ACTUALIZARE, joi, 5 mai, ora 10.25
Primăria Sibu anunță că decizia Curții Constituționale nu afectează hotărârea de Consiliu Local prin care s-a aprobat folosirea terenurilor de sport din școli, după terminara orelor.
”Prin HCL nr. 334/2016 s-a aprobat accesul liber al elevilor în incinta curților și terenurilor de sport din unitățile de învățământ din Sibiu după orele de curs și pe parcursul sfârșitului de săptămână, intenția fiind aceea ce a încuraja copiii să facă mișcare, oferindu-le facilități în cartierul în care locuiesc. Hotărârea indicată nu face referire la utilizarea acestor terenuri de către adulți, aspectul analizat de Curtea Constituțională.
După analiza Deciziei Curții Constituționale, precizăm că această facilitate acordată de Primăria Sibiu nu este influențată în nici un fel, modificarea propusă și constatată neconstituțională, aceasta referindu-se cu precădere la utilizarea infrastructurii sportive din școli de către terți – persoane fizice și persoane juridice, nu de către elevi”, anunță purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.
Articolul inițial:
Curtea Constituțională (CCR) a decis la începutul lunii aprilie că o lege care permitea folosirea gratuită a terenurilor de sport în afara programului școlar nu e constituțională.
Decizia a dezorientat Primăria Sibiu, care nu știe acum dacă o hotărâre de consiliu local, care, în esență, permitea același lucru în cazul a 12 școli din oraș, este la rândul ei împotriva spiritului Constituției. Și asta, pentru că motivările CCR se publică la o lungă perioadă de la transmiterea deciziei, în cazul de față, nici până acum neexistând o explicație clară privind motivul pentru care nu se pot juca adolescenții în curtea școlilor, în afara orelor de curs.
"Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000", se arată în minuta deciziei CCR, nefiind însă suficient pentru juriștii primăriei să-și dea seama dacă și hotărârea de consiliu local e ilegală.
”Nu ne putem pronunța, până când nu avem o motivare a deciziei Curții Constituționale, pentru a afla dacă hotărârea de consiliu local e afectată sau nu de motivele invocate de către judecătorii CCR”, spun reprezentanții Primăriei Sibiu.
”Este scandalos să ţii copiii şi adolescenții departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive”
Propunerea a venit din partea deputatului USR Tudor Pop, care nu a înțeles de ce premierul a atacat legea la CCR.
"Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (...) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor", argumenta el.
Acesta menţiona că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare.
"Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede, în plus faţă de ceea ce este, că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului", arăta el.
Lege locală din 2016
În urmă cu cinci ani, în anul 2016, Primăria Sibiu stabilea că în curtea a 12 școli din oraș se poate intra, lăsându-le astfel copiilor posibilitatea de a se juca pe terenurile de sport de aici.
”Ideea se bucură de un mare succes, spre exemplu, în Vasile Aaron. Curtea școlii ”Regele Ferdinand” de pe strada Șureanu este plină în week-end. Vin zeci, poate chiar sute de copii, de prin tot cartierul. Unii joacă fotbal, alții baschet, alții taie frunze la câini și stau la umbră, unii mai sparg semințe. Cert este că-i un loc animat, un fel de centru social pentru tineri”, nota Turnul Sfatului în urmă cu cinci ani.
”Proiectul acesta cred că este foarte bun. În primul rând se evită distrugerea școlii în sensul tencuielii lovite, a geamurilor sparte, a scrierilor cu graffiti, a arderilor ușii, eu vă spun ce probleme am avut în trecut. De asemenea, nu se mai rupe gardul școlii, plasa, pentru că erau mulți care săreau gardul sau trăgeau de el să intre. Nu mai sunt tolerați oamenii din vecinătate care ies cu câinii la plimbare, sunt lăsați doar copiii care vor să se joace și e foarte bine pentru că nu există alternative. Școala este mult mai protejată în general, iar comunitatea mai mulțumită vizavi de faptul că își pot lăsa copiii în siguranță să se joace într-un spațiu amenajat. Gândiți-vă că în zona în care suntem noi este populația cea mai densă pe metru pătrat, cred că din Europa. Când sunt alegeri aici avem șapte secții de votare, vă puteți imagina”, spunea atunci profesorul Mihai Frîncu.
Lista școlilor din Municipiul Sibiu deschise copiilor:
- Școala Gimnazială nr.4, str. Spartacus nr. 4-6
- Școala Gimnazială Regina Maria, str. Zaharia Boiu, nr.1
- Școala Gimnazială Nicolae Iorga, str. Nicolae Iorga, nr. 56
- Școala Gimnazială nr.8, str. Lupeni, nr.50
- Școala Gimnazială nr.13, str. Lungă nr.74
- Școala Gimnazială „Radu Selejan”, str. Șoimului, nr.13
- Școala Gimnazială nr.18, str. Lungă nr.65
- Școala Gimnazială Ioan Slavici, str. Macaralei nr.1
- Școala Gimnazială nr.21, str. Luptei, nr.27
- Școala Gimnazială nr.23, str. Țiglarilor
- Școala Gimnazială ”Regele Ferdinand”, str. Șureanu nr.1
- Colegiul Național Pedagogic ”Andrei Șaguna”, Aleea Turnu Roșu nr.2
- Colegiul Tehnic Energetic, str. Electricienilor, nr.1
- Liceul Constantin Noica, str. Oștirii, nr. 5
Citește și:
CCR: Folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii, în afara orelor, neconstituțională
Am jucat fotbal în curtea școlii, cu puștii din cartier. Primăria a avut o idee bună
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: școli , Sibiu , sport , Curtea Constituţională ,
Vizualizari: 3286
Ultimele comentarii
Acum 6 ore
Sibian
Acum 6 ore
Marioara
Acum 6 ore
Nobody
Acum 7 ore
Unde nu e materie cenusie ... ce rezulate sa ai ?
Acum 8 ore
Gelu