Joi,
11.08.2022
Parțial Noros
Acum
24°C

Ovidiu Popârțan și părintele Alexandru, proiect comun pentru copiii din Cașolț. ”E o lucrare a lui Dumnezeu”

Ovidiu Popârțan și părintele Alexandru, proiect comun pentru copiii din Cașolț. ”E o lucrare a lui Dumnezeu”

Unul din cei mai cunoscuți artiști tatuatori din țară, alături de un preot de sat sunt implicați împreună într-un proiect pentru copiii și adolescenții din Cașolț, localitate aflată la 10 kilometri de Sibiu.

Ovidiu Popârțan, tatuat din cap până în picioare, cu piercing și cu o atitudine care nu inspiră milă creștinească, alături de preotul de țară nu e o imagine care poate fi trecută ușor cu vederea. Cu toate acestea, cei doi ajută la implementarea unui proiect pentru copiii din comunitate.

”Avem același mod de a privi lucrurile. Am legat o prietenie, pot să spun acum”

Retragerea la țară a celebrului artist tatuator a fost recent subiectul unui reportaj realizat de Kanal D.

”Cred că interesul față de viitorul comunității ne-a apropiat și când vorbim de viitorul unui sat, al unei comunități sau chiar al unei țări, ne gândim la copii și la tineri. Ce le lăsăm noi, ce le transmitem lor tinerilor din această comunitate. Cu acest gând am plecat și cred că Dumnezeu a făcut să ne întâlnim și acest proiect prinde contur încetul cu încetul, timid. E o lucrare a lui Dumnezeu”, spune părintele Alexandru, preotul paroh din Cașolț.

Împreună vor să-i implice pe copiii de aici în tot felul de programe care ar trebui să le găsească vocația, să rămână în comunitate.

”Avem același mod de a privi lucrurile. Am legat o prietenie, pot să spun acum”, completează Ovidiu. ”Oamenii nu au timp, muncesc, și copiii au patru ore la școală, și ar avea nevoie unde să-și petreacă alte 4,5 ore până vin părinții de la muncă sau de la câmp. Ar trebui ca aceste ore să fie constructive avem un așezământ în care să poată desfășura niște activități creative, să-și descopere înclinațiile”, spune Ovidiu Popârțan.

Atât Popârțan, cât și părintele Alexandru au alergat la Maratonul Sibiu și alături de alți alergători care au fugit pentru cauza din Cașolț au strâns 6.000 de lei.

”Prin intermediul acestui proiect ne propunem să dezvoltăm un centru educațional modern, bazat pe experiențe culturale care să deschidă orizonturile și apetitul elevilor spre cunoaștere (în special a istoriei locale, a activităților generatoare de plus valoare în cadrul comunităților în care trăiesc). În primă fază ne propunem amenajarea unui spațiu propice desfășurării activităților educaționale precum și crearea unei biblioteci (o mare parte dintre bibliotecile sătești au fost închise după anul 1990).

Acest proiect va fi dezvoltat, în prima fază, în satul Cașolț, localitate aparținătoare comunei Roșia, aflată în imediata vecinătate a municipiului Sibiu. În acest sens sunt necesare o serie de investiții în spațiul identificat, potrivit pentru găzduirea acestor activități și anume casa parohială ortodoxă din localitate. Spațiul nu este locuit și este pus la dispoziția organizației noastre. Deja am identificat piese de mobilier dar și o anumită cantitate de cărți, donate, cu generozitate, de către prietenii noștri, majoritatea sibieni”, se explică în descrierea proiectului.

Ideea a fost inițiată de Asociația Hai din pantofi în bocanci și susținut de cei doi.

Ce face Popârțan la Cașolț

Deja de câțiva ani, Popârțan a cumpărat și a amenajat o veche casă săsească, iar acum spune că decizia i-a schimbat viața.

”Nu mă gândeam că o să fac pasul ăsta. Eram ocupat cu altele, nu mă gândeam la asta. În timp lucrurile s-au așezat și am luat decizia asta și cred că a fost cea mai bună decizie pe care am luat-o în viață. Am căutat un sat lângă Sibiu, unde să pot să vin cu motocicleta, unde să intru direct în curte, să nu fie drumuri din ăstea de țară, să mă simt bine în locul ăla. Nu credeam că e mai e o zonă atât de prezervată. Aici s-a oprit timpul la un moment dat. Mai ales în partea săsească, nu sunt urme de civilizație Oamenii și-au părăsit casele în anii 80, 90, când au plecat și ele au rămas așa, dar sunt întreținute, nu sunt abandonate. Oamenii vin vara și altcineva are grijă de ele în lipsa lor. Lucrul ăsta m-a șocat când am venit”, povestește Popârțan.

”Simt că s-a oprit timpul în loc, am regăsit o altă față a vieții de care știam, dar am neglijat-o. De aproape 10 ani m-am mutat aici și e a doua mea casă. Când spun acasă, aici mă gândesc. Am vrut să fiu puțin mai rupt de cotidian, de oraș, călătoream foarte mult. Munca mea presupune liniște, dedicație, care nu poate fi făcută în alte condiții”, spune tatuatorul.

Vecinii îl apreciază în ciuda aspectului nonconformist.

”L-am apreciat pentru că e un om care vine de la oraș, crescut de la oraș, să-și bage mâinile în pământ, să dea viață la o plantă. (...) Are o motocicletă mai deosebită, o conduce cam tare, dar are sânge de bărbat. Dar dacă discuți cu el vezi că nu-i dur. Nu m-am speriat, nu-s atât de spărios, că-s credincios și toți trebuie să credem. Nu m-am speriat, de felul meu nu mă sperii. Suntem pretini. M-a rugat să-i dau niște sfaturi”, spune unul din vecinii săi.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1249

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Max rasinareanul

Acum 1 lună

Sa vorbim cu dl Popartan, sa-l aranjeze un pic si pe dl Bratu.
Raspunde

Amin

Acum 1 lună

Popa are tatuaje? Bine macar că la realizarea pozelor și-a dat crucifixul jos de la gat că era de mândra minune.... Oare nu-l văd șefii????
Raspunde

Cosmin Ignat

Acum 1 lună

Cu tot respectul pentru munca dumneavoastră de până acum domnule Bratu și pentru contribuția domnului Popârțan, trebuie să vă spun că articolul conține și informații eronate. Proiectul Hai Edu Hârtibaciu a fost scris și depus de către subsemnatul, în calitate de membru și în numele asociației Hai din pantofi în bocanci, care activează și în satul Cașolț. Citarea sursei ar fost indicată. La Maratonul Internațional Sibiu în numele asociației Hai din pantofi în bocanci au fost strânși aproape 6000 de lei în de către 27 de alergători și 72 de susținători.
Raspunde

Blasfemie

Acum 1 lună

Stai liniștit domnule Cosmin, că e lucrarea Domnului. Dacă își mai baga codița și "prietenul" e gata ceaiul. Felicitări pentru proiect!
Raspunde

Ferească Dumnezeu

Acum 1 lună

Cum o sta patrahirul langa tricoul cu cap de mort și aripi de .....????
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus