Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
24°C

Inițiativă legislativă promovată de Benedek Zacharie, catalogată ca fiind anti-LGBTIQ+. ”Legea copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria”

Inițiativă legislativă promovată de Benedek Zacharie, catalogată ca fiind anti-LGBTIQ+. ”Legea copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria”

Un proiect de lege inițiat de deputatul UDMR Benedek Zacharie, alături de alți colegi de partid, este aspru criticat de asociațiile care apără drepturile comuntății LGBTIQ+.

Proiectul prevede ”înghețarea” identității sexuale a copilului în documente, astfel încât ar fi imposibil de corectat datele după o operație de schimbare de sex. În plus, ar putea lăsa posibilitatea părinților dacă elevii vor participa sau nu la orele de educație pentru viață.

Proiectul a trecut tacit (fără vot) de Senat și urmează să fie votat de Camera Deputaților.

Consiliul Economic și Social: ”opțiunile religioase ale părinților nu pot fi invocate pentru a limita dreptul la educație al copiilor”

Consiliul Economic și Social a avizat ”Nefavorabil” proiectul de lege, considerând că ”propunerea legislativă încalcă standardele minime referitoare la drepturile copilului, garanțiile constituționale și ghidajul Curții Constituționale”, se arată în document.

În plus, se specifică faptul că propunerea de ”înghețare” a identității copilului din perspectivă gen/sex în momentul nașterii, ”contravine realității biologice a copiilor intersex, ceea ce presupune intervenții medicale și implicit modificarea datelor de identitate. O astfel de prevedere legală ar încălca articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se mai precizează.

Autorii legii propun și scutirea copiilor de la orele de educație pentru viață, inclusiv pentru orele de sănătate sexuală, ”în baza opțiunilor religioase ale părinților”. ”Curtea Europeană a Drepturilor Omului a subliniat în mod repetat faptul că opțiunile religioase ale părinților nu pot fi invocate pentru a limita dreptul la educație al copiilor, inclusiv educație pentru sănătate și privind sănătatea reproducerii”, se mai arată în răspunsul transmis de Consiliul Economic și Social.

”Nu este o formă de protecție a acestora, ci o formă de amplificare a discriminării”

Asociația Accept, care apără și protejează drepturile comunității LGBTIQ+ din România, critică inițiativa.

Aceasta a criticat dur proiectul de lege inițiat de cei șapte parlamentari ai UDMR. Aceștia vorbesc despre o „mutilare” a legii 272/2004.

„7 parlamentari UDMR au propus mutilarea Legii drepturilor copilului 272/2004, blocând accesul la informații și educație a adolescenților și tinerilor cu privire la orientare sexuală și identitate de gen în școlile din România. Cu toate avizele negative emise de Consiliul Economic și Social și de majoritatea comisiilor parlamentare, modificările ce copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria au trecut tacit de Senat, prima cameră sesizată”, au transmis cei de la Accept, printr-un mesaj publicat pe platforma Instagram, citat de Covasna Media.

Aceștia spun că, dacă proiectul de lege ar fi promulgat, mass-media ar putea fi sancționată pentru „o simplă știre referitoare la condamnarea României la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+”, iar îngrădirea accesului minorilor la informații referitoare la orientarea sexuală și identitatea de gen „nu este o formă de protecție a acestora, ci o formă de amplificare a discriminării, prejudecăților și stereotipurilor împotriva persoanelor LGBTIQ+”.

Și asociațiile de elevi din țară (Constanța, București și Ilfov, Bacău, Mureș, Maramureș, Vâlcea) au catalogat proiectul de lege ca fiind unul discriminatoriu, care „urmează să priveze copiii de dreptul la liberă exprimare”, se arată pe pagina de Facebook a Asociației Elevilor din Constanța.

Proiectul a fost adoptat tacit de Senat, ca primă Cameră a Parlamentului sesizată, iar în perioada următoare va ajunge și la Camera Deputaților, for decizional, unde va trebui oferit un vot din partea aleșilor, iar demersul are menirea de a modifica Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

În viziunea inițiatorilor, în societățile din vestul Europei asistăm la un asalt „al unor noi ideologii, precum teoria genului, ce pun în pericol valorile tradiționale, bazate pe creștinism, și însuși nucleul de bază al societății, familia creștină”, se arată în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege.

Tot în proiectul de lege adoptat tacit de Senat se menționează dreptul copiilor de a fi protejați de difuzarea de conținuturi privind „devierea de la sexul stabilit la naștere”.

„Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului, neglijării, exploatării, traficului, migrației ilegale, răpirii, violenței, pornografiei prin internet, difuzării prin orice mijloace de conținuturi privind devierea de la sexul stabilit la naștere sau popularizarea schimbării de sex sau a homosexualității, precum și a oricăror forme de violență, indiferent de mediul în care acesta se află: familie, instituții de învățământ, medicale, de protecție, medii de cercetare a infracțiunilor și de reabilitare/detenție, internet, mass-media, locuri de muncă, medii sportive, comunitate etc.”, se arată în proiect.

Totodată, este menționată și posibilitatea ca părinții să poată refuza participarea la orele de educație sexuală a copiilor lor.

Benedek Zacharie: ”Este o lege care admite normalul”

„În primul rând, această lege nu este contra cuiva. Deci să fie tema asta foarte clară. Din punctul nostru de vedere este o lege care admite normalul, având în vedere că sunt foarte multe discuții, dispute, despre diverse probleme din acest punct de vedere. Credem că am depus o inițiativă legislativă absolut normală. Bineînțeles, în Parlament poate să treacă, poate să nu treacă, se pot depune amendamente, modificări. Suntem deschiși la orice discuție vizavi de normalizarea acestor probleme”, a spus Benedek Zacharie.

Deputatul sibian consideră că propunerea legislativă va trece de Camera Deputaților.

„Urmează acum avizele din comisiile de specialitate, respectiv un raport al comisiilor de specialitate și după aceea o să intre la vot în plenul Camerei Deputaților. Din punctul meu de vedere, eu cred că avem șanse mari să treacă această lege. Așa cum am depus-o sau cu modificări”, a spus Benedek Zacharie.

Ungaria a adoptat anul trecut o lege care interzice „promovarea” homosexualității în rândul minorilor, provocând îngrijorarea apărătorilor drepturilor omului, pe fondul înmulțirii restricțiilor impuse de către guvernul condus de Viktor Orban persoanelor LGBTIQ+, scrie hotnews.ro.

În urma acestei decizii, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Ungariei, din cauza legii care interzice „promovarea” în rândul minorilor a homosexualității.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Mircea

Acum 5 luni

"opțiunile religioase ale părinților nu pot fi invocate pentru a limita dreptul la educație al copiilor" Pai ba da daca vorba de educatiavoastra deformata despre sex!
Raspunde

Elzorab

Acum 4 luni

In sfarsit niste oameni normali la cap. Probabil ca dl. Bratu si cei ca dansul sunt foarte ofuscati.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus