Investitorii care ar vrea să reia tradiția vinului în nordul județului, cultivând la scară mare viță de vie, întâmpină două probleme atunci când vor să identifice teren: ori este prea mare, ori prea mic.
Calea de mijloc se găsește foarte greu și ține ori de birocrația instituțiilor statului, ori de reticența persoanelor fizice.
Agenția Domeniilor Statului (ADS) este arătată cu degetul de către primarii din nordul județului. Aceștia spun că instituția e reticentă în a atribui contracte cu suprafețe medii, fiind concesionate doar loturi întregi.
„Arenda nu este eligibilă pentru toate finanțările care sunt sau vor fi disponibile”
Deputatul liberal Christine Thellmann l-a întrebat pe ministrul Agriculturii de această problemă.
”Loturile de teren aflate în proprietatea statului, încadrate drept teren pentru viticultură, se concesionează doar ca lot întreg - indiferent dacă vorbim de 6 ha sau 155 ha - conform reglementărilor în vigoare. Acest lucru face imposibilă valorificarea lor de către întreprinzătorii mici sau mijlocii, prin accesarea de fonduri europene sau alt tip de finanțare”, susține Christine Thellmann.
Liberala spune că un antreprenor care ar dori să depună un proiect pentru a investi pe o suprafață de 10-20 hectare, nu poate obține doar această suprafață, ci trebuie să concesioneze întregul lot, de sute de hectare, sau să ia în arendă o suprafață mai mică.
”Arenda nu este eligibilă pentru toate finanțările care sunt sau vor fi disponibile. Pe de altă parte este foarte importantă și valorificarea acestor terenuri, cu atât mai mult că zona Târnavelor, de exemplu, este cunoscută pentru istoria vinului”, susține Thellmann.
Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, răspunde că legea e clară în această problemă și că, teoretic, s-ar putea concesiona și loturi parțiale, cu condiția ca întreaga suprafață să fie, în final, contractată.
”În cuprinsul Procedurii privind concesionarea terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului prin metoda licitației publice cu strigare se menționează faptul că terenul cu destinație agricolă se poate concesiona pe suprafață integrală, ferme și centre de profil, urmărindu-se prin aceasta concesionarea în totalitate a suprafețelor de teren inițiale și părți din suprafața totală de teren, urmărindu-se prin aceasta concesionarea în totalitate a suprafețelor de teren inițiale. Prin urmare, concesionarea terenurilor cu destinație agricolă aflate în administrarea Agenției Domeniilor Statului (ADS) se poate face și pentru suprafețe mai mici de teren decât suprafața totală inventariată la societatea comercială din patrimoniul instituției”, răspunde Chesnoiu.
Ministrul susține că se poate concesiona și prin metoda atribuirii directe, însă asta ține de relația dintre investitori și Ministerul Agriculturii.
”Investitorii vor întocmi și depune la sediul ADS București o documentație în vederea încheierii contractelor de concesiune prin metoda atribuirii directe, conform instrucțiunilor de aplicare ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 354/2005”, se mai precizează în răspunsul transmis de Adrian Chesnoiu.
O altă problemă: La privați, terenurile sunt prea mici
Pentru investitorii care se gândesc să facă agricultură cu terenul persoanelor fizice, situația e și mai încurcată. Asta, pentru că s-au retrocedat parcele mici, iar cineva care va dori să unească mai multe terenuri va trebui să convingă zeci de persoane.
”Sunt sute de proprietari în urma împroprietăririlor. Indiferent de legea după care s-au făcut retrocedările, s-a fărâmițat totul. Sunt oameni care au luat un ar, doi, trei, maxim 5 ari. Este aproape imposibil să comasezi mai multe terenuri, să produci ceva. Chiar dacă ai 10 proprietari care sunt de acord, sunt alți 20 care se opun și tot nu faci nimic. Așa a fost dată legea, nu ai ce să faci acum. S-au mai făcut încercări, dar nu s-a reușit niciodată să se facă o suprafață mai mare de teren, explică primarul din Apoldu de Jos, Ioan Florian Barbu.
Universitatea din Cluj face vin la Apoldu de Sus
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a achiziționat la finalul anului 2019 plantația de viță-de-vie de la Apoldu de Sus, domeniul viticol fiind redenumit ulterior Apoldia Maior.
Plantația se întinde pe 65 de hectare, producând din anul 2010 și din butașii de viță-de-vie aduși din Italia, de la Cooperativa Agricolă Vitis Rauscedo.
Domeniul viticol aflat la 28 de kilometri de Sibiu produce anual aproximativ 250.000 de litri de vin. Strugurii sunt vinificați la Domeniul Ciumbrud din județul Alba, cramă cu care universitatea are contract.
„Ferma vitivinicolă situată în sudul Transilvaniei este o bună oportunitate pentru cercetare științifică și practică a studenților, iar pe de altă parte va asigura producția de struguri și de vin pentru comercializare sub marca proprie a USAMV Cluj-Napoca, fiind obținut astfel un pilon de finanțare a activității științifice și didactice din universitate”, precizează Universitatea.
Terenul a fost achiziționat de la fostul director al Direcției Silvice Sibiu, Robert Blaj, decedat anul trecut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 1452
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Daca esti prost macar nu mai semnaliza de fiecare data !
Acum 2 ore
Kokos
Acum 2 ore
Newman
Acum 2 ore
Iulian
Acum 2 ore
Xxx