Un tânăr din Cristian și-a deschis salon pentru câini, pe strada Tribunei din Sibiu. Aici se ocupă de tot ceea ce au nevoie cățeii – spălat, tuns, aranjat – și spune că nu toți câinii au nevoie de asta. Ba mai mult, pentru unii dintre ei tunsul poate cauza diferite probleme.
Gabriel Nicușor Șoaită are 22 de ani și de când se știe iubește animalele, mai ales cățeii. În urmă cu un an și-a deschis un salon pe care îl are și astăzi, cu toate că primele luni de activitate nu au fost cele mai ușoare sau fructuoase. Acum are și o cazare canină acasă, în Cristian și își propune să mai deschidă și un salon în localitate, dar și un petshop.
„Vreau să ajung la nivelul la care persoanele care au un câine să nu mai aibă nevoie de nimeni altcineva în afară de mine și un veterinar. Și la acest capitol caut pe cineva cu care să colaborez”, spune tânărul.
„Pe iarnă am intrat de trei ori aici, dar taxele a trebuit să le plătesc, chiria la fel. Nu m-am gândit nici măcar atunci să renunț, pentru că dacă am intrat în afacerea asta merg cu ea până la capăt. Am spus că măcar doi ani nu închid orice ar fi. Și bine a făcut, pentru că acum are chiar și clienți fideli.
3.000 de euro luați de pe o mașină
Avea două mașini. Pe una a scos exact atâția bani câți îi trebuiau ca să plătească un curs, iar pe cealaltă a luat câteva mii de euro, de la părinți. Cu banii luați și-a cumpărat aparatura necesară.
„Aveam două mașini. Una am vândut-o cu 3.000 de euro. Le-am dat-o alor mei, cu mai mult față de cât valora. Pe cealaltă am vândut-o ca să-mi plătesc un curs, pentru că efectiv atât valora mașina aia. Am renovat un pic și mi-am luat niște scule, apoi tot ce am început să fac din tuns a doua zi am reinvestit. Am cumpărat lese, hamuri, toate sunt foarte scumpe”, povestește sibianul.
Gabi oferă aceste servicii și gratis, atunci când are ocazia, pentru că vrea să dea ceva înapoi comunității. Așa că merge de multe ori la asociații care au grijă de câini și ajută cu tunsul, spălatul și aranjatul lor. „Mai merg și la anumite asociații, le tund câinii gratis, pentru că până la urmă nu sunt câinii lor, au nevoie și ei de ajutor, nu se pot descurca cu toate. Și atunci merg și ajut când pot, cu tunsul.”
De la Cristian la Sibiu și înapoi
Programul lui Gabriel se împarte între Sibiu și Cristian. Pe Tribunei ajunge dimineața, dar nu știe cât stă, pentru că se întâmplă de multe ori să fie nevoie de el în altă parte – fie în Sibiu, fie în Cristian. Cu atât mai mult cu cât mai are și clienți care, din varii motive, nu pot să se plimbe cu cățeii.
„Eu stau în Cristian. Dimineața vin aici, apoi în Cristian dacă am o programare acolo, ulterior mă întorc aici, depinde, zilele sunt foarte diferite. În principiu merg și acasă, dar numai când sunt cazuri deosebite, nu din lenea proprietarului. Spre exemplu, am o bătrânică la Cristian, are 92 de ani și are doi ciobănești. Săraca, nu poate ieși cu ei în stradă, așa că merg eu la ea. Mai merg la cei care mă roagă pentru că au câini agresivi, care sunt greu de tuns, mai ales în afara zonei lor de confort”, explică el.
Despre tunsul câinilor, Gabriel spune că nu este pentru toți. Ba mai mult, unora le face rău să fie tunși până la piele și tocmai de aceea, tânărul sibian nu este adeptul acestui stil. De multe ori preferă să petreacă cinci ore descâlcind blana unui câine, decât să i-o taie.
„Eu nu-mi doresc să îi tund până la piele, pentru că nu le face bine. Pielea secretă niște substanțe care sunt benefice, dacă părul e scurt sau tăiat de tot, la contactul cu soarele pielea are de suferit.”
„La unele rase – husky, chow chow, malamut, chiar și câinii de curte – nu e ok să fie tunși scurt pentru că dezvoltă anumite boli de piele și le crește părul apoi în petice, nu mai crește peste tot, iar pielea se înnegrește. Unii câini trebuie doar spălați. La cei cărora le crește părul foarte lung, da, se recomandă tunsul pentru că vara cel puțin le este foarte cald. Însă la ciobănesc spre exemplu eu recomand doar spălarea și aranjarea, să nu fie părul încâlcit. Unii oameni mai vin și zic „l-am ținut așa ca să îi țină de cald” dar el are toată blana numai câlți, un păr care nu ține de cald și nu îi apără de soare vara”, arată sibianul.
Cazare canină la el acasă
Momentan, Gabi cazează căței pe perioadă nedeterminată în curtea părinților săi, în Cristian. Uneori ajunge chiar și cu câinele pe care l-a tuns sau aranjat în ziua respectivă și pe care proprietarul nu a apucat să vină să-l ia de la salon.
„De multe ori se întâmplă ca proprietarul să aibă treabă, să nu poată ajunge după câine. Așa că îl țin eu până termin treaba și seara îl duc acasă sau chiar îl duc cu mine la Cristian și vine omul când poate după el. Nici nu iau vreun ban pentru asta.”
„De la alți clienți am înțeles că la cazările canine din Sibiu, animalele în principiu sunt ținute doar în țarc. Eu am dat toate găinile lui tata și am făcut acolo un țarc în interior, un altul afară și vreo 100 de metri pătrați de curte în care să stea liberi, la ai mei acasă. Acum am doi câini în cazare. Pot să îi cazez nelimitat”, spune tânărul de 22 de ani.
Gabriel spune că își dorește să țină o legătură strânsă cu colegii săi de breaslă și să se susțină reciproc. Astfel, când unul din ei nu poate prelua o programare, să trimită clientul la celălalt și invers.
Pe Gabriel Șoaită îl găsiți la Imperial Pet Styling, pe strada Tribunei nr. 26 sau la numărul de telefon 0735 560 138.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: salon canin , cazare canină sibiu , gabriel șoaită , gabriel nicușor șoaită , afaceri locale sibiu , mică afacere , afacere locală , Afaceri Sibiu , micile afaceri din sibiu
Vizualizari: 11320
Ultimele comentarii
Acum 54 minute
Sibiu
Acum 1 oră
@Turnu Sfatului
Acum 1 oră
Un sibian
Acum 1 oră
@Emil
Acum 1 oră
SYLC