Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Airbnb de Transilvania. O inițiativă locală vrea să deschidă turiștilor ușa caselor de la sate

Airbnb de Transilvania. O inițiativă locală vrea să deschidă turiștilor ușa caselor de la sate

Un fel de Airbnb, dar altfel. Agramonia pleacă de la ideea de bază a platformei de turism globală și o reinterpretează în Transilvania. Oferă cazare, mâncare și ghidaj pentru mai multe sate din Transilvania.

”Agramonia își dorește să susțină micii fermieri din zonele rurale ale României și domeniul agricol care este amenințat, integrându-i armonios în schimbările din mediul rural. Prin intermediul proiectului Agramonia, ne dorim să consolidăm zonele rurale pe termen lung” – Agramonia.

Pornită de la ideea de a organiza excursii individuale de agroturism pentru turiști în Ardeal, aplicația s-a dezvoltat și acum are o bază de date generoasă, în care turiștii pot alege din mai multe locații, pot gestiona chiar un traseu în Transilvania, pot beneficia de un ghid, și, nu în ultimul rând, de o masă tradițională, copioasă.

O cazare ajunge în medie între 200 și 350 de lei, o cameră, în funcție de numărul turiști, iar o masă ajunge pentru o familie 50 de lei. Dar pe site se pot găsi și câteva produse tradiționale. Un kilogram de brânză ”din vaca noastră leni, făcută în casă”, după cum se preciează pe site, costă 57,5 lei, și poate fi găsită în comuna Rodbav.

”Mergem în fiecare săptămână în câte un sat și integrăm toate ofertele care există în agroturism. Ideea a pornit în Stejărișu și am încercat să găsesc o modalitate ușoară de a administra și promova produse și servicii agroturistice”, povestește Julius Fabini, fondatorul Agramonia. Iar multe din aceste acțiuni sunt făcute alături de studenți ai Universității Lucian Blaga, în baza unui parteneriat.

”Agroturismul nu este numai despre cazare, e și vorba despre evenimente, activități și tururi ghidate. Este un avantaj mare de a fi într-un ecosistem de agroturism în care turiștii pot să includă toate aceste oferte, pe lângă cazare. Bineînțeles că în momentul de față profităm cel mai mult de faptul că facem un proiect frumos pentru zona noastră, și majoritatea vor să ne susțină”, a mai spus Fabini.

Dar platforma nu se adresează doar turiștilor, ci și proprietarii pensiunilor sau caselor de vacanță. Pe site e dezvoltat un sistem de administrare pentru pensiuni și un sistem de administrare pentru sate, prin care fermierii își pot vinde produsele.

”Avem manageri locali care se ocupă de administrarea la fața locului pentru noi. Există și ghizi turistici care oferă tururi și evenimente prin www.agramonia.com”, spune Juliul Fabini.

Până acum, aplicația are peste 50 de producători și 6 manageri locali. În plus, recent a fost lansată și o aplicație pentru ghizii turistici. Un obiectiv, însă, este extinderea sistemului în toată România. „Ca turist, îți poți rezerva călătoria, activitățile, evenimentele, tururile, cumpărăturile și cazarea prin intermediul nostru, adică să-ți planifici individual vacanța în regiune, există apoi un plan de vacanță cu toate destinațiile care sunt deservite. Este practic un sistem deschis pentru agroturismul local”, completează Julius Fabini.

”O să vă spun: Să deschizi un borcan cu specialități locale într-o dimineață rece de iarnă și să le savurezi împreună cu niște pâine prăjită pe aragaz și o ceașcă de ceai, în timp ce privești pe fereastră și admiri natura, poate fi unul dintre cele mai relaxante sentimente.

Această imagine pitorească descrisă aici este comună în satele mici din România. Este, practic, rutina de dimineață a unor fermieri care au ales să trăiască din ceea ce le oferă pământul.

Oricine poate (și ar trebui) să experimenteze pe propria piele acest mod de viață, vizitând aceste sate. Din fericire, mai există încă multe locuri ca acesta în România, în mare parte sate neatinse. Peisajele împreună cu oamenii care locuiesc acolo creează această imagine perfectă a modului în care era viața nu cu mult timp în urmă” - Agramonia

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Canaris

Acum 2 luni

Julius, prietene care este mecanismul prin care un kilogram de brânză de vaci costa 57.5...dublu ca la Cibin.... Fanarioților...
Raspunde

Rodica

Acum 2 luni

Canaris, dar cine iti cere sa platesti pretul asta "dublu"?
Raspunde

Sparrow

Acum 2 luni

Bāi frate, dar āia " virgulā 5 " m-au spart! Am o singurā explicatie care mā ajutā sā nu imi pierd mintile , probabil pretul e exprimat intr-o moneda strāinā, rupie, yen, Corona danezā, etc, iar prin aplicarea cursului de schimb rezultā un pret in lei cu virgulā, altfel nu stiu cum mama-zmeului cineva poate ajunge la un pret cu virgulā intr-o curte , pe o ulita intr-un sat....
Raspunde

Rob

Acum 2 luni

Comerciantul. Preț care nu îl poate justifica. Sigur, fiecare are dreptul să cumpere ce și de unde vrea, dar au și dreptul să puncteze un preț nejustificat de mare.
Raspunde

ValKer

Acum 2 luni

Mi se pare o idee buna.... sunt atatea sate si case frumoase, parasita.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 luni

Foarte buna initiativa.Am acum de unde pot recomanda catorva din colegii straini de tara.Insa ,atentie totusi la preturile alimentelor....pe site o branza nematurata de capra era 112 ron sau exmplul din articol cu branza de la vaca Leni....Inteleg,bio,eco dar nu si preturi iesite din scala.Si inca ceva...de ce acum pot recoamnda...se pare ca mult laudata actiune cu pensiunile turistice a fost foarte buna prin anii 2004-2010,,,intre timp lumea satului a evoluat in sens negativ si cumpara de la MetroLidl,etc,manelele si nu inegalabilul Sergiu Cipariu(D-zeu sa il hodineasca..) domina fondul sonor. Or mai cateva pensiuni 'adevarate'dar in rest sunt locuri de facut bani nefiscalizati si de creat disensiuni in comunitate pt urletele de w/e..Deci orice initiativa,precum cea mentionata in articol si care se integreaza in specificul traditional nu poate fi decat laudabila!
Raspunde

Mircea

Acum 2 luni

393 de lei pt o noapte de cazare?!! E cu 7 de lei mai putin ca o camera la un hotel bun in centrul Clujului, cu mic dejun inclus! Astea sunt pensiuni boutique, de 5 stele? Sau cel putin asa isi inchipuie gazdele la preturile astea sci-fi...
Raspunde

Selim II

Acum 2 luni

La 393 de lei pe noapte cred ca ar trebui sa vina la pachet cu masaj e*otic si alte servicii nocturne. Asta ca sa nu se plictiseasca turistul dormind singur sau sa nu-i fie frica de bau-bau...
Raspunde

Buflea

Acum 2 luni

Exotic
Raspunde

Julius

Acum 2 luni

Preturile sunt introduse de la producători. Noi adăugăm un comision de 15 la sute. O să găsiți și o cazare sau mâncare mai ieftine pe siteul nostru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus