Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
15°C

După aproape un sfert de milion de euro cheltuiți: conducerea Primăriei Sibiu va fi chemată în judecată

După aproape un sfert de milion de euro cheltuiți: conducerea Primăriei Sibiu va fi chemată în judecată

Tânărul om de afaceri care inițiat proiectul unei noi clădiri în centrul istoric al Sibiului, pe strada A.D. Xenopol, anunță că va deschide proces împotriva arhitectului șef al orașului. În cazul în care proiectul inițiat de el nu va fi repus pe ordinea de zi de către primar în forma avizată, un nou proces va urma. Sebastian Boncuț, omul de afaceri care a inițiat proiectul, estimează că a cheltuit între 200.000 și 250.000 de euro după ce Primăria Sibiu i-a emis un aviz de oportunitate pentru proiect. Iar ceea ce a ajuns în fața consilierilor locali trei ani și jumătate mai târziu este diferit de ceea ce a fost avizat, mai susține tânărul om de afaceri.

Sebastian Boncuț a transmis intențiile sale tuturor consilierilor locali, dar și conducerii Primăriei Sibiu. Acea conducere care, zilele trecute, i-a transmis în scris că proiectul inițiat de el a fost respins ”din lipsă de cvorum” (în realitate, proiectul a fost respins de majoritatea consilierilor locali).

”Am considerat că e normal să afle aceste lucruri de la mine, nu din presă. Săptămâna viitoare voi deschide o acțiune în instanță împotriva arhitectului șef al Sibiului, care a realizat modificări ale proiectului înainte de ședința Consiliului local Sibiu de la sine putere, fără nicio explicație, în totală neconcordanță cu planșele aprobate de Ministerul Culturii și vizate de această instituție spre neschimbare. Nici acum nu înțeleg cum urmând toți pașii legali, întocmind toate documentațiile așa cum au fost cerute prin certificatul de urbanism și avizul de oportunitate, cheltuind foarte mulți bani pe această documentație, proiectul a fost modificat fără nicio explicație. Și asta după ce funcționarii Urbanismului din cadrul Primăriei Sibiu nu s-a încadrat niciodată în termenul legal, iar tergiversările au fost la ordinea zilei”, descrie Sebastian Boncuț.

El spune că a solicitat primarului Astrid Fodor repunerea pe ordinea de zi a proiectului așa cum a fost aceasta avizat de toate instituțiile de la care Primăria Sibiu a solicitat astfel de avize. ”În cazul în care proiectul nu va fi repus la vot conform avizelor primite, vom deschide un alt doilea proces pentru abuz în serviciu”.

”O încălcare a dreptului la proprietate”

Sebastian Boncuț arată că, pe parcursul celor trei ani și șapte luni de când a demarat lucrările la proiect și până la respingerea acestuia de către Consiliul local Sibiu, ”am respectat absolut toate prevederile actelor normative în vigoare și toate solicitările și dorințele autorităților publice centrale și locale”. De cinci ori a trecut planul urbanistic zonal prin ședințele CTATU de la Sibiu, patru luni au durat discuțiile la Comisia națională a monumentelor istorice. ”Nu am pretins niciodată altceva decât respectarea legii și a dreptului la proprietate privată, ocrotit și garantat de Constituția României”.

Tânărul om de afaceri o acuză pe Ioana Urdea, arhitectul șef al orașului, că a depus în fața consilierilor locali ai Sibiului un proiect de hotărâre, în două rânduri, fără a respecta indicatorii avizați de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Sibiu în urma îndelungatelor proceduri și diferit chiar și de ceea ce conducerea Primăriei a solicitat. O încălcare a dreptului la proprietate, consideră Sebastian Boncuț.

”Arătăm, spre exemplu, că arhitectul șef și funcționarii din subordinea sa au avut trei opinii diferite cu privire la documentația depusă, solicitând cu privire la aceeași documentație, mai întâi aceeași înălțime maximă admisă cu cea a clădirilor învecinate, apoi permițând o înălțime mai mare, iar în final pretinzând reducerea acesteia. Ne întrebăm dacă acest comportament nu dovedește un abuz din partea unui funcționar care și-a schimbat părerile mult prea repede și, cel mai important, fără nicio justificare”, se mai arată într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului de către reprezentanții I-nutrition, firma administrată de Sebastian Boncuț.

Cum arată o epopee birocratică

Sebastian Boncuț, administratorul I-nutrition SRL, este proprietar al celor aproximativ 330 de metri pătrați de teren (vezi foto principală), ultimul teren pe care – teoretic, cel puțin – se mai poate construi pe strada A.D. Xenopol din centrul istoric al Sibiului. În 2018 el a obținut un certificat de urbanism de la Primăria Sibiu pentru ridicarea unei clădiri, iar în iunie 2019 aceeași primărie a emis un aviz de oportunitate pentru acest proiect. Aviz prin care, pentru a putea estima impactul noii clădiri asupra orașului, se cerea reglementarea urbanistică a 2,95 ha din centrul istoric al Sibiului. ”Țesut central dens, cuprinzând 32 de parcele, cu o zonă de studiu și analiză de două ori mai mare”, detaliază Sebastian Boncuț într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Prima variantă a planului urbanistic zonal pentru clădirea cu locuințe în proporție de 60% a fost finalizată în ianuarie 2020, descrie Sebastian Boncuț lungul proces birocratic. În mai 2020 proiectul a fost redepus la Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU), în iunie este cerut a fi refăcut, este redepus, iar în iulie 2020 începe consultarea publică, care se finalizează în august.

În septembrie 2020, proiectul este readaptat conform deciziei celorlalți proprietari de terenuri edificabile, proprietari care cer să nu mai fie permise alte construcții pe terenul lor. În noiembrie 2020, proiectul este redepus spre analiza CTATU. ”În decembrie 2020, documentația este redepusă la Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, cu solicitarea de înaintare la Comisia națională a monumentelor istorice (CNMI). În aceeași lună arhitectul șef al municipiului Sibiu refuză emiterea avizului pretins de lege, argumentând că indicatorii urbanistici nu ar fi justificați, parcarea din capătul str. Xenopol nu ar trebui transformată în spațiu pietonal, iar proprietarii parcelelor din zona supusă analizei nu ar dori să construiască pe acestea”, descrie Sebastian Boncuț.

El mai arată că în ianuarie 2021, Primăria solicită în scris modificarea PUZ-ului și prin păstrarea parcărilor din piața A.D. Xenopol și reducerea indicatorilor urbanistici pentru a se asigura vizibilitate Catedralei ortodoxe.

”În perioada februarie – iunie 2021, echipa noastră poartă un dialog prelungit cu specialiștii din cadrul CNMI și din cadrul Comisiei naționale de arheologie, modificând documentația propusă în funcție de solicitările primite de la aceștia (procentul de ocupare a terenului se reduce de la 75% la 60%, iar coeficientul de utilizare a terenului se reduce de la 2,25 la 2,2)”, mai descrie tânărul om de afaceri.

Epopeea birocratică continuă în iulie 2021 cu emiterea avizului Ministerului Culturii și redepunerea documentației la o seamă de instituții locale (de la Agenția de Protecție a Mediului la ISU), precum și la Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei Sibiu.

Și cum continuă

În septembrie 2021, în CTATU este solicitată reducerea regimului de înălțime și a indicatorilor urbanistici. Documentația este redepusă în atenția Comisiei în aceeași lună, care o reia în discuție pentru a cincea oară în octombrie 2021. ”Se emite de către arhitectul șef al municipiului Sibiu avizul nr. 12/19 octombrie 2021, acesta conținând însă o serie de erori materiale și neconcordanțe, a căror rectificare am solicitat-o în luna noiembrie 2021. În raport cu repetatele tergiversări ale soluționării cererii noastre de către arhitectul șef al municipiului Sibiu, solicităm Ministerului Culturii vizarea planșei de reglementări care a stat la baza emiterii avizului Ministerului spre neschimbare. Ministerul Culturii ne transmite două exemplare din planșa de reglementare vizate spre neschimbare. În decembrie 2021, arhitectul șef al municipiului Sibiu ignoră toate neconcordanțele și re-emite avizul nr. 12/19 octombrie 2021, fără a rectifica niciuna din erorile pe care le sesizasem în scris”.

De aici, în martie 2022 se ajunge la primul proiect de hotărâre de Consiliu local pentru aprobarea planului urbanistic zonal la care echipele angajate de Sebastian Boncuț lucrează din octombrie 2019. ”Un proiect de hotărâre cu erori grave și contradicții evidente, astfel încât solicităm remedierea acestora. Neexistând absolut niciun răspuns, solicităm retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect”, descrie Sebastian Boncuț.

Proiectul a fost retras și repus pe ordinea de zi a ședinței din luna mai. Un proiect care nu respectă avizele emise de Ministerul Culturii și Consiliul Județean Sibiu, susține Boncuț, care arată că adresele transmise în acest sens conducerii Primăriei Sibiu au fost ignorate. ”Memoriul a fost ignorat de către arhitectul șef al municipiului Sibiu  care a elaborat un proiect nelegal. Consilierii locali nu au avut cunoștință de gravele inadvertențe și încălcări ale legii care abundă în proiectul de hotărâre, respins în ședința de consiliu”.

Citește și Proiectul noii clădiri din centrul istoric al Sibiului a fost respins. ”Sunt convins că acea parcelă nu va rămâne liberă”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

Laura

Acum 1 an

Daca sunt adevarate toate cele enuntate primaria si functionarul in special ar trebui sa plateasca daune pentru prejudiciul cauzat. De ce nu i s-a comunicat acestui investitor de la bun inceput refuzul primariei de a construi pe acea parcela pentru a se evita toata aceasta situatie si cheltuiala enorma???!
Raspunde

Locatar centrul istoric

Acum 1 an

"Laura" = pseudonimul unei persoane din echipa bine sudata in jurul sau chiar nucleul dur al tandem-ului Gavozdea/Boncut. Prea batator la ochi ca aceasta "Laura" cu atitudine critica la adresa oricarei tentative de oprire a proiectului de construire a fost de fiecare data omniprezenta printre comentatorii articolelor TS asupra acestui proiect nimic altceva decat deplorabil din punct de vedere patrimonial.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Laura

Acum 1 an

Semnele de psihoza nu trebuie ignorate! Va recomand un consult de specialitate.
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

pentru că nu aveau bază legală pentru un refuz
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

da de ce nu semnezi ca pe vremuri "un cetățean vigilent"?
Raspunde

Locatar centrul istoric

Acum 1 an

Pentru nu mai sunt singurul de acest fel. Suntem de ordinul zecilor si nu doar la cheremul presedintelui Ordinului Arhitectilor din Romania, ca sa aiba treaba si un iz de joc de cuvinte:) na!
Raspunde

Chirica

Acum 1 an

Nu a dat spaga (sau nu destul) de aia nu i s-a aprobat!
Raspunde

Moromete

Acum 1 an

Toti din primarie niste taie frunze la caini
Raspunde

Ileana

Acum 1 an

Pentru un investitor cu multe contracte, prin incredintare directa,cu Primaria Sibiu, s-a avizat si aprobat un PUZ cu maxima celeritate, desi documentatia incalca prevederile legale

Raspunde

Cristian Seceleanu

Acum 1 an

Componenta nominala a CTATU( Comisia Teritoriala Amenajarea Teritoriului si Urbanismului)incalca prevederile legale(Legea 350/2001)Primarul Astrid Fodor este presedintele comisiei,cu drept de vot,contrar si prevederilor legale care reglementeaza activitatea primarilor ( OG 57/2019).Primarul nu are atributii de exercitare a dreptului de vot pentru avizarea documentatiei de urbanism de catre CTATU. Primarul are in atributii doar initiarea proiectului de hotarare in vederea aprobarii PUZ de catre Consiliul Local. Bokor Corina,membru in CTATU,ca reprezentant al autoritatii deliberative (consiliul local) nu poate sa-si exercite dreptul de vot pentru avizarea/neavizarea documentatiei PUZ in cadrul CTATU si ulterior sa-si exprime votul pentru aprobarea/neaprobarea PUZ. Un avocat bun,va poate ajuta pentru a demonstra ilegalitatea componentei nominale a CTATU.
Raspunde

EU

Acum 1 an

Corect sesizat. Conform Legii 350/2001, membrii comisiei sunt specialiști atestați din domeniul urbanismului, arhitecturii, monumentelor istorice, arheologiei, precum și din domeniul sociologiei, economiei, geografiei, ingineri constructori, ingineri de rețele edilitare, transport. Componenta nominală a Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism și regulamentul de funcționare se aproba de consiliul local municipal, orășenesc, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, la propunerea președintelui consiliului județean, a primarului, respectiv a primarului general al municipiului București, pe baza recomandărilor asociațiilor profesionale din domeniul amenajării teritoriului, urbanismului, construcțiilor, instituțiilor de învățământ superior și ale arhitectului-șef.
Raspunde

Flaviu

Acum 1 an

Saracul om habar nu are cu cine si-a facut de lucru. A fost f naiv sa creada ca poate fi tratat corect si legal la PMS. Trebuia sa stie cand i-au cerut PUZ pe 30.000 de m2 ca il duc de nas ca sa il amane poate renunta. Dna Urdea are pielea tabacita de zecile de procese pe care le-a provocat. Cat despre abuz in serviciu, are 2 paltoane captusite cu plangerile care i s-au facut. Nu o ancheteaza nimeni, sa stea cuminte Dl Boncut.
Raspunde

Emil

Acum 1 an

Sebastian Boncuț pierde timpul cu mafia statala.
Raspunde

Opinie

Acum 1 an

Am avut personal o situatie cu Ioana Urdea si pot confirma incompetenta si lipsa de capabilitate in a gasi o solutie. La a 2a audienta a transmis " Sa nu mai veniti" pentru ca e stresata. La intrebarile adresate raspunsul a fost " nu stiu" in majoritatea cazurilor. E timpul pentru cineva corect si competent!
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 1 an

Am avut si noi o problema cu doamna arh. Urdea, ceva mult mai mic, doar o mansardare care nu s-a concretizat insa niciodata. Doamna Urdea este muta la propriu atunci cand o intrebi ceva, cel putin asta a fost experienta noastra.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Parcarea asta exista de cel putin 50 de ani.Nu pricep cum a putut intra in proprietatea unei persoane fizice.Seamana cu povestea de pe strada Lunga ,cu parcarea lui Presecan.Orasul retrocedarilor bine facute!
Raspunde

Sibian

Acum 1 an

La nepriceperea instituțiilor (PMS, Ministerul Culturii s.a.) se adaugă lăcomia "dezvoltatorilor"(Boncut), cu argumente zero, marca arh Găvozdea. Rezultatul: supraaglomerarea Centrului Istoric. Fugiți din Sibiu, oameni buni!!!
Raspunde

Eu

Acum 1 an

Primaria este priceputa la a incurca lucrurile. Cazul de fata e o dovada. Am avut o speta, dupa ce la primarie s a facut actualizarea spatiului si achitat impozitul pe 5 ani in urma, dupa ce a trimis la ICS (inspectoratul in constructii Sb) unde s-a achitat iar o caciula de bani, reintors la primarie, se da "verdictul nu s-a respecrat autorizatia de constructie". Punct. Blocaj total. O multime de birocrati incompetenti!
Raspunde

Sibian.1

Acum 1 an

Argumentul comentariului tau etse lipsit de orice logica! Dreptul la proprietate privata il are orice cetatean. Pentru a-ti sustine comentariul propriu de ce nu te muti tu la tara pentru a decongestiona Centrul Istoric??!
Raspunde

Alt Sibian

Acum 1 an

Aceea curte era locul de joacă a copiilor din grădinița nr.16 de pe strada Mitropoliei. Cum a ajuns în domeniu privat?
Raspunde

Sibiann

Acum 1 an

Acel teren a fost privat si inchiriat inclusiv pe perioada cand figura ca si curte de joaca a gradinitei situate pe str. Mitropoliei. Nu a apartinut niciodata statului.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus