Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
9°C

Camera de comerț Sibiu: cu opt sau nouă angajați, directorul e în concediu de patru luni. Apel pentru finanțare

Camera de comerț Sibiu: cu opt sau nouă angajați, directorul e în concediu de patru luni. Apel pentru finanțare

Conducerea interimară a Camerei de comerț, industrie și agricultură Sibiu a făcut un apel pentru identificarea unor soluții de finanțare a camerei, în contextul discuțiilor legislative pe acest subiect. Directorul CCIA Sibiu este în concediu de odihnă de patru luni și mai are una.

Octavian Isăilă, președintele CCIA Sibiu cu atribuții executive, a făcut un apel la identificarea unor soluții acceptate de toată lumea în vederea asigurării finanțării rețelei naționale a camerelor de comerț. Asta în contextul în care legea pe acest subiect a fost respinsă de la promulgare de președintele Klaus Iohannis de mai bine de un an, iar forma actuală a acesteia este contestată de mai multe voci.

”În anul 2002, Registrul Comerțului, cel care asigura veniturile Camerelor pentru buna desfășurare a activităților, a trecut prin lege în subordinea Ministerului Justiției. Astfel, acum 20 de ani au dispărut veniturile care susțineau activitatea camerelor județene, așa că suntem în declin accelerat și au dreptate și cei care susțin că nu se mai face aproape nimic de către camerele de comerț, dar și noi, că nu mai avem cu ce să facem. Astfel că ne învârtim în jurul cozii și dăm vina unii pe alții în loc să ne oprim, să raționăm, să găsim soluții și să ne organizăm”, spune Isăilă (foto).

El a arătat că împotriva legislației care să asigure o finanțare camerelor de comerț se manifestă și o serie de companii care organizează ”conferințe de două zile cu 500 de euro pentru mediul de afaceri” sau cele care oferă tot felul de diplome cu 100 – 150 de lei. Isăilă spune că dacă ar avea asigurate sursa de finanțare, camerele ar organiza conferințe gratuite pentru mediul de afaceri și ar da tot gratuit diplome firmelor. ”Cât timp sunt eu președinte la Camera de comerț, Topul firmelor va fi gratuit la Sibiu. Bine, dacă se doresc diferite pachete, va fi taxă”.

Din două milioane de euro, mai au 500.000

În ceea ce privește CCIA Sibiu, instituția are un director, Eugen Iordănescu, pus sub urmărire penală de la începutul lunii decembrie anul trecut, pentru delapidare de fonduri și fapte asimilate celor de corupție. Din ianuarie, Iordănescu este în concediu de odihnă. ”Domnul Iordănescu mai are o lună concediu și apoi vedem ce decide. El mai are pentru încă patru ani și jumătate contract cu Camera și nu a mai avut concediu din 2012, legal. Noi am negociat cu el și și-a luat pe ultimii cinci ani concediu, în baza contractului de management pe care îl are. Dacă dorim să reziliem unilateral contractul, suma pe care trebuie să i-o plătim se ridică la peste 100.000 de euro. A fost o discuție în Colegiul director să purtăm inclusiv o negociere prin care să închidem contractul, vom vedea ce se întâmplă”.

Pe lângă Iordănescu, CCIA Sibiu mai are ”opt sau nouă angajați”, mai arată Isăilă. Veniturile Camerei sunt generate de cotizațiile plătite de cei aproximativ 215 membri (între 500 și 5.000 de lei), CCIA mai realizează venituri din emiterea certificatelor de origine pentru exportatori și a celor de forță majoră. ”Mai sunt diverse venituri, dar nu cât să acoperim tot ceea ce avem în atribuții. La Sibiu, prin statut avem 42 de atribuții”, a arătat Isăilă. Printre acestea a enumerat furnizarea unor statistici către diferite instituții de stat.

CCIA Sibiu și-a vândut în 2019 și sediul din centrul istoric al Sibiului. Din cei 2,05 milioane de euro încasați pentru acest sediu, mai bine de 700.000 au fost folosiți pentru achiziția unei creanțe în ideea amenajării unui sediu în fostul imobil al fabricii Roșu SRL, de pe șoseaua Alba Iulia. ”Eu am preluat conturile camerei cu 500.000 de de euro și niște sute de mii de lei”, a mai arătat Isăilă.

El speră ca situația unui nou sediu pentru CCIA Sibiu să fie rezolvată prin accesarea unor fonduri europene, cu ajutorul cărora să cumpere una dintre cele mai emblematice clădiri din oraș, vila de pe str. Constituției din Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Corbul

Acum 2 ani

Prețul de vânzare al respectivei vile e tot 2 milioane de euro, cât au obținut ei pe sediul din centru. Iar vila aia necesită reparații de cel puțin 500.000 euro. Sunt găuri în dușumea și placă încât poți vedea de la parter până în pivniță. Oamenii ăștia fumează clar ceva... Dar de ce să nu lucreze acești 8-9 angajați cheie în una din cele mai frumoase clădiri din Sibiu. Doar merită... La câtă mizerie au arătat că au sub preș și cum nu erau buni numai la printat diplome și închiriat săli în hoteluri eu zic că ar trebui desființați, altfel se întind la ciolan mai rău ca ăia din București (vedeți ce fac cu Romexpo).
Raspunde

Flo

Acum 2 ani

Oricum nu ajuta cu nimic mediul de afaceri! Sa-i desfinteze!
Raspunde

Un punct de vedere

Acum 2 ani

Jenant apelul acestui domn Isaila. Cum așa? Păi, stimate domn, cu "surse de finanțare" oricine poate desfășura activități. Am zâmbit "profund" dar am avut un gust amar citindu-va lamentările. Este trist că această instituție a fost atât de defectuos administrată, se suspectează că a fost chiar devalizata, și a ajuns acum să stea cu mâna întinsă spre mediul economic. Camera de Comerț trebuia să se dezvolte prin efort propriu pentru că, chiar și după preluarea Registrului Comerțului de către Ministerul Justiției, Camera a avut oportunități suficiente pentru a rămâne și a se consolida ca autoritate competenta în sprijinirea comunității de afaceri sibiene. Istoria activității acestei instituții și rezultatele obținute o recomandau și ii consolidau locul pe piața serviciilor și consultantei de afaceri. Din păcate, preocupările manageriale se pare că au vizat cu totul și cu totul alte obiective, interese private individuale sau de grup și deloc interesele comunității de afaceri. Nu înțeleg cum este posibil ca stimabilul domn Iordănescu să stea în concediu de odihnă atât de mult timp. Ce lege ii permite acest concediu prelungit și pe banii cui stă domnia sa în concediu (fiind concediu "de odihnă" și nu "fără plată" bănuiesc că-i este remunerata odihna)? Eu sper să existe o inițiativa locală prin care comunitatea de afaceri să-și (re)organizeze o nouă Camera de Comerț iar instituția care încă mai funcționează acum sub aceasta titulatură să își încheie "socotelile" cu cei suspectați de delapidare și chiar management fraudulos și dacă aceștia se dovedesc a fi vinovați, să suporte consecințele legale.
Raspunde

Tantiaglaia

Acum 1 an

"...Eugen Iordănescu, pus sub urmărire penală de la începutul lunii decembrie anul trecut, pentru delapidare de fonduri și fapte asimilate celor de corupție." "... nu a mai avut concediu din 2012..." "...Dacă dorim să reziliem unilateral contractul, suma pe care trebuie să i-o plătim se ridică la peste 100.000 de euro. ..." cineva scria mai sus ca respecttivii de la cciar, fumeaza ceva... cat mai fu ...rati domne? dupa 18 luni concediul se pierde, scrie... la codul muncii...ce concediu din 2012 ???? iordanescu a fost pus sa aiba anumite rezultate, nu sa fure. acum cica, nu pot sa-l dea afara daca nu-i dau 100000 de euro. nu si-a indeplinit tintele, a mai si furat, adio, cade contractul de management. rosu...si negru... i-au cumparat cladirea ca sa-l "ajute" putin ??? nu mai fumati fara sion...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus