Vineri,
11.10.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Sabin Luca explică de ce a fost închis Muzeul Brukenthal de Noaptea Muzeelor: „Muzeele de noapte sunt pe litoral, în Bucureștiul vechi sau prin cluburile sibiene”

Sabin Luca explică de ce a fost închis Muzeul Brukenthal de Noaptea Muzeelor: „Muzeele de noapte sunt pe litoral, în Bucureștiul vechi sau prin cluburile sibiene”

Când mai multe muzee din Sibiu sărbătoreau la finalul săptămânii trecute Noaptea Muzeelor, oferindu-le vizitatorilor intrare gratuită și ateliere creative, Muzeul Național Brukenthal era închis. Sabin Luca, directorul instituției, a explicat motivele care au stat la baza acestei decizii și de ce o instituție culturală ar trebui vizitată ziua și nu noaptea.

Sabin Luca, directorul Muzeului Național Brukenthal, a explicat astăzi, 18 mai, în cadrul unui eveniment organizat de muzeu, motivele pentru care instituția pe care o conduce nu a luat parte la Noaptea Muzeelor.

„Eu și cei care muncim în acest muzeu ținem la Ziua Internațională a Muzeelor pentru simplul motiv că instituția creatoare de cultură, muzeul, operează ziua. Muzeele de noapte sunt pe litoral, în Bucureștiul vechi sau prin cluburile sibiene, dar sunt un muzeu cu semnificații adecvate orei, întunericului. Cultura este lumină”, a spus Sabin Luca.

Muzeul de istorie poate fi vizitat gratis astăzi

Acesta a ținut să anunțe că Muzeul de Istorie - Casa Altemberger din cadrul Muzeului Național Brukenthal va fi deschis gratis pentru vizitatori, astăzi, 18 mai, între orele 9-17, marcând astfel Ziua Internațională a Muzeelor.

„Am dat un răspuns tuturor celor care preferă noaptea culturală pentru că dacă ajungem la acest lucru va trebui să ne gândim la ceea a fost între 1929 și 1933, când cluburile erau pline, când erau actori de tot felul și cântece de tot felul, noaptea se urla și se striga, iar ziua se dormea. Că nu aveau oamenii de lucru din păcate, era criză. Și ce s-a întâmplat mai apoi, a înflorit extremismul de dreapta, s-a intrat în al doilea război mondial pentru că societatea așa răspunde la dezordine. Aș atrage atenția să respectăm lumina culturii dacă vrem fim luminați la rândul nostru”, a mai explicat acesta.

Directorul a mai precizat că numărul redus al personalului este unul dintre motivele pentru care este deschisă gratuit astăzi doar o singură secție a Muzeului. „Cineva mă întreba de ce deschidem numai secția de istorie. Pot răspunde cinstit și frumos: pentru că secția de istorie a muzeului Național Brukenthal este cea mai mare expoziție permanentă de istorie din România. Ne-ar trebui în jur de 500-600 de oameni ca să deschidem toate secțiile pentru vizitare gratuită. Nu avem personal, în consecință deschidem câte o secție pentru vizitare gratuită”, a concluzionat acesta.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

17 comentarii

Adina

Acum 2 ani

Cica ar avea nevoie de 500 - 600 de oameni :)))))) De parca Brukenthal e Louvre din Paris :)))) Doamne....
Raspunde

Alex

Acum 2 ani

poate ca o demisie nu suna chiar atat de deplasat.... un om plin de prejudecati si atat de incuiat nu are ce cauta la un muzeu de prestigiu.

Raspunde

Ipocrate

Acum 2 ani

cu alte cuvinte, in viziunea dlui. director, Noaptea Muzeelor e o expresie a crizei care anunta inflorirea extremismului. Motiv pentru care Muzeul Brukenthal boicoteaza actiunea, sperand sa deturneze astfel mersul istoriei spre prosperitate si spre atitudini luminoase si echilibrate. Haha - succes! Sau mai simplu: ipocrizie pura!
Raspunde

Cea

Acum 2 ani

Mai bine tacea decat sa dea aceasta explicatie... O astfel de explicatie nu are cum atrage simpatizanti... Evenimentul numit "Noaptea muzeelor" e sarbatorit peste tot pe Glob. S-a gandit domnul Director ca stie el mai bine decat restul... Mai sa fie... Daca tot ii place domnului director conceptul de iluminare, ar fi putut folosi si market-a acest aspect legand ideea de muzeu-cultura-lumina si trup/minte/suflet, cumva productiv si constructiv. Cred ca pana si o explicatie privind somnul pisicilor din incinta Muzeului ar fi fost mai buna/placuta decat aceasta ineptie declarata... Domnule Director, va recomand sa depasiti episodul de acum aproximativ 100 de ani, sa reveniti in prezent si veti vedea ca poate fi si frumos.
Raspunde

Zzz

Acum 2 ani

ce raspuns de cocalar (cultural?) slinos
Raspunde

Balbaieli culturale

Acum 2 ani

Ca nu merita sa deschizi Brukenthalul noaptea, poate fi de inteles. Ca duci lipsa de personal, iar poate fi de inteles. Dar e de neinteles de ce incerci sa compensezi "Noaptea Muzeelor" printr-o oferta gratuita intr-o zi lucratoare si doar pana la ora 17? Poate ca e ok pt pensionari, dar cei care muncesc abia ajung acasa pana la orele 16-17. Ce muzeu sa mai viziteze? Corect ar fi sa deschideti gratuit intr-o sambata, iar muzeul sa fie deschis pana la ora 22 sau chiar 23, daca chiar nu vreti sa deschideti noaptea.
Raspunde

Cezar

Acum 2 ani

Cum bine'i șade unui „șăf” de muzeu dintr-o Capitală Europeană a Culturii... Mai e unu' Iohannis; ăla vorbește prostii și cînd tace! Nu prea e clar ce se întîmplă la Sibiu în ultimii ani! Noroc cu Dl Chiriac, cu echipa dumnealui și cu FITS!
Raspunde

Vasile von der Vogelweide

Acum 2 ani

Rusine!!!! Ce nesimtit.
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 ani

Ce explicatie abracabradanta a putut da dl. istoric! Si toate astea ca sa nu spuna ca n-a avut chef sa faca ce a facut o tara intreaga. Dle director, in Franta sunt deschise bibliotecile si noaptea. Ce parere aveti de asta? Ii paste o criza?
Raspunde

Chibrit

Acum 2 ani

In valachia numa budele...........
Raspunde

Gun

Acum 2 ani

Bun director! Îl doare la bască. Slujitorul preferat sl sașilor.

Raspunde

Garfield

Acum 2 ani

Si daca nu are suficient personal de ce nu se inițiază un program de recrutare voluntari? Sunt multi iubitori de arta dispusi sa faca voluntariat. TNRS face asta la Fits si le merge bine!
Raspunde

Nemo

Acum 2 ani

Din motive de director, in Sibiu Noaptea muzeelor se va tine ziua. Mai ramane doar noaptea mintiii directorului...
Raspunde

Sabin

Acum 2 ani

L ati văzut pe acest om? Fara a ne bate joc dar omul e handicapat și își pierde mințile. Ma mira faptul ca nu își da demisia, totuși salariul nu e mic. Ce ar trebui sa ne întrebam și ce ar trebui sa i întrebam pe câțiva angajați, mai ales pe Chituta, este cum se mai lucrează cu acest manager? Omul nu mai vede! Muzeul Brukenthal cred ca este cea mai fragila instituție din tara! Nu cred ca e de ras și e de discutat la rece. Vorbim de Brukenthal, brandul cultural al Sibiului!
Raspunde

Adela G.

Acum 2 ani

Este foarte bolnav, se vede! Totusi, în august va candida pentru un nou mandat de manager. Pentru încă 5 ani. De fapt, este singurul candidat....
Raspunde

Luci

Acum 2 ani

Pentru ca Muzeul de Arta din Bucuresti este un muzeu "adecvat orei" :)) Sa nu mai vorbim de faptul ca stimatul domn' director nu stie sa faca acordul subiectelor cu predicatul. Poate dansului sa i se aplice explicatia cu "iluminarea". Ce vrajeala ipocrita de explicatie de 2 bani :)))) Felicitari si tot respectul stimabile!
Raspunde

Alexandru Ispășoiu

Acum 1 an

Din păcate caracterul nefericit a lui Babu nu a fost descifrat la timp de cei care l au propulsat interesat si neprincipial în diferite funcții si pozitii de influenta. Pana la urma este foarte trist faptul ca destinul tragic al acestui om a influențat semnificativ negativ instituții de cultura și educație.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus