Duminică,
04.06.2023
Cer Senin
Acum
14°C

Rusia vrea să oblige operatorii de taxi să transfere datele despre pasageri serviciilor de securitate

Rusia vrea să oblige operatorii de taxi să transfere datele despre pasageri serviciilor de securitate

Rusia vrea să oblige taxiurile să transfere în timp real datele despre pasageri serviciilor ruse de securitate (FSB), potrivit unui proiect de lege depus în camera inferioară a Parlamentului, relatează joi AFP, citat de Agerpres

Documentul elaborat de guvern şi publicat miercuri pe site-ul Dumei de Stat prevede că serviciile de taxi, foarte populare în Rusia şi utilizate prin intermediul aplicaţiilor mobile, vor avea obligaţia să furnizeze FSB în timp real acces la bazele lor de date privind comenzile.

"Este o măsură foarte dificilă de pus în practică. Dar asta nu înseamnă că nu este necesară", a declarat deputatul Adalbi Şhagoşev, membru al comitetului pentru securitate şi luptă împotriva corupţiei al Dumei de Stat, pentru agenţia de ştiri Ria Novosti, subliniind că este vorba despre o chestiune de "securitate" naţională.

Până acum FSB putea să obţină aceste informaţii dacă depunea o cerere oficială acestor companii, care aveau termen 30 de zile pentru a răspunde, potrivit preşedintei Consiliului civil pentru dezvoltarea taxiurilor în regiunile ruse, Irina Zaripova.

"Mulţi sunt speriaţi că FSB va putea să primească oricând, în timp real, informaţii despre pasageri", a declarat ea pentru postul de radio rus Kommersant FM la sfârşitul lui mai, atunci când ideea a fost evocată pentru prima dată de Ministerul rus al Transporturilor.

"Dar când este vorba despre securitate naţională, foarte adesea, există situaţii când s-a întâmplat ceva şi agenţii FSB au nevoie de aceste date practic într-o oră pentru a elucida o crimă sau a o împiedica", a explicat ea, dând asigurări că "nimeni nu va monitoriza aceste date de dimineaţă până seară".

"Asta depăşeşte limitele. Să fii urmărit fără permisiune... eu prefer să nu mai utilizez taxiul", a declarat pentru AFP la Moscova Iaşa Aliev, student în economie în vârstă de 24 de ani.

Kristina Koşeleva, de 23 de ani, angajată a serviciului de suport clienţi Yandex.Plus, mărturiseşte că se simte "neconfortabil", dar spune că, în opinia ei, "chiar şi fără asta, ştiu deja totul

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Emil

Acum 1 an

Vicleanul Iohannis are dreptate. Putin ne-a inscaunat inflatia, mafia si coruptia in varful statului, Putin ne-a furat casele cu acte de proprietate false...
Raspunde

Bambolero

Acum 1 an

ce casă ți-a furat ție bă? aia dată de comuniști bunicilor tăi, unde stai tu cu părinții?
Raspunde

Diana

Acum 1 an

Macat ti-au dat ceva, lucruslabule. Ce ti-au dat globalistii, din munca si resursele pamantului tarii tale ?..... rate la banca si job la corporatiile lor. Scadere demografica si impresia ca esti ultimul tigan al Europei si trebuie sa muncesti ieftin si sa te simti prost ca esti roman. Si afla ca in vest, foarte multi tineri cu varta de peste 30 de ani, stau cu parintii ca nu isi mai permit nimic. Ia, cauta putin prin statistici... iar partea frumaosa e ca toti stau in chirie. Si-ar dori sa aiba un apartament platit, oricum ar fi el.
Raspunde

ValKer

Acum 1 an

Stati linistiti, fraierilor.... ca toate datele voastre sunt in serverele cioflingarilor globalisti din state. Putin nu face altceva decat sa ceara si el acces la aceleasi date... si gata, e rau. Nu e bine, doar ei au dreptul sa stie tot despre oricine si din orice tara..... aha.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus