Duminică,
26.06.2022
Partial Noros
Acum
21°C

Operaţiunea de evacuare a luptătorilor de la Azovstal este în derulare

Operaţiunea de evacuare a luptătorilor de la Azovstal este în derulare

O operaţiune de salvare a luptătorilor ucraineni de la uriaşa oţelărie Azovstal, ultimul punct de rezistenţă în faţa armatei ruse în portul strategic Mariupol, era în desfăşurare marţi, conform Kievului, care consideră că aceşti soldaţi "şi-au îndeplinit" misiunea, relatează AFP, citat de Agerpres.

Soldaţii din garnizoana staţionată la Azovstal, dintre care peste 260 au fost deja evacuaţi luni, "şi-au îndeplinit misiunea de luptă", a transmis Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat, iar comandanţii lor au primit ordinul "de a salva viaţa" celor care rămân.

"Din păcate, astăzi, Ucraina nu poate debloca Azovstal prin mijloace militare", a explicat la rândul său Ministerul ucrainean al Apărării pe Telegram.

Autorităţile ucrainene au afirmat săptămâna trecută că peste 1.000 de soldaţi ucraineni, dintre care 600 răniţi, se aflau în acest complex industrial, adevărat "oraş în oraş", cu kilometri de galerii subterane.

Ei s-au retras acolo după ce timp de peste o lună au fost supuşi asediului asupra oraşului Mariupol, atacat de armata rusă de la începutul războiului declanşat la 24 februarie, şi astăzi total distrus.

Oraşul, aflat la malul Mării Azov, este situat strategic între Crimeea anexată de Moscova în 2014 şi regiunea minieră Donbas (estul Ucrainei), unde se află două 'republici' separatiste pro-ruse şi unde Rusia îşi intensifică în prezent ofensiva.

Preluarea totală a controlului asupra oraşului, care pare acum inevitabilă după ordinul dat ultimilor luptători de la Azovstal, le va permite forţelor ruse să facă joncţiunea între Crimeea şi Donbas.

"53 de răniţi grav au fost evacuaţi de la Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un culoar umanitar", a anunţat luni seară, într-un video, ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Ganna Maliar.

Cele două localităţi sunt situate în teritoriul controlat de forţele ruse şi pro-ruse în estul Ucrainei, dar luptătorii ar urma să fie repatriaţi în teritoriul controlat de Ucraina "în cadrul unei proceduri de schimb", a precizat ea.

Statul Major ucrainean a confirmat evacuarea acestor 264 de soldaţi şi a precizat în noaptea de luni spre marţi că "operaţiunea de salvare a apărătorilor Ucrainei blocaţi" la Azovstal "continuă", fără a menţiona numărul lor.

Rezistenţa lor puternică a împiedicat armata rusă să preia rapid controlul asupra oraşului ucrainean Zaporijia, la 200 de km spre vest, conform Statului Major.

Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a instaurat o încetare a focului în jurul Azovstal, pentru a permite evacuarea soldaţilor ucraineni răniţi.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

Codru

Acum 1 lună

Mda... se pare ca Eurovizionul nu face minuni. Dar lipsa gazului si a petrolului, e dovedit ca fac minuni. Astemtam cu nerabdare iarna.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus