Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea podului peste Cibin

Un mesaj al zidarilor de acum 85 de ani a fost descoperit la demolarea podului peste Cibin

Muncitorii care au început demolarea podului peste Cibin de pe șoseaua Alba Iulia au descoperit un mesaj scris de cei care au lucrat la ridicarea construcției în 1938.

”Zidari din Cluj cari au executat tincuiala specială din mozaic. Sabău Mihai, Miron Alexandru, Breczlo Mihai Farcaș, Ioan (indescifrabil) Iuliu. 1938 VII 21. Sibiu – Cluj”, este mesajul descoperit în timpul pregătirilor pentru demolarea podului. Inscripția a fost de realizată sub pod, direct pe structura de beton, fapt ce face imposibilă păstrarea acesteia.

”Colegii noștri au descoperit o inscripție care datează din anul 1938! Se pare că zidarii din Cluj au făcut o treabă bună, împreună cu ceilalți constructori, dacă podul a rezistat 85 de ani!”, apreciază Ovidiu Simen, director regional al Geiger Transilvania, compania angajată pe șantierul de pe șoseaua Alba Iulia. 

Demolat în câteva zile

Șoseaua Alba Iulia traversează râul Cibin prin intermediul a două poduri (aferente fiecărui sens de mers). În cadrul lucrărilor care au început în urmă cu două săptămâni podul din amonte urmează a fi demolat, iar în locul acestuia ridicat unul nou, cu trei benzi de circulație. 

Podul din amonte (stânga imaginii) urmează să fie demolat până la finele săptămânii viitoare

Lucrările de desființare au început de ieri, după finalizarea relocării rețelelor de utilități, și ar urma finalizate săptămâna viitoare. ”Ceea ce este vizibil cu ochiul liber va fi demolat rapid. Mai mult va fi de lucru la partea de fundații, care trebuie de asemenea desființate, iar acolo trebuie săpat și nu știm care este adâncimea acestora, pot fi și la șapte, opt sau zece metri. Pe locul actualelor fundații vor fi construite și cele noi”, mai explică Ovidiu Simen.

Podul din aval va intra în reparații capitale după finalizarea celui nou.

Citește și Începe infernul: podurile de pe șoseaua Alba Iulia se închid complet și apoi cu restricții până în 2023

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ion

Acum 1 an

Felicitări zidarilor! Probabil au terminat mai repede podul decât o să reușească cei din ziua de azi cu toate tehnologiile lor!
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Priviti aici https://www.youtube.com/watch?v=VOI8bLMVbbc domnilor din primarie si domnilor directori de la GEIGER. Bataie de joc la adresa sibienilor care va voteaza si va tin in functii. RUSINE !!! RUSINE Ovidiu !!!
Raspunde

Mister

Acum 1 an

Cum este posibil ca urbea sa fie asa indiferenta. De cand s-a oprit circulatia pe podul care urmeaza sa fie demolat eu nu am vazut tipenie de om sa lucreze. Probabil acesta a fost motivul au descoperit civilizatii extraterestre. Propun fiecarui sibian sa se opreasca (10/nr de angazati prezenti la lucru)secunde de fiecare data cand trece pe pod. Poate atragem atentia primariei ca nu putem sa dam traficul peste cap si sa nu ia nimeni nici o masura. Termen de un an sa construiesti un pod mi se pare de ani 50.....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus