Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-5°C

Mesajul medicilor către sibieni: Spălați-vă corect pe mâini! 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin mâini murdare

Mesajul medicilor către sibieni: Spălați-vă corect pe mâini! 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin mâini murdare

Joi, 5 mai, la Spitalul Clinic de Pediatrie de pe strada Pompeiu Onofreiu 2-4, în sala de curs, a avut loc un eveniment ținut cu ocazia Ziua Igienei Mâinilor. În cadrul acestuia a vorbit dr. Adrian Băla, medic epidemiolog în cadrul spitalului. Acesta a subliniat importanța spălatului pe mâini corect atât în rândul cadrelor medicale, cât și în rândul populației generale. Potrivit aprecierilor făcute în spitale 80% dintre bolile infecțioase se transmit prin intermediul mâinilor murdare.

Dimineața zilei de 5 mai a început pentru o parte dintre angajații Spitalului de Pediatrie din Sibiu cu un eveniment dedicat Zilei Mondiale a Mâinilor Curate. În cadrul acestuia, medicul epidemiolog Adrian Bălan a vorbit despre originile care au stat la baza stabilirii acestei zile, dar și despre cât de important este spălatul corect al mâinilor în reducerea bolilor infecțioase.

„Organizația Mondială a Sănătății a inițiat o campanie de conștientizare a igienei mâinilor în prevenirea infecțiilor. Prin mesajul campaniei OMS ne invită pe fiecare dintre noi, din rândul personalului medical, dar și aparținători și chiar persoane din rândul populației generale să adere la acest mesaj și să promoveze igiena mâinilor. Spitalul nostru, începând din 2018 a inițiat o acțiune de conștientizare în rândul personalului a importanței igienei mâinilor și totodată noi am desfășurat acțiunea și la nivelul comunităților din școli. Această acțiune a promovat igiena mâinilor în rândul copiilor, astfel încât, la un moment de bilanț, în anul 2019 aveam deja peste 6.000 de persoane din școli instruite. Acțiunea aceasta a pornit de la un profesor din Geneva care a inițiat-o și din anul 2004 OMS a luat în coordonare acest program global privind siguranța pacienților. În fiecare an acțiunea are loc cu u logo nou, iar cel din anul acesta este Uniți-vă pentru siguranță, spălați-vă mâinile”, spune medicul.

Dr. Adrian Bălan

Acesta precizează că din 2004 acțiunea se derulează anul, cu regularitate și explică de este foarte important să știm să ne spălăm corect pe mâini.

„De ce este important să știm să ne spălăm pe mâini. Pentru personalului medical cred că nu mai trebuie să facem aceste precizări, însă, acest mesaj trebuie să ajungă la populația generală. Studiile arată că în lume doar 67% dintre persoane au obiceiul de a-și igieniza mâinile. În spitale se apreciază că 80% dintre bolile infecțioase sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare și dacă am avea o igienă a mâinilor corespunzătoare, dacă ne-am spăla bine pe mâini, rata de reducere a acestor infecții ar fi de 40%. Este foarte important să promovăm igiena mâinilor”, a încheiat medicul epidemiolog Adrian Bălan.

maini curate spital pediatrie

maini curate spital pediatrie

maini curate spital pediatrie

Sursa foto: TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Emil

Acum 10 luni

Spaga medicala e cel mai important vehicol de transmitere a bolilor infecto-contagioase.
Raspunde

SibiAnus

Acum 10 luni

Da, da... hai sa ne spalam cu totii pe maini! Mai ales la Sibiu unde, in spitale, au ramas angajati doar macelari, spagari, hoti, incompetenti, nesimtiti, criminali, incompetenti, animale, incompetenti si incompetenti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus