Vineri,
12.08.2022
Cer Senin
Acum
11°C

Se poate sau nu se poate face sport în curtea școlii? Primăria Sibiu susține că decizia Curții Constituționale permite folosirea terenurilor de sport din școli

Se poate sau nu se poate face sport în curtea școlii? Primăria Sibiu susține că decizia Curții Constituționale permite folosirea terenurilor de sport din școli

ACTUALIZARE, joi, 5 mai, ora 10.25

Primăria Sibu anunță că decizia Curții Constituționale nu afectează hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat folosirea terenurilor de sport din școli, după terminara orelor.

”Prin HCL nr. 334/2016 s-a aprobat accesul liber al elevilor în incinta curților și terenurilor de sport din unitățile de învățământ din Sibiu după orele de curs și pe parcursul sfârșitului de săptămână, intenția fiind aceea ce a încuraja copiii să facă mișcare, oferindu-le facilități în cartierul în care locuiesc. Hotărârea indicată nu face referire la utilizarea acestor terenuri de către adulți, aspectul analizat de Curtea Constituțională. 

După analiza Deciziei Curții Constituționale, precizăm că această facilitate acordată de Primăria Sibiu nu este influențată în nici un fel, modificarea propusă și constatată neconstituțională, aceasta referindu-se cu precădere la utilizarea infrastructurii sportive din școli de către terți – persoane fizice și persoane juridice, nu de către elevi”, anunță purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Articolul inițial:

Curtea Constituțională (CCR) a decis la începutul lunii aprilie că o lege care permitea folosirea gratuită a terenurilor de sport în afara programului școlar nu e constituțională.

Decizia a dezorientat Primăria Sibiu, care nu știe acum dacă o hotărâre de consiliu local, care, în esență, permitea același lucru în cazul a 12 școli din oraș, este la rândul ei împotriva spiritului Constituției. Și asta, pentru că motivările CCR se publică la o lungă perioadă de la transmiterea deciziei, în cazul de față, nici până acum neexistând o explicație clară privind motivul pentru care nu se pot juca adolescenții în curtea școlilor, în afara orelor de curs.

"Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000", se arată în minuta deciziei CCR, nefiind însă suficient pentru juriștii primăriei să-și dea seama dacă și hotărârea de consiliu local e ilegală.

”Nu ne putem pronunța, până când nu avem o motivare a deciziei Curții Constituționale, pentru a afla dacă hotărârea de consiliu local e afectată sau nu de motivele invocate de către judecătorii CCR”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.

”Este scandalos să ţii copiii şi adolescenții departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive”

Propunerea a venit din partea deputatului USR Tudor Pop, care nu a înțeles de ce premierul a atacat legea la CCR.

"Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (...) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor", argumenta el.

Acesta menţiona că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare.

"Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede, în plus faţă de ceea ce este, că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului", arăta el.

Lege locală din 2016

În urmă cu cinci ani, în anul 2016, Primăria Sibiu stabilea că în curtea a 12 școli din oraș se poate intra, lăsându-le astfel copiilor posibilitatea de a se juca pe terenurile de sport de aici.

”Ideea se bucură de un mare succes, spre exemplu, în Vasile Aaron. Curtea școlii ”Regele Ferdinand” de pe strada Șureanu este plină în week-end. Vin zeci, poate chiar sute de copii, de prin tot cartierul. Unii joacă fotbal, alții baschet, alții taie frunze la câini și stau la umbră, unii mai sparg semințe. Cert este că-i un loc animat, un fel de centru social pentru tineri”, nota Turnul Sfatului în urmă cu cinci ani.

”Proiectul acesta cred că este foarte bun. În primul rând se evită distrugerea școlii în sensul tencuielii lovite, a geamurilor sparte, a scrierilor cu graffiti, a arderilor ușii, eu vă spun ce probleme am avut în trecut. De asemenea, nu se mai rupe gardul școlii, plasa, pentru că erau mulți care săreau gardul sau trăgeau de el să intre. Nu mai sunt tolerați oamenii din vecinătate care ies cu câinii la plimbare, sunt lăsați doar copiii care vor să se joace și e foarte bine pentru că nu există alternative. Școala este mult mai protejată în general, iar comunitatea mai mulțumită vizavi de faptul că își pot lăsa copiii în siguranță să se joace într-un spațiu amenajat. Gândiți-vă că în zona în care suntem noi este populația cea mai densă pe metru pătrat, cred că din Europa. Când sunt alegeri aici avem șapte secții de votare, vă puteți imagina”, spunea atunci profesorul Mihai Frîncu.

Lista școlilor din Municipiul Sibiu deschise copiilor:

- Școala Gimnazială nr.4, str. Spartacus nr. 4-6

- Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu, nr.1

- Școala Gimnazială Nicolae Iorga,  str. Nicolae Iorga, nr. 56

- Școala Gimnazială nr.8, str. Lupeni, nr.50

- Școala Gimnazială nr.13, str. Lungă nr.74

- Școala Gimnazială „Radu Selejan”, str. Șoimului, nr.13

- Școala Gimnazială nr.18, str. Lungă nr.65

- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Macaralei nr.1

- Școala Gimnazială nr.21,  str. Luptei, nr.27

- Școala Gimnazială nr.23, str. Țiglarilor

- Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand”, str. Șureanu nr.1

- Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”, Aleea Turnu Roșu nr.2

- Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor, nr.1

- Liceul Constantin Noica, str. Oștirii, nr. 5

Citește și:

CCR: Folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii, în afara orelor, neconstituțională

Am jucat fotbal în curtea școlii, cu puștii din cartier. Primăria a avut o idee bună

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 3 luni

Primaria era confuza si inaintea deciziei CCR deci nimic nou.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 3 luni

La CCR tot ciuma roșie face legea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kokos

Acum 3 luni

Ba nu , acum fac legea la CCR ciuma rosie+ciuma galbena !
Raspunde

Rodica

Acum 3 luni

Oameni buni, va dati seama in ce tara traim? Este oare la latitudinea unei Curti Supreme dintr-o tara europeana sa se pronunte asupra unui astfel de litigiu? Asta e de nivelul unei Judecatorii orasenesti! Se pare ca la noi CCR-ul este solicitat sa se pronunte si daca cerul senin este albastru sau nu! Dar la noi, toata puterea trebuie sa fie la Bucale, ca acolo se face si vremea... vorba aia... Salutari!
Raspunde

Tanti @Rodica...

Acum 3 luni

Asta chiar e o problema nationala si merita hotarata la CCR. La urma urmei tot cetatenii sunt cei care reclama decizia autoritatii locale, indiferent care ar fi ea. Un parinte se plange ca fiul sau fiica lui nu pot face sport acolo in timpul liber pt ca terenul de sport e ingradit cu plasa de sarma si poarta de acces e ferecata cu 7 lacate, iar alt parinte se plange ca fiul/fiica lui au fost molestati de niste vagabonzi care au acces liber pe terenul de sport al scolii, la orice ora din zi/noapte. Si de aici pleaca galceava care pana la urma ajunge la CCR.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Xxx

Acum 3 luni

Pe vremea noastră nu era după amiază în care sa nu se joace fotbal in curtea scolii! Acum și ăștia care ar vrea nu sunt lăsați. Suntem ghidați sa nu facem mișcare...să ținem copii doar cu ochii in tel...numai pe trotinete electrice sa nu cumva sa obosească daca dau din picior... etc! Cît despre vagabonzi ...sint sigur că e mai periculos pt copii prin jurul ... barurilor...etc unde și fac veacul o mulțime...că dacă pe teren n au voie..!!! Și în altă ordine de idei... bănuiesc că așa cum se poate asigura paza pt o statuie se poate asigura și pază în curtea Cotorca scoli unde copii pot să facă mișcare!!!! Da ..sint accidente de circulație dar ce facem interzicem circulația că sa nu mai fie accidente sau trebuie vegheat pt respectarea legilor???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Vadim

Acum 3 luni

Un alt motiv sa cerem in strada DESCENTRALIZARE...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus