Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
13°C

CCR: Folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii, în afara orelor, neconstituțională

CCR: Folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea școlii, în afara orelor, neconstituțională

Curtea Constituţională a României a admis, miercuri, sesizarea Guvernului şi a stabilit că este neconstituţional proiectul de lege prin care se permite folosirea gratuită a terenurilor de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, anunță Agerpres.

"Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvernul României şi a constatat că este neconstituţională Legea pentru modificarea art.6 alin.(9) din Legea educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000", se arată în minuta deciziei.

Deputatul USR Tudor Pop anunţa, pe 19 ianuarie, că Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, iar acest lucru constituie, în opinia sa, "un atac la adresa sănătăţii copiilor şi adolescenţilor".

"Pe 13 ianuarie, Guvernul, prin mâna premierului Ciucă, a atacat la CCR proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curea şcolii şi în afara orelor de program, respectiv în vacanţe şi în weekenduri. Decizia domnului premier Ciucă de a ataca la CCR acest proiect de lege, votat de o majoritate covârşitoare în Parlament, de fapt este un atac la adresa sănătăţii fizice şi mintale a copiilor şi a adolescenţilor, care oricum suferă în lipsa unor spaţii potrivite pentru a face mişcare şi pentru a practica diverse sporturi în aer liber", spunea Pop la Palatul Parlamentului.

El susţinea că, probabil, premierul "a fost păcălit" că e o idee bună "să păstreze lacătele pe curtea şcolii" de ministrul Educaţiei, care a fost împotriva proiectului pe toată durata traseului parlamentar.

"Nu ştiu ce problemă are domnul ministru Cîmpeanu cu copiii şi adolescenţii care vor să facă mişcare şi sport, dar, probabil, are legătură cu lobby-ul acelor directori de şcoli care nu au nicio emoţie când vine vorba să închirieze sala de sport din incinta şcolilor. (...) Este scandalos să ţii copiii şi adolescenţii departe de singurele spaţii unde pot desfăşura în siguranţă activităţi sportive şi de recreere şi asta în condiţiile în care ai o epidemie de obezitate în rândul copiilor, când orele de sport şi de educaţie fizică sunt insuficiente, când suntem campioni ai sedentarismului şi bolilor cardio-vasculare la nivel european. Nu mai zic de pandemia care a dat peste cap viaţa tuturor", argumenta el.

Acesta menţiona că Guvernul reproşează în sesizarea de la CCR faptul că proiectul are formulări neclare. "Este doar o intenţie politică. Articolul pe care l-am modificat, din cadrul Legii 69/2000, Legea educaţiei fizice şi a sportului, prevede în plus faţă de ceea ce este că adolescenţii şi copiii au dreptul să utilizeze gratuit terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara programului", arăta el.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 5 luni

Nu va ingrijorati, nu e nevoie de terenul scolilor, in Sibiu alesii nostri vasnici au fost mereu atenti sa lase cat mai multe locuri de joaca , terenuri de sport si spatii verzi. Intotdeauna dansii au luptat pentru ca in planurile de urbanism sa fie cat mai multe spatii verzi si terenuri de sport. Priviti in jur! E plin de asa ceva! De ce va mai trebuie acces in curtea scolilor?
Raspunde

@@@

Acum 5 luni

N-au ce cauta in afara orelor de curs pe terenul de sport al scolilor. In primul rand se pot accidenta, in al doilea rand distrug tot!
Raspunde

Horia cioflan

Acum 5 luni

ce distrug? asfaltul? toata copilaria si adolescenta ne am jucat in curtea scolii si n am fost o generatie de obezi loviti in cap de instagram pe canapea cu 100 kg la 13ani...n am distrus nimic, cu baietii si profu de sport reparam fileu de la cosul de baschet si vopseam barele de la fotbal. Profu' Dumnezeu sa l odihneasca, ne dadea mingii vara si le intorceam toamna. Ce ati scris e o gogorita, sa nu zic mai mult
Raspunde

@Horia

Acum 5 luni

Horica draga, noi am fost alta generatie! Stiam ce e bunul-simt si cuvantul dat! Astia de acum nu stiu decat sa distruga! Lasa gogoritele si vezi realitatea, nu mai trai in trecut.... pai cand eram eu, pai cand erai tu... Astea au fost odata, acum alta e situatia!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus