită desfășurată a nivelului retras nu va depăși 60% din cea a ultimului nivel plin.

De asemenea, distanța minimă dintre clădirile de pe aceeași parcelă va fi egală cu înălțimea la cornișă/ ATIC a clădirii celei mai înalte pentru fațadele cu camere locuibile. ”Distanța se poate reduce la jumătate, dar nu la mai puțin de 3 meri dacă fronturile opuse nu au camere locuibile”, se arată în decizia aprobată de consilierii locali.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

15 comentarii

Ionica

Acum 2 ani

Povesti comuniste cu viitorul, intre timp se incearca acoperirea multor lucrari exact opuse stirii! Mafia la ea acasa!
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Cata vreme dezvoltatorii imobiliari finanteaza cu bani politicienii corupti si magistratii corupti, au protectie institutionala inclusiv CCR, la avize ISC, ISU, falsificate, autorizatii si proiecte falsificate.
Raspunde

1

Acum 2 ani

Ce bomba e tot sibiul! Bomba bah, bomba sociala si urbanistica !
Raspunde

2

Acum 2 ani

Cred ca esti intr-o mare eroare! Selimbar si Cisnadie s-au marit cu zeci de mi de locuinte, construite fara nici o imaginatie urbanistica, fara parcari, fara spatiu verde, fara gradinite si mai ales fara a oferi noi locuri de munca... Toti vin in Sibiu la munca, la scoala, la gradinita, etc... (nu degeaba li se zice cartiere capusa, puroi sau favela) ... si normal ca Sibiul e "bomba" Iar ca sa spun ceva si despre articol: Dupa 30 de ani de batut joc, furat si injosit, acum spune primaria Selimbar un lucru care de fapt era normal, firesc si evident sa fie asa de cand au dat primul aviz de constructie acum 30 de ani... Mi-e greu sa descriu sentimentele care ma incearcă.
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Intai se lasa poarta larg deschisa abuzurilor imobiliare pentru "baietii destepti", si dupa ce acestia si-au facut plinul, se aduce si legislatia la normal, normal care insa nu va mai putea fi aplicat decat in teorie. Metoda asta s-a cam aplicat peste tot in Romania, primariile se prefac ca nu stiu care e latimea corecta pentru un drum, nici gradele de ocupare pentru constructii si nici altele. Se comporta de parca am trai in epoca teleportarii, iar incendiile si urgentele sunt o chestiune ce tine de trecutul indepartat. Cu asa "viziune" este evident ce iese. Si se vede din plin peste tot pe unde s-a construit in ultimii 30 de ani.
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

Neata buna!
Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Mai bine mai tarziu decat niciodata! A nu se omite si prevederile Ordinului Ministerului Sanatatii nr.119/2014 privind distanta de minim 5m a locurilor de parcare fata de ferestrele camerelor de locuit.Directia de Sanatate Publica Sibiu emite in acest sens, pentru fiecare constructie, obligativitatea respectarii prevederilor din acest ordin. Imaginile din Selimbar si Cartierul Arhitectilor, aparute in presa locala, demonstreaza ignorarea acestor prevederi. Blocurile sunt inconjurate de masini parcate chiar si pe strazile care nu au nici macar trotuare iar pietonii (adulti si copii) circula printre masini.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

nuuuuuu crreeeeeeeed! :)

Raspunde

Eu

Acum 2 ani

Și credeți că se vor respecta?? De fapt ce s-a respectat până acum în Selimbar????
Raspunde

Lucia

Acum 2 ani

Ce gluma buna !!! In Regulamentul Local de Urbanism al Cisnadiei este prevazut acest lucru. Si ce folos ? Cine a obligat pe cine sa planteze pomi/copaci/arbusti in Arhitectilor ??? Pentru trotuare oare ce trebuiau sa faca dezvoltatorii si primaria ?
Raspunde

Dan Costei

Acum 2 ani

Banditu de Roman a facut cea mai mare porcarie in spate la ElGringo. El are 0,5 locuri de parcare de maghernita construita. Zona verde nici vorba. Ba mai mult o sa mai construiasca un etaj peste toate blocurile din ghetoul construit. Autoturismele vor parca in drumul de 5 m cu trotuare de 0,5 m. Toate aceste nereguli sunt posibile doar cu sprijinul primarului corupt , a consilierilor imobiliari din primarie, ISC, politie, procuratura, judecatori, ANAF toti mituiti sa inchida ochii din banii amarastenilor care platesc credite pana la adanci batraneti pentru un apartament in zona premium. Somn usor autoritatilor din Romania si "sa va bucurati de pensie lunga ! "

Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Sunt măsuri bune,dar venite,cam târziu,cred.Selimbarul s a dezvoltat mult, dar nu prea mai vad terenuri libere.Libere pentru parcuri,zone verzi, scoli și grădinițe.Cum se cer locuri de parcare ptr blocuri...la 10 blocuri...sa se construiască și o grădinița,o școală.O sa construim...pana ...când școlile...ajung la Tălmaciu.Oricum,apreciez și bunele inițiative și măsuri.

Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Să nu uitam să menționăm partea de vină a cumpărătorilor. Ei sunt cei care prin pretențiile lor minime setate corect, ar putea falimenta dezvoltatorii imobiliari de ghetouri.

Raspunde

Un copil din viitor

Acum 2 ani

Concasa ridica azi 5.05.2022 încă un ghetou pe Doamna Stanca cu o autorizație obținută în martie 2022 și nu se supune acestui nou regulament.(distanta între blocuri este foarte mica ) Deci, Jmekerii au păcălit sistemul sau au fost mâna în mână cu primaru' Nu se poate construi asa bloc lângă bloc... Trebuie sa aerisim măcar printr-o zona de case care măcar sa micșoreze densitatea... De locuințe într-o zona în care bătaia de joc nu mai poate fi oprită decât de unirea cetățenilor care sa Pună presiune pe sistem
Raspunde

Veronica

Acum 2 ani

Si pana acum existau norme urbanistice de care unii dezvoltatori tineau cont si altii nu. Cel mai bun exemplu este in capatul strazii N. Brana, langa linia ferata, unde pe partea stanga e ansamblul construit de EBS in care este o distanta rezonabila intre blocuri, exista si spatiu verde si loc de joaca, iar pe partea dreapta s-au construit niste blocuri in care locatari din cladiri diferite isi pot da mana de pe balcon. Ramane de vazut cati or fi cei care vor respecta aceste noi norme
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus