Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Motorina în România e mai scumpă decât în Italia. Comparație între salariile și prețurile din cele două țări

Motorina în România e mai scumpă decât în Italia. Comparație între salariile și prețurile din cele două țări

8,83 de lei costă astăzi litrul de motorină la benzinăriile LukOil din Sibiu, fiind cel mai mic preț al zilei. Prețurile ajung însă la 8,9 lei, dacă alegem Rompetrol, ori OMV și chiar depășesc această sumă dacă ne orientăm spre Gazprom, de exemplu. La stațiile Petrom din municipiu prețul motorinei ajunge la 8,84 de lei, conform Peco Online.

În comparație, prețul motorinei era ieri, la unele benzinării din Bergamo (nordul Italiei), de 1,78 euro per litru. La cursul de schimb de astăzi, asta înseamnă 8,79 de lei, un preț chiar mai mic decât unele din stațiile de alimentare din țară. În Italia, acest preț diferă foarte mult inclusiv dacă șoferul se servește singur și plătește cu cardul, în această situație prețul fiind mai mic cu până la 20-30 de eurocenți/litru.

Comparație salarii: 3.937 de lei față de 8.398 de lei, convertiți din euro

Pentru a vedea ce înseamnă asta în bugetul unei familii, am comparat salariul mediu brut și net din cele două țări.

În România, câştigul salarial mediu brut a fost de 6.401 lei în luna martie, cu 342 de lei (+5,6%) mai mare decât în februarie, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS). Câştigul salarial mediu net s-a situat la 3.937 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 216 lei (+5,8%).

În Italia, în 2021, remunerația medie anuală globală (RGA) a fost de aproximativ 30.000 EUR, în timp ce remunerația medie anuală brută (RAL) a fost de aproximativ 29.500 EUR. Asta înseamnă un salariu mediu net de 1.700 euro pe lună, se precizează într-o analiză italiaindati.com.

RGA este întotdeauna mai mare decât RAL, deoarece este alcătuit din compensația totală la care angajatul are dreptul periodic (de exemplu, include tichete de masă, ajutoare sociale, rambursări de cheltuieli...).

Pentru a înțelege mai bine cum s-a juns la această medie, trebuie spus că doar aproximativ 1,6 milioane de italieni au un venit anual brut de peste 60.000 de euro, iar 22,7 milioane de italieni nu depășesc 20.000 de euro. Din cei 40,5 milioane de contribuabili, 4% declară mai mult de 2.850 de euro net pe lună, în timp ce 56% declară mai puțin de 1.300 de euro net pe lună. Mai puțin de 41.000 de contribuabili (0,1% din total) declară un venit mediu brut anual de peste 300.000 de euro (aproximativ 12.000 de euro net pe lună).

În funcție de calificarea profesională, media RGA-urilor până în 2021 ar fi următoarea: directori 112.326 (circa 4.400 net pe lună), middle manageri 57.444 (2.750), funcționari 31.447 (1.780), muncitori în fabrici 25.118 (1.500).

Cu cât este mai mare întreprinderea, cu atât este mai mare RAL-ul mediu: de la 26.000 EUR (în cazul întreprinderilor cu mai puțin de 10 angajați) la 36.800 EUR (întreprinderi cu peste 1.000 de angajați).

Ca să încheiem comparația, în România, salariul mediu net a fost în luna martie de 3.937 de lei, în timp ce în Italia, media pe anul trecut a fost de 1.700 euro – salariu mediu net. La cursul de schimb de astăzi, asta înseamnă 8.398 de lei, de două ori peste cel din România.

Pentru a vedea exact ce înseamnă asta, dacă împărțim întregul salariu mediu net la litrul de combustibil obținem în țara noastră 445,8 litri. În Italia, dacă facem același lucru, se pot cumpăra 955 de litri.

Prețurile: Mai scump în Italia, dar nu orice produs

Dacă vom compara prețurile dintre cele două state, vom vedea că în Italia acestea sunt mai mari la majoritatea produselor, însă sunt și cazuri în care în România e mai scump decât în peninsulă.

De exemplu, luând cataloagele din supermarketuri vedem că în România morcovii se vând cu 2,79 de lei, în timp ce în Italia, aceștia costă 0,99 euro (4,89 lei). Piersici – România (9,69 lei), Italia (9,8 lei), cireșe – România (17,99 lei), Italia (12,3 lei), pepene – România (2,99 lei), Italia (6,3 lei), carne, piept de porc – România (15,99 lei), Italia (3,99 euro – 19,71 lei).

Trebuie spus că aceste prețuri variază inclusiv în Italia în funcție de regiuni și de momentul în care se face acest calcul, unele produse fiind mai ieftine sau mai scumpe în funcție de perioada anului.

Diferența este însă net în favoarea României atunci când vorbim de prețul gazelor și al electricității. În peninsulă se poate ajunge ca pentru un apartament de 100 mp să se plătească până la 800 de euro pe lună, pe perioada iernii, doar pentru încălzire. 

Sursa foto: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1445

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Romania lui Klaus

Acum 1 an

Doamne fereste, sa nu plafonam si noi pretul carburantilor, cum au facut ungurii!!!! Ce vor zice marile companii petroliere care patroneaza politicienii romani??? OMV-ul lui Klausy, mai ales!!! Nu, dimpotriva, benzinarii trebuie ajutati si subventionati de toti romanii, la cele mai mari preturi din Europa! Ungurii sunt pro Putin si anti Nato pentru ca la ei benzina costa 5 lei, iar la noi 10.
Raspunde

CT

Acum 1 an

Asta pentru ca "guWernul meu" a raspuns la ordinele stapanilor "da, sa traiti!" si a inceput campania de saracire a populatiei. De la cresterea preturilor la carburanti (extrasi si produsi la noi in tara) la cresterea preturilor la energie (produsa la noi in tara) la cresterea preturilor la gaze naturale (produse la noi in tara) si pana la cresterea preturilor la alimente (a caror producere in tara este sabotata de zeci de ani) Sa vedeti voi ce ne pregatesc bibicii adunati la Davos. Dictatura progresista doar se vede cu ochii liberi, nu mai aveti nevoie de ochelari de vedere. Nu e nevoie nici de cine stie ce perspicacitate sa va prindeti cum stau treburile. O spun ei, bibicii, pe fata, fara ocolisuri. Doar astia platiti de bibici sa faca valuri mai sustin ca nu e asa si bineinteles cei cu probleme la mansarda care nu pot, saracii, mai mult de atat.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Dl Bratu,altii nu-s de acord cu dvs.: https://ro.globalpetrolprices.com/diesel_prices/ !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus