Sâmbătă,
22.03.2025
Cer Senin
Acum
-2°C

44 de mici afaceri din Sibiu, promovate de Turnul Sfatului în 2024: de la plăcinte bihorene făcute în centrul Sibiului, până la afaceri cu mobilă second hand, case restaurate și produse hand-made

44 de mici afaceri din Sibiu, promovate de Turnul Sfatului în 2024: de la plăcinte bihorene făcute în centrul Sibiului, până la afaceri cu mobilă second hand, case restaurate și produse hand-made

Turnul Sfatului a prezentat și a susținut 44 de mici afaceri de-a lungul anului 2024. Sunt povești despre mici antreprenori care și-au dorit să muncească pentru ei, povești care îi pot inspira atât pe tinerii aflați la început de drum, dar și pe cei care, poate, se gândesc să deschidă un business propriu, dar nu au curajul necesar.

Pentru că fiecare zi de vineri din an este dedicată unei mici afaceri, în ultima zi de vineri din anul 2024 vă prezentăm un mic rezumat al poveștilor pe care le-am scris la rubrica Micile Afaceri din Sibiu, urmând ca în 2025 să revenim cu noi articole. 

De la plăcinte bihorene, până la vânzare de mobilă second hand și atelier mobil de reparat cilindri  

Plăcinte bihorene în centrul Sibiului

O afacere deosebită prezentată este cea a Paraschivei Vulcu, o pensionară de 76 de ani, care face plăcinte în „prăvălia” ei de pe strada Avram Iancu, aproape de Biserica Ursulinelor. Rețeta plăcintelor pe care le face Paraschiva este din Bihor, de la Băile Felix și a fost culeasă de fostul ei soț care lucra în domeniul comerțului.

Citește și: La 76 de ani, o pensionară face plăcinte bihorene în centrul Sibiului. Paraschiva: „Le spun clienților că sunt plăcinte șmechere, au două fețe”

Mobilă second hand din Germania

Doi maramureșeni stabiliți la Sibiu, Roxana și Paul Aim importă, de 11 ani, mobilă second hand, pe care o aduc din Germania. Pentru a deschide afacerea, cei doi au avut nevoie de aproximativ 20.000 de euro.

Povestea lor, pe larg, în link-ul de mai jos.

Doi maramureșeni stabiliți la Sibiu și-au deschis afacere cu mobilă second hand, cu investiție inițială de 20.000 de euro: Prețurile sunt sub jumătatea pieței

Atelier mobil de reparat cilindrii hidraulici

După ce a lucrat opt ani în Anglia și a schimbat mai multe locuri de muncă în România, Andrei Ștefan, un brașovean în vârstă de 38 de ani, stabilit la Sibiu, și-a deschis de mai bine de un an propria afacere. Este vorba despre un atelier mobil în care repară furtunuri hidraulice și cilindrii hidraulici.

„Mi-am vândut mașina, apoi mi-am vândut ATV-ul, ca să pot începe afacerea”. După opt ani în străinătate s-a mutat la Sibiu și a deschis un atelier mobil de reparat cilindri și furtunuri hidraulice 

IT, informatică și afaceri

Și pasiunea pentru IT a dus la crearea de mici afaceri, la Sibiu.

Un exemplu este cel al lui Alexandru Măereanu, Istvan Domokos și Claudiu Bozdoghină, trei tineri din Sibiu au investit 150.000 de euro într-o platformă care simplifică și digitalizează munca de HR și pe care au numit-o Papervee.

Papervee: Trei tineri din Sibiu au investit 150.000 de euro într-o platformă care simplifică și digitalizează munca de HR. „Pregătim și extinderea pe plan internațional”

Pasionat de IT, și Robert Roșu a pus bazele unei afaceri în care personalizează personalizează tricouri și căni pe care, prin intermediul a două platforme, le vinde peste tot în lume.

Creion Roșu: Un IT-ist din Sibiu a transformat un proiect de facultate într-o afacere. „Inspirația vine din jurul meu”

Spații care au prins viață

Cosmin Ignat, arheolog specialist de profesie, a cumpărat o gospodărie săsească în Cașolț și a renovat-o păstrând majoritatea componentelor vechi ale clădirii. Albert Haus a devenit un loc care îmbină partea de bussines cu educația, cultura și socialul. 

Proiectul Albert Haus a luat naștere în anul 2021. În anul anterior, Cosmin cumpărase o proprietate în satul Cașolț, pe Valea Hârtibaciului, la 15 km de Sibiu. E vorba de o veche gospodărie săsească cu două imobile, pivnițe și șură. 

Un sibian a cumpărat o casă săsească și a deschis afacere la Cașolț. „Credem că avem și am creat mediul perfect pentru interacțiunea dintre spațiul urban și cel rural”

Liliana Tempean a investit 10.000 de euro în Nepali Spa, un salon de masaj care îmbină 15 tipuri de terapii unice pentru echilibrarea corpului și a minții, realizate de maeștrii maseuri veniți tocmai din Nepal.

O sibiancă și-a deschis afacere cu investiție inițială de peste 10.000 de euro. „Nu exista un asemenea concept în Sibiu”

Produse hand-made făcute cu dragoste de artizanii locali

Candle, Joy & Spirit

Simona Dăncilă este sibiancă și lucrează de mai mulți ani în resurse umane. Deși domeniul în care activează nu are vreo legătură cu hand-made-ul, Simona a pus bazele și unei afaceri part-time pe care a numit-o Candle, Joy & Spirit. Toate lumânările sunt create din ceară de soia, iar aspectul lor este unul deosebit.

Povestea brand-ului creat de Simona poate fi citită mai jos.

O sibiancă, director de resurse umane, și-a deschis afacere part-time. „În copilărie colecționam lumânări de toate felurile”

Stefania Ceramics

Ștefania, o altă mămică din Sibiu, a decis să investească aproximativ 4.000 de euro într-o afacere în care creează  produse diverse, de la cănii și pahare până la cutii și bijuterii, toate din lut porimeric.

Povestea micii afaceri deschisă de Ștefania poate fi citită aici.

O sibiancă și-a deschis afacere după ce a investit aproximativ 4.000 de euro. „Prima dată când am lucrat cu lutul a fost acasă la bunicii mei”

Lâneturi

Ancuța Diaconu, istoric de Artă la Muzeul Brukenthal din Sibiu croșetează căciuli din lână pe care le vinde sub umbrela brandului lâneturi. Le face unicat, nu faec serie de aceeași culoare sau aceeași mărime.

Citește și: Lâneturi: O tânără din Sibiu, istoric de artă, și-a deschis afacere part time. „Am învățat să croșetez și să tricotez de la bunica mea”

„Bia Design”

Contabilă de meserie, Bianca Ilie realizează genți, rucsacuri, dar și accesorii croșetate din fir de bumbac tip panglică. A început cu o investiție de 1000 de lei și visează ca gențile ei să devină principala ei sursă de venit.

O mămică din Sibiu și-a deschis afacere cu investiție inițială de 1.000 de lei, într-o mașină de cusut: Am învățat să croșetez din clasa a VI-a, de la profesoara de lucru manual

Afacerile amintite mai sus sunt doar o parte dintre poveștile relatate de Turnul Sfatului în 2024. Toate poveștile din această rubrică, pe care le-am scris de-a lungul anului, le puteți citi aici.

De asemenea, dacă cunoașteți producători locali care au dezvoltat mici afaceri și care și-ar dori să prezinte produsele lor cititorilor Turnul Sfatului în anul 2025, ne puteți scrie la adresa de mail [email protected]. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

2 comentarii

Muresan

Acum 2 luni

Produsele hand-made mu pot fi cosiderate afaceri Cine le cumpara, cui dau de lucru in afara de o dudie bovarica, satula de atata bine...

Raspunde

Ion Ionescu

Acum 2 luni

A fost o serie de articole drăguțe, care mi mi-au plăcut și care sper sa continue și în 2025.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus