Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
5°C

Un tatuator sibian a renunțat la stresul urban pentru liniștea de la sat. Acum aleargă pentru comunitatea care l-a adoptat

Un tatuator sibian a renunțat la stresul urban pentru liniștea de la sat. Acum aleargă pentru comunitatea care l-a adoptat

Cunoscutul tatuator sibian Ovidiu Popârțan a renunțat de ceva vreme la agitația din mediul urban, alegând liniștea specifică vieții la sat. S-a mutat cu familia în Cașolț, acolo unde se implică în proiectele comunității care l-a adoptat. Ba mai mult, sibianul chiar va alerga la Maratonul Internațional Sibiu pentru un proiect care va ajuta satul.

Cei care îl cunosc și îi admiră munca de artist tatuator nu trebuie să își facă probleme, pentru că Ovidiu Popârțan vine în continuare în Sibiu, de luni până vineri, la studio. Însă timpul liber a ales să și-l petreacă într-un loc atipic pentru ce a însemnat viața sa până de curând – un loc liniștit, în mijlocul naturii.

„După 12 ani de străbătut Europa în lung și în lat, mă bucur nespus de liniștea și simplitatea vieții la sat. Nu duc lipsa orașului, vin zilnic de luni până vineri la studio, unde lucrez circa 6-8 ore pe zi, iar restul timpului încerc să-l împart între familie, gospodărie, hobby și teme pentru lucrările pe care le fac – tatuajele au nevoie de pregătire (desen, pictură, pentru că la Photoshop și alte cele nu mă pricep)”, povestește Ovidiu.

El spune că pandemia de COVID-19 a fost cea care i-a „dat un reset” și l-a făcut să reevalueze numeroase aspecte din viața sa. „Pandemia mi-a dat un fel de reset și mi-a dat ocazia să experimentez agricultura și zootehnia de amator. De atunci m-am perfecționat an de an.”

Și-a găsit locul în Cașolț

Artistul a ales acest sat pentru că este aproape de Sibiu, dar și pentru că „spre deosebire de restul satelor din jur, aici partea sasească e perfect conservată. Casele sunt așa cum le-au lăsat sașii în anii ‘80. Câteva sunt locuite doar”, spune el.

Ovidiu mărturisește că simte cu adevărat că aici și-a găsit locul, alături de familia sa. Simte că e aici dintotdeauna. Tocmai de aceea își dorește să contribuie la dezvoltarea comunității care l-a adoptat, cu mai multe proiecte.

„Când spun casă, oriunde aș fi, gândul aici mă duce. Aș vrea să contribui cumva la bunul mers al vieții de aici, să îmi aduc și eu contribuția cumva, un fel de mulțumesc mare pentru ceea ce-mi oferă satul și oamenii, de aceea am ales să merg la maraton și să susțin prin tot ce pot proiectele care vor aduce o rază de speranță și de bucurie celor mici și nu numai. Împreună cu părintele Alexandru Dadîrlat și cu consăteanul nostru Cosmin Ignat, ne propunem să demarăm câteva proiecte educaționale printre care Centrul Socioeducațional Sf. Vineri și o bibliotecă pentru cei mici”, povestește tatuatorul sibian.

Cosmin Ignat este co-fondator al Asociației Hai din pantofi în bocanci, creată la începutul anului acesta pentru a veni în sprijinul locuitorilor defavorizați din satul Cașolț, în special, și zona Văii Hârtibaciului, în general.

Hai Edu Hârtibaciu

Pentru proiectul acesta, Asociația Hai din pantofi în bocanci își propune să strângă 11.000 de lei la Maratonul Internațional Sibiu. Până în prezent, s-au strâns din donații 2.333 de lei și lista este încă deschisă.

„Prin intermediul acestui proiect ne propunem să dezvoltăm un centru educational modern, bazat pe experiențe culturale care să deschidă orizonturile și apetitul elevilor spre cunoaștere (în special a istoriei locale, a activităților generatoare de plus valoare în cadrul comunităților în care trăiesc). În primă fază ne propunem amenajarea unui spațiu propice desfășurării activităților educaționale precum și crearea unei biblioteci (o mare parte dintre bibliotecile sătești au fost închise după anul 1990)”, spun inițiatorii.

Proiectul va fi dezvoltat, în prima fază, în satul Cașolț, localitate aparținătoare comunei Roșia, aflată în imediata vecinătate a municipiului Sibiu. Mai multe detalii despre Hai Edu Hârtibaciu veți găsi AICI.

Citește și Tot ce trebuie să știi despre Maratonul Internațional Sibiu 2022: înscrieri, cauze și trasee

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Miki maus

Acum 1 an

Foarte tare, in project prin care oamenii au trecut de prejudecati. Felicitari..
Raspunde

Cristi

Acum 1 an

Bravo!
Raspunde

Tatooine

Acum 1 an

Un om și un artist excepțional! Succes alături de cei doi promotori locali.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow, Jack Sparrow

Acum 1 an

Tatuator?! Ce " ink-ul" meu de denumire e asta? Existā asa ceva oficial? Am auzit de meserii precum: vopsitor, sudor, croitor , turnātor ( foarte profitabilā ), dar tatuator?
Raspunde

Vld

Acum 1 an

uite aici, destul de oficial? https://www.rubinian.com/cor_6_ocupatia_detalii.php?id=514206
Raspunde

Arsenie Boca

Acum 1 an

Au sunat de la muzeu, isi vor piratul inapoi la Expozitia Medievala. In alta ordine de idei Google is your friend: "Legislatiile privind functionarea legala a Saloanelor si Operatorilor de Tatuaje Artistice si Cosmetice, Dermopigmentare, Body Piercing. Saloanele de Tatuaje Artistice / Cosmetice si Body Piercing functioneaza conform activitatilor cu cod CAEN 9609 nca. Operatorii acestor saloane trebuie sa fie calificati si certificati cu urmatoarele coduri de meserie: Tatuator cod COR 514206; Montator Bijuterie pe Corp cod COR 514207 Meseria de tatuator se imparte in doua specializari: Tatuator Artistic si Tatuator Cosmetic pe Certificatul de Absolvire trebuie scrisa specializarea Artistic sau Cosmetic."
Raspunde

Sparrow

Acum 1 an

Bre, n-am stiut! Uite, omu' cât trāieste invatā . Dar tre'sā recunoasteti cā si meseria de turnātor trebuie detaliata in CAEN. Nu aia din metalurgie...ailaltā...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus