Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
8°C

Colegiul „Goga”: 88 de copii înscriși în pregătitoare în doar două clase cu 25 de locuri. Elevii de a VIII-a ar putea fi mutați de după amiază

Colegiul „Goga”: 88 de copii înscriși în pregătitoare în doar două clase cu 25 de locuri. Elevii de a VIII-a ar putea fi mutați de după amiază

Cu un efectiv de aproape 2.000 de elevi, Colegiul Național „Octavian Goga” este cea mai mare unitate de învățământ din Sibiu și printre cele mai mari din țară. De ani buni această școală se numără printre cele care au o mare problemă cu lipsa spațiului și cu o creștere a numărului de copii în clasa pregătitoare. Anul acesta, la Goga au fost înscriși 88 de viitori elevi în doar două clase cu predare în limba română aprobate de Inspectoratul Școlar Județean, în condițiile în care legea prevede maxim 25 de elevi într-o clasă pregătitoare. Printre soluțiile sugerate în rezolvarea situației se numără și mutarea elevilor de clasa a VIII-a în învățământul de după masă. Pe de altă parte, proiectul de extindere al colegiului anunțat de Primăria Sibiu în urmă cu doi ani a fost stopat. Cele două clădiri cu 12 săli de clasă anunțate nu vor mai fi construite.

Citește și: „Colegiul Octavian Goga se va extinde prin construcția a două corpuri noi”

Situația școlilor supraaglomerate din Sibiu pare să se amplifice de la an la an. La Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu devine cu adevărat dramatică. Pentru anul școlar 2022-2023 au fost aprobate două clase cu predare în limba română și una singură de limbă germană. Reamintim faptul că reprezentanții colegiului au cerut două clase de germană, una nefiind aprobată de cei de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu. Explicația a fost: lipsa spațiului. Și această lipsă de spațiu continuă să-și spună cuvântul, având în vedere faptul că au fost înscriși în clasa pregătitoare 88 de copii, 83 cu reședința sau domiciliul în circumscripție, iar cinci pe baza criteriilor eligibile de înscriere, având fratele sau sora în colegiu. Potrivit legii, într-o clasă de pregătitoare pot fi maxim 25 de elevi. Luni, 17 mai, în cadrul Consiliului de Administrație a avut loc o discuție pe această temă, iar una dintre ideile vehiculate pentru a rezolva această situație a fost mutarea elevilor de clasa a VIII-a de după-amiază.

„Pentru două clase de pregătitoare cu predare în limba română aprobate pentru anul școlar viitor și-au depus dosarele 95 de elevi, din care 83 erau cu domiciliul/reședința în circumscripție și 12 nu. De asemenea, din cei 12 au fost acceptați cinci copii pe criteriile pe care le îndeplineau, având sora sau fratele în colegiu. O clasă de pregătitoare, conform normativelor din minister trebuie să aibă 22 de elevi, maxim 25. Ca să acomodezi cei 88 de elevi trebuie patru clase. Problema claselor pregătitoare la Goga este o problemă de fond, de funcționare. În ultimii ani s-au împrumutat, s-au închis laboratoare, s-au împărțit săli de clasă ca să se obțină spațiu. An de an se menține cererea aceasta ridicată la clasa pregătitoare și, la un moment dat te blochezi. Sunt chiar curios cum se va rezolva această situație, pentru că una dintre soluțiile propuse a fost ca cei de clasa VIII-a să fie mutați de după amiază, dar am avut un vot în Consiliul de Administrație și am spus foarte clar că nu ne dorim o astfel de soluție. De asemenea, am solicitat să se facă toate demersurile pentru a se rezolva problema spațiului la colegiu într-un fel sau altul, pentru că nu ar fi bine deloc ca elevii de clasa a VIII-a să vină de după amiază”, a declarat pentru Turnul Sfatului consilierul local Ionuț Ghișe, membru în consiliul de administrație al școlii.

Proiectul de extindere propus de primărie în 2020 a fost oprit

În anul 2020 reprezentanții Primăriei Sibiu anunțau extinderea Colegiului Național „Octavian Goga” din Sibiu cu două corpuri de clădire noi care ar fi trebuit să aibă un regim de înălțime P+2E, cu o amprentă totală la sol de aproape 350 de mp și o suprafață desfășurată totală de peste 1.000 de mp. Aceste două corpuri noi de clădire ar fi trebui să includă 12 săli de clasă. Între timp, s-a renunțat la acest proiect, nemaifiind inclus în buget. Potrivit consilierului local Ionuț Ghișe un studiu geotehnic a demonstrat un cumul de dezavantaje peste care nu s-a putut trece.

Citește și: „Investiție de 9,2 milioane de lei în extinderea Colegiului „Octavian Goga” din Sibiu”

„S-au căutat tot felul de soluții cu fosta conducere, cu reprezentanții de la serviciul școli, diverși specialiști în domeniu, dar s-a ajuns la stoparea proiectului, din ce știu eu”, spune consilierul.

Conform fostei conduceri, clădirile care ar fi trebuit construite îngustau foarte mult spațiul, se lua toată lumina și ar fi fost imposibil pentru mașinile de pompieri, ambulanță, poliție să intre în spațiul respectiv dacă ar fi fost nevoie, iar cele 12 clase nu ar fi ajutat cu mare lucru situația de la Goga. În plus, mutarea unei școli de mărimea colegiului, chiar și temporar până la finalizarea lucrărilor, ar fi fost aproape imposibilă.

Contactată telefonic, fosta directoare a colegiului spune că a continuat să facă adrese prin care să sesizeze lipsa spațiului și să încerce să rezolve problemele colegiului.

Citește și: „Mai mult de jumătate dintre copiii care termină grădinița în limba germană nu au loc în școlile din Sibiu”

„Nu regret că nu am continuat în funcţia de director. Cred că am reuşit să aduc în atenţia administraţiei locale problemele reale ale acestui Colegiu şi multe dintre obiectivele mele s-au realizat, chiar nesperat de multe. Desigur că au mai rămas câteva majore la sertar, cum ar fi restructurarea sau reînfiinţarea secţiei germane la liceu, dar cine ştie câtă luptă ar fi presupus şi acestea... Mă bucur că pot pune capul pe pernă liniştită că mi-am făcut datoria faţă de Colegiul în care activez de peste 30 de ani, că ambele clădiri vor intra în proiecte de modernizare (renovare), că vom avea pază până seara, că am reuşit să avem mai multe clase la liceu, inclusiv de limba germană intensiv. Undeva, acolo sus, cineva ne iubeşte şi pentru asta trebuie să fim recunoscători cu inima şi cu modestie”, a declarat prof. Alexandra Tischer.

Surse oficiale spun că va exista o soluție cu privire la extinderea colegiului, însă, pentru moment, nu pot fi date detalii în acest sens. Colegiul Național „Octavian Goga” are, în prezent, 1.957 de elevi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

CT

Acum 2 ani

Natalitatea scade constant iar Goga "se plange" ca nu are destule locuri. Oamenii cauta Goga pentru ca il vad ca pe un liceu de elita. Conducerea va trebui sa aleaga, ori accepta la gramada si scade nivelul asa cum s-a vazut in ultimii ani, ori alege copiii pe nivel de performanta si ramane in radul liceelor de elita. In ultima vreme Gh.Lazar este net peste Goga, chiar si pe profil umanist, nu doar pe real, unde a fost intotdeauna primul. Locuri la licee sunt suficiente. Trebuie doar facuta o departajare corecta.
Raspunde

Marioara

Acum 2 ani

Nu-i corect!
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Sunt tare curios unde au domiciliul cei peste 2000 de copii plus părinții lor în cartierul exclusiv de case din inima Sibiului! Nu le-ar fi mai ușor să mute trei patru învățători/învățătoare la o școală cu spatii suficiente?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus