Duminică,
15.09.2024
Cer Senin
Acum
12°C

FOTO-S-a deschis Lacul lui Binder: Patru exemple clare ce ne place și ce nu ne place

FOTO-S-a deschis Lacul lui Binder: Patru exemple clare ce ne place și ce nu ne place

Complexul de agrement Lacul lui Binder s-a deschis astăzi, de întâi iunie, ocazie cu care cei mici au primit în dar intrarea gratuită. Fiind prima zi, după câțiva ani de pregătiri, ne-am putut face o idee despre ce aduce în plus noul spațiu de petrecere a timpului liber, dar și ce detalii mai sunt de îmbunătățit.

În primul rând, marele merit al complexului ”Lacul lui Binder” este că în timp ce creează o nouă facilitate pentru ca sibienii să petreacă timpul în aer liber, ajută un cartier destul de ponosit înainte să scoată capul la lumină. Aduceți-vă aminte ce reprezenta pentru Sibiu cartierul Țiglari înainte ca primăria să amenajeze aici noul complex. Însuși lacul, punctul central, era mai mult o groapă de gunoi în care, o dată la câțiva ani, se mai îneca o persoană.

Blocurile de pe strada Țiglari arată și acum ca o favelă sud-americană, însă toate străzile din jur sunt recent asfaltate, cu spații verzi, locuri de parcare, și când vezi că vine atât de multă lume, din tot orașul, să se distreze la tine în cartier parcă nici ție nu-ți mai vine să arunci mizerie pe jos. Pe urmă, de la anunțul inițial al primăriei și până astăzi investitorii privați s-au mișcat mult mai rapid, în vecinătatea lacului apărând ansambluri rezidențiale noi și investiții private.

sporturi acvatice lacul lui binder

Exemplu numărul unu

Pentru ca totul să arate frumos la deschidere, primăria a tuns iarba în fața blocurilor de pe strada Țiglari. Din păcate, iarba masca o mulțime de mizerii aruncate de locatari direct pe geam.

Iată cum întâmpină vecinii vizitatorii:

mizerie tiglari

Când vine vorba de petrecerea timpului în aer liber, ca să fim sinceri, 80% dintre sibieni mergeau în Parcul Sub Arini, cu extensia Zoo-Pădurea Dumbrava-Muzeu. Sute de oameni pot sta acum la plajă, se pot bălăci într-un cadru sigur, pot face sporturi acvatice sau chiar pescui. Totul într-un mod decent, curat și îngrijit. E important ca și sibienii să înțeleagă asta. Dincolo de sloganuri precum ”Capitala bunelor maniere”, realitatea ne arată că mulți localnici sunt departe de cei șapte ani de acasă.

Exemplul numărul doi

”Lacul lui Binder” este dotat cu parcări noi, moderne, prețul fiind la fel ca atunci când mergem în zona centrală. Adică rezonabil. Cu toate acestea, mulți dintre cei sosiți astăzi au preferat să umple aleile dintre blocuri sau că călărească bordurile, decât să plătească câțiva lei pentru parcare.

Iată cu arăta în jurul prânzului parcarea mai mult goală:

Iată cum parcau sibienii:

Exemplul numărul trei

Odată intrat în complex, ai ce face. Toboganele gonflabile sunt atracția principală pentru copii și sunt convins că aici se vor bălăci tinerii toată vara, mai ales că ștrandul nu se va deschide prea curând. Și dacă stai pe o bancă la umbră și privești apa, tot ești mai câștigat în comparație cu ce găseai aici înainte. Apropo de privit apa, printre facilitățile oferite de ”Lacul lui Binder” se numără și pescuitul.

Cine nu se știe, pe lângă faptul că poți pescui doar două ore dimineața și două seara târziu, ai voie să folosești undița doar într-un colțișor al lacului. Asta n-ar fi o problemă, este de înțeles că nu vrei să agăți fire subacvatice sau alte sisteme costisitoare recent amplasate. O problemă este că micul colțișor dedicat pescarilor nu are vegetația tăiată pe nicăieri, nu te poți apropia de apă din cauza trestiei. Poți sta doar sus pe ponton, însă acesta are balustrade înalte care te încurcă.

Iată cum arată zona de pescuit:

zona pescuit lacul lui binder

ponton lacul lui binder

Exemplul numărul patru

Proiectul amenajării ”Lacului lui Binder” nu este unul de ieri, de azi. Ci de ani buni se tot lucrează la el. Contractul inițial prevedea finalizarea lucrărilor la finalul anului 2019, urmând ca în 2020 să fie dat în folosință. Știm că atunci când este vorba de bani publici tot timpul apar probleme și întârzieri – vezi situația stadionului municipal, mai știm și că a fost o pandemie între timp. Niciuna nu poate scuza lipsa atenției la detalii.

De jur împrejurul lacului au fost plantați zeci de copaci tineri, care să crească, să stabilizeze malurile și să facă umbră clienților. Din păcate, astăzi am constatat că majoritatea sunt uscați. În condițiile în care primăria Sibiu are un serviciu dedicat întreținerii spațiilor verzi, cu specialiști care știu să planteze și să îngrijească un copac. La toamnă zeci de copaci vor trebui scoși, alții urmând să le ia locul.

Iată cum arată o parte dintre copacii plantați de curând:

În concluzie, noul complex de agrement ”Lacul lui Binder” este un mare câștig pentru oraș. Aduce o alternativă reală pentru petrecerea timpul în aer liber, revitalizează un teren viran, ridică nivelul întregului cartier Țiglari atrăgând investiții în zonă și crește gradul de civilizație al sibienilor, forțați să parcheze pe loc amenajat sau să nu arunce mizerie pe jos.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

Heinz Joachim Flockenwald

Acum 2 ani

Familia noastra a renuntat la sejurul in Dubai pentru splendoarea de la Binder See!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Pai na, in Dubai era chiar mai exotica lumea, poate asa, ca arieni, nu ati fi suportat. La Tiglari mai merge...
Raspunde

Emil

Acum 2 ani

Mai degraba ce e bine si ce rau într-o latrina ca Romania.
Raspunde

Ion

Acum 2 ani

Bai Emile,muta-te in lumea larga unde nu sunt latrine.
Raspunde

K

Acum 2 ani

Gunoaie și bălării sunt la vecinii gard în gard -depozitele și halele! Pe acșetia să-i oblige să curețe!
Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

Vaai, primaria ne forteaza sa fim mai civilizati, auzi...daca nu era mana parinteasca a primariei, am fi fost niste salbatici. Unde e (p) la articol? Si nu stiu de unde concluzia ca oamenii arunca mizerie pe geam in Tiglari. Si in alte cartiere mai vezi mizwrie in spariile verzi, dar acolo pornesti de la premiza ca le-au aruncat trecatori, nu locatarii de deasupra. Plus ca mai se aduna unii-altii pe spatiul verde si mai fac mizerie. Daca aveti poze, martori...e altceva.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

inca un exemplu pentru "cat de prost administrator" este statul / primaria...si cu "d-na Fodor" cheltuie cantitati foarte mari de bani publici pe tampenii!!

Raspunde

Pandur sibian

Acum 2 ani

Se vede dragostea cu care primaria planteaza arbori...90% se usuca!
Raspunde

Antonio

Acum 2 ani

Alta e problema .mie nu mi se pare ca apa aia e buna de întrat în ea .malurile sunt de pământ, deci la orice ploaie va fi și mai tulbure ca acum .aia e balta nu ștrand. A făcut cineva o proba de apa ? Sanepidul a fost pe acolo ? Nu e ca la Ocna, acolo măcar mai omoară sarea bacteriile ,cu toate ca eu nici acolo nu as întra.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus