Joi,
11.08.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

Două vipere aflate în ritual de împerechere, fotografiate pe o cărare turistică din Păltiniș. Specialiștii: „Nu dați locația exactă”

Două vipere aflate în ritual de împerechere, fotografiate pe o cărare turistică din Păltiniș. Specialiștii: „Nu dați locația exactă”

Două vipere comune (Vipera berus) au fost fotografiate pe o cărare turistică din Păltiniș. Acestea erau în acuplare (ritual de împerechere). Specialiștii atrag atenția că în astfel de situații se evită zona fără a deranja, pe cât posibil reptilele și, sub nicio formă, nu se dezvăluie locația exactă a acestora. 

Citește și „Vipere observate de salvamontiști într-o stație de autobuz din Păltiniș. Spitalul are două doze cu antivenin”

Două vipere au fost fotografiate în Păltiniș, pe o cărare turistică. Fotografiile au fost postate pe un grup dedicat reptilelor, iar cel care le-a postat a povestit că a oprit bicicleta în ultima clipă pentru a nu le lovi.

„Păltiniș, 1 iunie. Ăstia doi își desfășurau ritualul direct în poteca turistică. Am reușit să-i evit cu roata bicicletei în ultima clipă. Inițial, eram trist că i-am întrerupt și că au fugit în direcții diferite. După aproximativ un minut i-am zărit din nou împreună, dar în spatele tufișurilor”, este o parte din descrierea fotografiilor.

vipera

Potrivit specialiștilor este vorba despre acuplare (împerechere) între două vipere, cea deschisă la culoare fiind femela.

„Perioada de împerechere la vipere variază la această specie în funcție de altitudine, latitudine și alți factori. Masculul este un exemplar melanistic, dar faptul că este negru nu-l definește ca mascul. Pot fi și femele melanistice. În Subcarpați, adică din Gorj, Olt, Argeș, Dâmbovița și până spre Vrancea sunt populații melanistice. Această pigmentație apare accidental și este deobicei rară la reptile, dar la subspecia nikolskii care este în Subcarpați există o populație unde 90-95 % din exemplare sunt melanistice”, spune naturalistul Doru Panaitescu. Acesta precizează că în zona Păltinișului este o populație abundentă de vipere și există riscul de a fi văzute și în zone turistice.

În cazul în care suntem martorii unei astfel de scene indicat este ca zona să fie evitată fără a deranja reptilele și în niciun caz să nu fie făcută publică locația exactă unde acestea au fost văzute. Recomandarea vine pentru toate speciile de animale și păsări văzute de aproape de oameni. Dezvăluirea locației poate oferi șansa braconierilor sau celor rău intenționați să profite de informație pentru a-și atinge scopurile.

Salvamontiștii sibieni au avut prima semnalare la jumătatea lunii mai

Încă de la jumătatea lunii mai salvamontiștii sibieni au atras atenția asupra faptului că au fost văzute vipere în zona Păltinișului chiar în locuri populate. Atunci o viperă a fost fotografiată sub banca din stația de autobuz a stațiunii.

Doru Panaitescu spune că această specie de viperă este o specie adaptată la frig, fiind întâlnită în emisfera boreală atât în zone înalte, cât și la altitudine mare (până dincolo de Cercul Polar de Nord). Pot fi active chiar din primele luni ale anului și pot fi văzute acuplându-se chiar pe zăpadă. În România sunt două subspecii de vipere. Una este subspecia berus berus care este cea mai întâlnită la noi, de obicei în zone înalte, dar poate fi întâlnită și în zone mai joase, cum de altfel s-a întâmplat de multe ori. Cea de-a doua subspecie este nikolskii și este întâlnită în exteriorul arcului carpatic, inclusiv în zone mai joase. Este întâlnită și în județul Sibiu.

Sursa foto: Facebook Herping Romania

vipere

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

4 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lady Gaga

Acum 2 luni

Sunt mai periculoase când se împerechează. Oare pot fi stârpite sau sunt protejate de lege.

Raspunde

Ion

Acum 2 luni

Și astea s-au înmulțit,fără număr,fără număr. Ani la rând am bătut cărările din jurul Păltinișului, dar nu am întâlnit vipere. Și acum sunt și in statiune. Drumețiile în munți sunt tot mai periculoase.
Raspunde

Emil

Acum 2 luni

Starpite la urgente cu antiviperin.
Raspunde

2cents

Acum 2 luni

Sarmanii politicieni, niciun pic de intimitate nu mai pot avea :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus