Miercuri,
11.09.2024
Innorat
Acum
15°C

Viol, agresiune sexuală, furturi și violență în școlile sibiene: Cum vor polițiștii să le prevină

Viol, agresiune sexuală, furturi și violență în școlile sibiene: Cum vor polițiștii să le prevină

32 de infracțiuni au fost săvârșite în școlile din Sibiu pe perioada a 11 luni din anul 2021, scriu polițiștii sibieni într-un proiect depus la Consiliul Județean spre aprobare. 16 dintre aceste infracțiuni au fost în școlile din orașe și 16 în cele de la sat. Printre infracțiuni se numără și acuzații grave cum ar fi cele de viol, hărțuire sexuală, furt sau port ilegal de obiecte periculoase. Astfel, oamenii legii propun un proiect pe care l-au supus finanțării prin Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (A.T.O.P), prin care se le prevină și să le combată.

Pe masa consilierilor județeni se va afla joi, 26 mai, spre aprobare, un proiect de informare și prevenire a delicvenței juvenile și a victimizării minorilor în rândul elevilor din școlile din județul Sibiu. În capitolele acestui proiect sunt prezentate și datele statistice cu privire la actele de violență din școlile sibiene în urma cărora s-au depus plângeri la poliție, săvârșite pe perioada a 11 luni din anul 2021. Printre acestea se numără un viol, o agresiune sexuale, port ilegal de arme periculoase, furturi, loviri și alte violențe, fraudă informatică și purtări abuzive. Astfel, în 11 luni ale anului 2021, starea infracţională înregistrată la nivelul unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Sibiu şi a zonelor adiacente au fost săvârșite 32 de infracțiuni dintre care 16 au fost înregistrate la școlile de la oraș și 16 la cele de la sat. Dintre acestea,18 au fost loviri şi alte violenţe, cinci au fost furturi, două amenințări, un act sexual cu un minor, o agresiune sexuală, un viol, o fraudă informatică, o purtare abuzivă, un caz de port ilegal de obiecte periculoase și o deținere ilegală de materiale pirotehnice.

Infracțiunile de lovire sau alte violențe nu au fost săvârşite de grupări organizate, ci au la bază conflicte spontane, individuale şi arareori în grup (2 - 3 persoane), altercaţii simple, dar care au degenerat în fapte de agresiune. Toate acestea au bază o serie de condiţii generatoare şi favorizante. Astfel, proiectul arată că mulți copii nu cunosc legislația în vigoare și nu realizează consecințele actelor de violență. De asemenea, a fost evidențiat și dezinteresul unor părinți în educarea propriilor copii sau copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate și sunt rămași, de regulă, în grija bunicilor care nu au capacitatea reală de supraveghere şi control a acestora, ei înşişi având nevoie de sprijin. Printre condiții se mai numără și lipsa, insuficienţa şi ineficienţa controlului parental asupra ocupaţiilor propriilor copii, alegerea greşită de către copii a anturajului şi a locurilor frecventate, legislaţia deficitară care nu permite aplicarea unor sancţiuni individuale eficiente, destinate copiilor cu un comportament predelincvent, dezinteresaţi de procesul de învăţământ, ci doar sancţiuni nesemnificative ori ineficiente pentru părinţi sau familiile monoparentale, cu mulţi copii, cu venituri materiale precare, în care se consumă frecvent şi excesiv alcool sau droguri.

Proiectul propune împărțirea de pliante și stimularea unei conduite preventive

Proiectul are ca și grup țintă elevii din școlile din județul Sibiu. În cadrul acestuia vor fi organizate activități de informare și prevenire, distribuirea unui număr de pliante informative, se vor organiza acțiuni de stimulare în rândul elevilor a unei conduite preventive, în scopul realizării unei educaţii civice adecvate, pentru ca în viitor aceştia să respecte valorile şi relaţiile sociale ocrotite de legea penală sau contravenţională, dar și sedimentarea relaţiilor de colaborare cu instituţii de drept public şi privat, astfel încât să se realizeze o continuitate a activităţilor preventive pe acest segment şi după încetarea campaniei. În cadrul proiectului este cerută din partea Consiliului Județean prin A.T.O.P suma de 1.500 de lei, bani necesari pentru tipărirea pliantelor, afișelor, broșurilor, flyere-lor, legitimațiilor și diplomelor.

Proiectul se va desfășura în perioada iunie-iulie 2022.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

8 comentarii

Emil

Acum 2 ani

Studenții lui Butoi...
Raspunde

Corbul

Acum 2 ani

Cu pliante nu rezolvați nimic. Aduceți niște locatari de la Aiud sa-și spună povestea. Așa impresionați niște copii care se simt invincibili.
Raspunde

K

Acum 2 ani

Dacă se face supraveghere în pauze cum trebuie, se impiedică... dar se stă la cafeluță în cancelarie
Raspunde

???

Acum 2 ani

Asta-i numai parerea ta! Professorii nu pot intra in bude ca sa nu-i lase sa si-o traga! Educatia vine de acasa! Daca un profesor ridica tonul sau face observatie, vine parintele la scoala sa-l bata pe profesor ca i-a stresat odrasla!

Raspunde

Maica stareta

Acum 2 ani

...............
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

In scoli trebuie un regulament clar, iar cine il incalca sa suporte consecintele! Multi profesori inchid ochii la magariile si prostiile elevilor, nu-i lasa corigenti sau repetenti ca sa aiba elevi. Iar elevii cunosc aceasta practica si profita. Nu toata lumea trebuie sa faca scoala. Mai e nevoie si oameni si la sapat santuri, si la pikamer... La scoala, doar cei care invata si se poarta civilizati. Daca vor sa faca sex, sa faca in sufrageria parintilor, nu in toaleta scolii!

Raspunde

Meea

Acum 2 ani

Nici nu-i de mirare! La ce specimene vezi prin scoli... Dar de droguri nu spuneti nimic?

Raspunde

Un pedagog de ... scoala noua

Acum 2 ani

Ce pliante, dlor politisti?! Elevii o sa va rada in nas! Problemele acestea sunt foarte grave si nu se rezolva cu pliante. Vad ca despre droguri nu spuneti nimic. E o realitate in scoli, asa sa stiti! Sistemul de invatamant e primul vinovat. Nu exista un regulament clar care sa prevada nu doar drepturi, ci si obligatii. Se trece prea usor peste abateri grave. in cativa ani va fi un dezastru total...Si veniti cu pliante...

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus