Ancuța Diaconu are 31 de ani și este istoric de artă. Pasiunea pentru croșetat și tot ce înseamnă lucrul manual o are încă din copilărie, de la bunica sa, motiv pentru care de ceva timp tânăra a decis să croșeteze căciuli din lână pe care să le vândă. Așa a luat naștere „Lâneturi”, o mică afacere.
Ancuța este din Sibiu și a urmat cursurile Facultății de Istoria Artei și Design Interior din București. S-a întors la Sibiu în 2020 unde a făcut doctoratul în Istoria Artei.
„Am făcut doctoratul în Istoria Artei, la formare sunt istoric de artă. Din 2021 lucrez la Muzeul Astra și sunt șef de secție la expoziții temporare. Pasiunea pentru lucrul manual o am încă de mică, de la pictat pereți, la decorațiuni interioare și desenat. Munca la muzeu mi-a stimulat plăcerea pentru meșteșuguri și am colaborat cu colegii mei, cu specialiști în textile. Așa am descoperit ce faină e lâna, ce benefică e și câte calități are”, a spus ea pentru Turnul Sfatului.
„Am ajuns la lână și am început să comand materiale”
Întâmplarea a făcut ca în acea perioadă Ancuța să întâlnească o prietenă care croșeta, lucru care a făcut-o să se gândească mai mult la această pasiune a sa.
„Eu știu să tricotez și să croșetez de la bunica mea. Când eram mică făceam pernuțe de pus pe scaun, genți, tot felul de obiecte. M-am dus și mi-am luat andrele și materiale. Testând mai multe materiale, am ajuns la lână și am început să comand mai multe culori. Este o activitate foarte relaxantă pentru mine și o deconectare totală. La un moment dat începuse să crească stocul și așa am început să le vând”, a mai spus ea.
„Le fac unicat”
Ancuța a lucrat la site împreună cu soțul ei și și și-a dorit să facă o gamă cât mai diversificată de produse.
„Unele sunt cu lână mai groasă, mai pufoasă, altele sunt un pic mai subțiri, altele sunt mai groase. Am început să comand și amestec de lână cu alpaca. Unele sunt cu ciucuri, altele fără ciucuri, dar toate sunt foarte colorate. Le fac unicat, nu fac serie de aceeași culoare sau aceeași mărime”, a mai detaliat aceasta.
Planuri de viitor
De obicei, Ancuța face căciulile după masa și în weekend-uri. Despre investiția inițială spune că a fost una mică, de ordinul sutelor de lei.
„Au fost câteva sute de lei pentru materiale, am luat inițial o cantitate, apoi mi-am comandat din nou, iar acum am casa plină de materiale. Pe viitor mă gândesc să diversific și să fac și mai multe modele pentru copii, poate chiar și hăinuțe pentru ei”, a concluzionat aceasta.
Produsele Ancuței le puteți găsi pe pagina de instagram lâneturi și pe site-ul ei.
Foto: Lâneturi
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 7428
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Florin alexandru
Acum 2 ore
Nustiu
Acum 2 ore
Aurel Metrescu
Acum 2 ore
Hermannstädter