Miercuri,
09.10.2024
Innorat
Acum
16°C

Ministrul Turismului despre folosirea motocicletelor şi a ATV-urilor în zonele turistice: Este o nenorocire, un dezastru. Cîmpean dă Rășinariul drept exemplu

Ministrul Turismului despre folosirea motocicletelor şi a ATV-urilor în zonele turistice: Este o nenorocire, un dezastru. Cîmpean dă Rășinariul drept exemplu

Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat joi, în timpul unei conferinţe la Sibiu, că este împotriva celor care practică enduro în zonele turistice deoarece motocicletele şi ATV-urile deranjează restul turiştilor cu gălăgia produsă de motoare.

"Este un fenomen şi eu zic că are un efect negativ asupra activităţii turistice şi am exemplul de la mine de acasă: este o nenorocire, tot ce înseamnă motoare în doi timpi care sunt zgomotoase şi care oferă posibilitatea de regulă tinerilor, dar nu numai, în ideea de a se distra într-un grup restrâns şi a deranja tot ce înseamnă activitate turistică într-o zonă întreagă. E un lucru care ţine în primul rând de autoritatea locală, că depinde ce reglementări locale are şi dacă permit sau nu aşa ceva. Nu mai zic dacă încurajez, şi pui la dispoziţii spaţii, închiriezi terenuri pentru cei care vor să facă investiţii în aşa ceva. E un punct de vedere strict personal, nu vreau să angajez ministerul, eu din punctul meu de vedere este un dezastru, un dezastru", a spus Constantin Daniel Cadariu, citat de Agerpres.

Prezentă la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a dat drept exemplu regulamentul privind enduro realizat de Primăria Comunei Răşinari, situat în vecinătatea municipiului Sibiu, privind enduro.

"Eu vă recomand chiar să preluaţi acest ghid şi să daţi spre analiză colegilor din minister. (...) Deci este un regulament care din punctul meu de vedere este aproape formă finală. Singura chestiune este cum îi prindem pe cei care circulă cu aceste motorizate, dar care nu sunt obligaţi să-şi pună plăcuţe de înmatriculare, deci avem inclusiv propuneri pe modificare legislativă", a spus Daniela Cîmpean.

Primarul comunei Răşinari, Bogdan Bucur, i-a explicat ministrului Antreprenoriatului şi Turismului că în această localitate s-au fixat trasee pentru motociclete şi ATV-uri, pentru că vin turişti, mai ales străini, dornici să practice enduro. În Răşinari, cine practică enduro, plăteşte o taxă pentru aceasta.

"Dacă îmi permiteţi să intervin, pe subiectul de enduro, pe site-ul primăria-răşinari.ro, la secţiunea enduro putem găsi acolo traseele pentru motociclete şi pentru ATV-uri, pe care le pot folosi cei care practică acest sport. Pe lângă asta, pot găsi acolo tarifele, pentru că noi am stabilit nişte tarife pe care să le practicăm, pentru că aceia care vor să meargă cu motocicletele pe aceste trasee trebuie să le plătească. (...) Pe de altă parte, în următoarea perioadă ne vom pune la intrările în zona Răşinariului, vom pune plăcute unde vor găsi QR coduri pe care să le acceseze şi să ştie care sunt traseele pe care ei să meargă şi cum să facă şi plata online pentru a merge cu motocicletele pe UAT Răşinari (...) Sunt foarte mulţi turişti străini care practică acest sport", a spus primarul Răşinariului, Bogdan Bucur.

Constantin Daniel Cadariu a subliniat că el este împotriva a tot ce înseamnă motor în doi timpi folosit în zonele turistice.

"Însă eu un revin la problema cu motorizatele şi mai ales tot ce înseamnă motor în doi timpi. Şi aşa, în cazul destinaţiilor turistice din zona montană, ai parte de aşa-zisele drujbe care când activează îţi distrug toată liniştea din zonă, mai ales dacă ai acolo extrem de multe structuri de primire turistică. Eu sunt şi mai radical din fire. Dacă ar depinde doar de noi, eu le-aş interzice în totalitate, în totalitate. (...) Dumnezeule, ce să caute în tot ce înseamnă zone turistice, din punctul meu de vedere nu au ce căuta", a spus Cadariu.

Constantin Daniel Cadariu s-a întâlnit joi, la Sibiu, cu preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean, primari din zone turistice, dar şi operatori din turism, reprezentanţi ai oamenilor de afaceri.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Troll E. Buzu

Acum 2 ani

Galagie, fum, poluare, poteci distruse si fauna speriata, cam asa as rezuma acest gen de activitate. Si cam astea sunt si "beneficiile" principale. Pe langa toate astea, in Romania nu este nicio problema ca haite de astfel de vehicule sa circule pe drumurile publice prin trafic desi nu sunt inmatriculate. Faptul ca se intorc plini de noroi pe asfalt este doar un mic inconvenient fata de restul problemelor pe care le provoaca. Totul ii incurajeaza sa continue in Romania. Vin si multi din afara, toti au auzit ca Romania e curte fara stapan si ca legile noastre daca exista, nu sunt aplicate.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bambolero

Acum 2 ani

tov cadariu, zgomotul de la drujbele care taie ilegal, nu e deranjant? ăia-s dea-ai voștri? sau e problemă că enduriștii mai dau telefon la 112 când îi văd pe drujbele voștri?
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Tocmai ce m-am intors aseara dupa o tura prin muntii Cindrel. Chiar pe varf in timp ce faceam pozele de grup ajunge o masina cu nr ne BV din care coboara o familie compusa din 3 membrii.Se citea pe fata lor satisfactia de a fi prezenti exact langa borna care marcheaza vf.Cindrel. Apoi in scurt timp ajunge o haita de vreo 15 enduro , moto in 2 timpi ! Peisajul este complet ! La plecare enduro traverseaza una din pajistile pline cu bujori infloriti pesemne pe acolo era trasata ruta aprobata de autoritatile noastre interesate de pastrarea patrimoniului natural. Opinia mea este ca indiferent de justificarea unor taxe platite , toate autovehiculele cu motoare ar trebui interzise in zona alpina si acest lucru atent controlat.
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

Abia dupa 30 de ani de tranzitie salbatica ministrul se gandeste ca ar fi un fenomen negativ… Serios ? 120dB de zgomot in paduri linistite, o fi bine o fi rau ? Ca in tarile bananiere. Si nu deranjeaza doar turistii ci mai ales fauna care a mai ramas dupa zgomotul drujbelor. Enduristii ar trebui lasati doar intr-o rezervatie bine delimitata (gen dealul Gusteritei) si gata.
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

Sunteti niste naivi (Campean, Bucur si ceilalti) care credeti ca se respecte acel regulament! Se dau peste tot, la fel ca inainte! Mergeti pe potecile din zona si o sa.i intalniti!
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

Stiti unde e peisajul din imaginea articolului?

Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Dar la ce va asteptati ? Ani de zile Primaria Municipiului Sibiu a finantat prioritar "activitatea sportiva" Red Bull Romaniacs. Insusi "marele" profesor/ inspector scolar/ primar/ presedinte Klaus Iohannis dadea acum vreo 10 ani startul festiv pe bld. Coposu. Proiectul asta in 2022 inca e pe agenda sportiva a Primariei Sibiu. Totul in numele banului, turismului, promovarii Sibiului etc. Nu s-a facut decat o promovare intensa la acest tip de activitate, nociva pentru mediu, s-a creat o moda. Si nu vorbim doar de straini. E plin de romanasi care se cred Graham Jarvis. Acum tot autoritatile centrale si locale (mai putin PM Sibiu care tace malc) incearca sa rezolve ceea ce au acceptat si finantat ani de zile. Asta s-a semanat, asta culegem.
Raspunde

L

Acum 2 ani

Cine sa schimbe legislatia , infractorii din Parlament cu aceleasi indeletniciri ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gavozdea

Acum 2 ani

E loc sub soare pentru toată limea. Și cred ca oricine a profitat de creșterea economica adusa de enduriști jud Sibiu nu numai Sibienilor ar crea demagogie din polemica asta. Cred ca o stabilire exacta de trase pentru fiecare activitate ar rezolva această problemă. Și ar și rezolva dezbaterea și problema. Este o problemă numai dacă nu vrei sa o rezolvi și sa faci din turismul pe jos o chestie elitistă.
Raspunde

Turist

Acum 2 ani

De la politicieni doar vorbe, la ceilalți europeni dacă e interzis e interzis. Ieșim în natură să ne bucurăm de cântecul păsărilor nu de motoare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus