Joi,
19.09.2024
Parțial Noros
Acum
19°C

Proiectul noii clădiri din centrul istoric al Sibiului a fost respins. ”Sunt convins că acea parcelă nu va rămâne liberă”

Proiectul noii clădiri din centrul istoric al Sibiului a fost respins. ”Sunt convins că acea parcelă nu va rămâne liberă”

Cu un grup de vecini care au cerut să-și exprime opoziția înainte de vot și un aviz nefavorabil din partea comisiei de specialitate, majoritatea consilierilor locali sibieni a votat împotriva aprobării unei noi clădiri pe strada A.D. Xenopol, din centrul istoric al Sibiului. Un subiect amplu dezbătut în ultima perioadă. Profesorul Karl Zeno Pinter, printre puținii aleși care a votat pentru, explică motivele care l-au determinat să considere că proiectul respins acum este ”răul cel mai mic”.

Este vorba de planul urbanistic zonal elaborat pentru o mare parte a centrului istoric al Sibiului, în vederea ridicării unui imobil cu regim de înălțime parter, trei etaje și etaj retras pe un teren de 330 de mp aflat la numărul 18 al străzii A.D Xenopol.

Flavia Doboși, profesoara de fizică a Colegiului național ”Gheorghe Lazăr” și un alt locuitor de pe strada A.D. Xenopol au cerut să vorbească înaintea supunerii la vot a planului urbanistic zonal. Au arătat că se împotrivesc aprobării invocând de la litigii de grănițuire aflate pe rol și care vizează un zid aflat pe terenul respectiv, până la temerile că un șantier le-ar putea afecta structura locuințelor lor.

”Nu știu istoricul acestui teren, dar cândva a fost curtea grădiniței. Îi auzeam pe copii jucându-se dimineața, acum grădinița a pierdut terenul și copiii sunt închiși într-o curte betonată. Ar fi o idee bună dacă s-ar putea recupera acest teren și făcut ca zonă verde și redat grădiniței”, au mai transmis cei doi sibieni care au arătat că vorbesc în numele mai multor vecini.

”Vin ca un glas de simplu cetățean, pentru că noi suntem mici. Respingeți tentativele de dezvoltare pe orizontală a întregii zone intramuros. Spații verzi din zona centrală nu prea sunt. Păstrați terenurile puține care mai sunt”, Flavia Doboși, locuitoare a străzii A.D. Xenopol

Patru voturi ”pentru”

Raul Apostoiu, consilier local din partea USR, a reiterat opoziția partidului pe care îl reprezintă față de orice construcție nouă în centrul istoric al Sibiului. ”Ne susținem poziția inițială și considerăm că acest proiect nu este binevenit, pentru că afectează patrimoniul orașului. Se creează un precedent periculos, atât pentru Sibiu, cât și pentru alte orașe din România cu centre istorice. Primăria Sibiu are obligația morală să asigure protejarea centrului istoric. Există suficiente alte locuri în Sibiu unde pot fi construite astfel de clădiri”, a spus Apostoiu.

El a propus și realizarea unui studiu pentru întreg centrul istoric al Sibiului, zonă care de fapt nu este reglementată prin Planul urbanistic general, studiu la care să participe specialiști din țară și din afară și care să propună modul în care centrul istoric poate fi protejat și exploatat. Propunerea lui nu a generat nicio reacție din partea executivului local.

Comisia de urbanism din cadrul Consiliului local Sibiu a dat aviz nefavorabil proiectului. Care, supus la vot, a mai primit doar patru voturi ”pentru”. De la viceprimarul Corina Bokor și consilierii locali Zeno Pinter, Lerner Helmut și Paul Mezei (FDGR). S-au abținut Alexander Guib (FDGR) și cei doi reprezentanți ai PSD, Cătălin Stanciu și Alexandru Popa, restul consilierilor locali votând ”împotrivă”.

”Răul cel mai mic”

Profesorul Zeno Pinter este și președintele Comisiei de urbanism, care a dat aviz nefavorabil proiectului. ”Și în comisia pe care o conduc tot «pentru» am votat. Au fost două voturi «pentru» și trei «împotrivă», în comisie. La noi, în grupul nostru politic, fiecare votează după cum consideră că este mai bine, după cum îl îndeamnă conștiința”, arată Zeno Pinter pentru cititorii Turnul Sfatului.

Iar motivele care l-au determinat să voteze pentru noua clădire țin de convingerea că pe parcela de pe strada A.D. Xeonopol tot se va ridica o clădire, cândva. ”Eu am considerat că proiectul, în forma în care a fost adus acum în discuție - o formă extrem de prietenoasă -, este mai bun decât unul care s-ar putea naște cândva, despre care nu știm cum va arăta, dar care va putea fi elaborat când alta va fi configurația Consiliului Local Sibiu. Acesta a fost motivul. Sunt istoric și am spus întotdeauna că nu aș accepta deloc construcții noi în centrul istoric al orașului. Dar sunt la fel de convins că acea parcelă nu va rămâne liberă, în condițiile de piață actuale. Motiv pentru care am considerat că răul cel mai mic este mai bun decât răul mai mare”, a detaliat președintele Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului local Sibiu.

Citește și Se mai poate construi în centrul istoric? Proiect imobiliar pentru zona zero a Sibiului

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Ui, mă!

Acum 2 ani

Sașii merg pe calea paralelă cu poporul. Respect prof. Pinter! Atât.
Raspunde

Gigi

Acum 2 ani

Eu propun ca terenul sa fie dat grădiniței.Copiii vor avea mai mult loc de joacă și problemele cu supraaglomerate se rezolva. Altfel o sa aflu peste o vreme de o licitație la nivel internațional ptr un apartament în centrul orașului și ne vom lauda cu ce sume astronomice se poate vinde o locuință la Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus