Joi,
28.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Parlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO

Parlamentul Finlandei a votat cu peste 95% pentru aderarea ţării la NATO

Parlamentul de la Helsinki a votat marţi, cu o majoritate de peste 95%, în favoarea aderării Finlandei la NATO, ceea ce permite trimiterea candidaturii oficiale a ţării nordice la sediul Alianţei Nord-Atlantice, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

La capătul unei şedinţe parlamentare de două zile, proiectul de aderare a fost adoptat cu 188 de voturi pentru, opt voturi contra şi nicio abţinere.

La finalul săptămânii trecute, preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi premierul Sanna Marin au anunţat că Finlanda va solicita aderarea la NATO "fără întârziere".

Niinistö trebuie acum să semneze cererea de aderare înainte ca documentul să poată fi predat, împreună cu o solicitarea similară din partea Suediei, la cartierul general al NATO de la Bruxelles.

Cererea Suediei a fost deja semnată marţi dimineaţă de către ministrul de externe suedez Ann Linde.

Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări vecine sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului ''Parteneriat pentru Pace''.

Cele două state vecine intenţionează să adere simultan la NATO, organizaţie ce are 30 de state membre, inclusiv România.

foto depositphotos.com

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 863

Comentarii

1 comentarii

Emil

Acum 1 an

Pana si marile si oceanele vor adera la NATO de teama criminalilor rusi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus