Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Camera de Comerț a României insistă pentru reorganizarea României. Scrisoare semnată de mai multe patronate, federații și asociații

Camera de Comerț a României insistă pentru reorganizarea României. Scrisoare semnată de mai multe patronate, federații și asociații

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) reia subiectul necesității reorganizării țării și a organizat vineri o întâlnire de lucru cu importante organizații patronale și profesionale sectoriale din România.

”Discuțiile s-au axat pe situația economică actuală, posibilitățile de dezvoltare și de promovare a produselor și serviciilor românești și modalitățile de reducere a cheltuielilor publice”, se arată într-un comunicat remis de CCIR

Se consideră drept prioritară reorganizarea teritorială totală a României prin reducerea numărului de județe la 15, precum și redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5000 de locuitori.

Reorganizarea ar trebui să se realizeze pe modelul organizării Curților de Apel, care sunt în număr de 15, respectiv la București, Craiova, Timișoara, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Galați, Constanța, Ploiești, Pitești, Alba-Iulia, Târgu Mureș, Bacău, Brașov.

”Se poate prelua acest model și în cazul județelor, mai ales că în Constituția României nu se vorbește de un anumit număr de județe. Evident, acest lucru trebuie să fie asumat de către decidenți, fiind, totodată, și un act de curaj politic, în urma unei dezbateri consistente și transparente privind economiile ce se pot face astfel la bugetul public, bani ce pot fi reinvestiți în economia românească”, transmite CCIR.

Turnul Sfatului a scris despre acest subiect, arătând că după reorganizarea propusă de CCIR, județul nostru, alături de Alba și Hunedoara ar urma să formeze un singur județ cu capitala, la Alba Iulia.

În plus, pe principiul reducerii funcționărimii din administrația publică locală, mai multe comune din județ ar trebui comasate, pentru a ajunge la 5.000 de locuitori.

În acest moment, în județ sunt 64 de UAT-uri, 2 municipii, 9 orașe și 53 de comune. În funcție de populație, avem 50 de UAT-uri cu o populație de sub 5.000 de locuitori. Doar 14 localități au peste 5.000 de locuitori, interesant fiind faptul că sub acest număr de locuitori sunt și două orașe: Miercurea Sibiului și Săliște.

Semnatarii scrisorii prin care se cere reorganizarea administrativă a țării:

Camera de Comerț și Industrie a României

Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase ROMPAN

Federația Patronală din Industria Materialelor de Construcții din România PATROMAT

Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România LAPAR

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România ANAT

Federația Operatorilor Români de Transport FORT

Organizația Națională Interprofesională Vitivinicolă ONIV

Asociația Brokerilor din România

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 2 luni

Baieti destepti...Pe modelul retelelor de crima organizata nativ legalizate.
Raspunde

Ion

Acum 2 luni

Ăștia și-au propus să reorganizeze țara cu ținutul secuiesc separat de restul Ro.
Raspunde

A.M.

Acum 2 luni

O astfel de reorganizare teritorial-administrativă a fost operată de regimul comunist în anii 50, după model sovietic: județele au fost comasate și eventual desființate, în locul apărând „regiunile”. Tara era condusa de bolsevicii veniti din Rusia. Nicolae Ceaușescu a decis revenirea la forma tradițională de organizare a teritoriului, județele, în 1968. Se pare ca deranjeaza tare aceasta organizare. Oare de ce? Motivul economiilor la buget este pueril, daca nu de-a dreptul ridicol. Se arunca bani de mii de ori mai mult in stanga si in drepata pe nimic, decat teoreticele economii care s-ar face. Interesele sunt altele si cu siguranta sunt anti-romanesti.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus