Luni,
03.10.2022
Ploi Scurte
Acum
10°C

Deșeurile produc bani. Mai puțin cele care ajung la depozitul de gunoi și care trebuie plătite

Deșeurile produc bani. Mai puțin cele care ajung la depozitul de gunoi și care trebuie plătite

Sistemul de colectare selectivă a deșeurilor în Sibiu și împrejurimi a fost astfel gândit încât să încurajeze cât mai mult sortarea deșeurilor reciclabile. Motivul: acestea sunt vândute, iar cu banii obținuți sunt acoperite o parte din cheltuielile de funcționare.

Singurele deșeuri care sunt transportate direct la groapa de gunoi (denumită depozit ecologic) sunt cele depozitate în recipientele de culoare neagră. Depozitarea acestor deșeuri în groapa de gunoi generează însă costuri ridicate: mai mult, în cazul în care colectarea selectivă nu funcționează la parametri optimi la nivelul unei localități, din bugetul acesteia trebuie plătite și alte penalizări. Și asta deoarece gropile de gunoi sunt niște construcții speciale, cu ajutorul cărora mediul înconjurător să fie protejat de efectele nocive ale gunoaielor (scurgerile generate, gazele rezultate în urma fermentării gunoaielor etc).

Una din celulele gropii de gunoi de la Cristian

Deșeurile reziduale (cele din recipientele negre) sunt depozitate în gropi imense denumite ”celule” care, după ce se umplu, sunt acoperite cu pământ. Cu cât sibienii sortează mai atent deșeurile, cu atât ei reduc cantitatea de gunoaie care ajunge să fie aruncată în gropile de gunoi.

Deșeurile reciclabile produc bani

Deșeurile reciclabile (cele din plastic, metal, hârtie, carton și sticlă) sunt transportate, separat fiecare, la Stația de sortare a deșeurilor de la Șura Mică (localitate aflată lângă Sibiu). Aici, echipe de muncitori sortează deșeurile reciclabile – manual sau automat – pe diferite categorii (de hârtie, de carton, de plastic-folie, de plastic - PET etc) și le împachetează în baloți. Iar acești baloți cu deșeuri reciclabile sunt vânduți către diferiți agenți economici, care utilizează deșeurile reciclabile pentru a produce noi materiale.

La stația de sortare de la Șura Mică, deșeurile din plastic sunt sortate manual

Important de reținut este că sumele obținute din vânzarea acestor deșeuri reciclabile se reîntorc în sistem, fiind utilizate pentru plata activității de sortare și, parțial, pentru plata activității de colectare a deșeurilor de ambalaje din deșeurile municipale, activități care nu sunt plătite de către cetățenii județului Sibiu. 

Prin urmare, un grad de colectare selectivă cât mai ridicat va duce la venituri mai mari din valorificarea deșeurilor reciclabile, care vor ajuta astfel la dezvoltarea un sistem de management integrat al deșeurilor mai performant și menținerea taxei de salubrizare la un nivel suportabil.

Deșeurile biodegradabile produc îngrășământ

Dacă deșeurile reziduale (cele care se depozitează în pubela neagră) sunt transportate direct la groapa de gunoi, iar cele reciclabile la Stația de sortare, deșeurile biodegradabile colectate de sibieni sunt transportate la Stația de compost. Aflată tot la Șura Mică, lângă stația de sortare.

Deșeurile biodegradabile sunt descărcate pe platforme mari și sunt supuse unor diferite procese fizice și chimice, în câteva luni, aceste deșeuri sunt transformate în compost. Un fel de îngrășământ pentru plante care, la fel ca și în cazul deșeurilor reciclabile, este vândut către diferiți agenți economici.

Stația de compost de la Șura Mică: aici sunt aduse deșeurile biodegradabile

La fel, sumele obținute din vânzarea compostului sunt utilizate pentru a acoperi cheltuielile de funcționare a sistemului de colectare și transport a deșeurilor.

Acest material a fost publicat în cadrul proiectului ”Lăsați copiii să vă vorbească despre deșeuri”

Acțiune cofinanțată de Primăria municipiului Sibiu

Proiect sprijinit de:

 

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus