Joi,
19.09.2024
Ceata
Acum
7°C

Cu ”efect de licurici”. Cum vrea Primăria să modifice parcul Cetății din centrul orașului

Cu ”efect de licurici”. Cum vrea Primăria să modifice parcul Cetății din centrul orașului

Votată prin bugetarea participativă din 2018, inițiativa de amplasare de mobilier urban creativ în parcul Cetății din centrul Sibiului are, în sfârșit un proiect. Pentru implementarea acestuia ar fi nevoie de trei milioane de lei, estimează reprezentanții Primăriei Sibiu.

Votat în cadrul bugetării participative în același an 2018 în care a fost decisă și refacerea pasajului pietonal de sub str. Andrei Șaguna (ce a rezultat puteți vedea aici), proiectul Art Parc Cetății are abia acum o documentație tehnică, anunță reprezentanții Primăriei Sibiu, care și-a asumat implementarea acestei idei. Și, la fel ca și în cazul pasajului pietonal amintit, reprezentanții Primăriei Sibiu au ”extins ca amploare” propunerea făcută în cadrul bugetării participative.

”Scopul amenajărilor propuse este acela de a transforma parcul în suprafață de peste 10.000 mp dintr-un simplu culoar pietonal de tranzit, într-un loc pentru relaxare și petrecerea timpului liber în centrul istoric al Sibiului”, transmit reprezentanții administrației locale într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Astfel, de la ideea de a amplasa mobilier urban cât mai creativ, care să devină o atracție turistică în sine, Primăria a decis să amplaseze în parcul Cetății șezlonguri, bănci circulare și tabureți cu șezuturi de lemn pe malurile de pământ ale parcului. Plus prize de încărcat sau jardiniere cu flori, alături de noi tei și mesteceni care urmează a fi plantați.

Proiectul la care Primăria Sibiu lucrează de patru ani mai prevede ”reabilitarea balconului existent și zugrăvirea acestuia cu o vopsea specială care permite refacerea mai ușoară în cazul unor vandalizări cu graffitti”, amplasarea de cișmele, inclusiv cu adăpătoare pentru animalele de companie, rastele pentru biciclete, recipiente pentru colectarea selectivă a deșeurilor și camere video.

Primăria mai promite și ”un iluminat public mai bun, prin extinderea rețelei existente, precum și adăugarea unui iluminat arhitectural mai deosebit, la nivelul solului, lângă arbori și ziduri”. Iar pentru noile alei care ar urma amenajate, Primăria are în vedere instalarea de ”corpuri LED de mici dimensiuni care vor crea un efect vizual similar cu licuricii”.

Sursa simulării grafice: Primăria Sibiu

Fodor: ”un spațiu mai funcțional”

Pentru a realiza acest proiect votat în 2018, Primăria Sibiu a organizat patru proceduri de achiziție pentru realizarea documentațiilor tehnice începând cu luna octombrie 2019. La primele trei nu a fost depusă nicio ofertă, contractul fiind semnat după a patra achiziție cu firma SC Arhimus SRL, la sfârșitul lunii decembrie 2020. În vara lui 2021 încă se mai aștepta avizul Direcției pentru Cultură.

Luna aceasta, indicatorii tehnico-economic ai proiectului urmează să fie supuși votului consilierilor locali. Conform acestor indicatori, valoarea investiției ar urma să fie de aproximativ trei milioane de lei.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, ține să promită că verdeața din parc nu va fi afectată negativ de acest proiect. “Ne apropiem de implementarea încă unui proiect propus de sibieni: Art Parc Cetății. Subliniez de la bun început un aspect important: vegetația din parc nu va fi afectată ci, dimpotrivă, va fi îmbogățită. Ceea ce propunem prin acest proiect este tocmai punerea în valoare a parcului și transformarea acestuia într-un spațiu mai funcțional, mai atractiv pentru petrecerea timpului liber, prin intervenții neinvazive”, spune Astrid Fodor, conform comunicatului amintit.

Propunerea vine și după un alt proiect prin care Primăria Sibiu intenționează să intervină în parcul Sub Arini, proiect amplu contestat de sibieni.

Citește și Bugetarea participativă, întreruptă de doi ani. Astrid Fodor: ”sibienii pot face oricând astfel de sugestii”

Sursa foto principală: Primăria Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Neluțu von Kremșnitt

Acum 2 ani

Nici in Dubai, băncuțele și tabureții (mobilier urban) nu costă echivalentul a 3 milioane de lei!!! :))))))) În rest, s-ar putea să fie o idee bună, dar să ne ferească bunuțul Dumniezo de defrișările care, probabil, vor rade și aici arborii frumoși, pentru a face loc pătrunjelului plantat în cartiere! 3 milioane de lei, mă? Hai mai mereți înspre doamnă!!!
Raspunde

Florin

Acum 2 ani

unde incepe si unde se termina acolo zona istorica?
Raspunde

Dan

Acum 2 ani

Primăria aduce kitsch in toate spațiile verzi și spațiile publice: in piata Mica, bănci de sticla care se încing vara și te îngheață în rest, in Piata Huet au pus bănci de tabla și ciment ca pe plajă (proiectul de restaurare din 2007 din Piața Huet câștigase bienala de arhitectură pe țară), au betonat efectiv parcul din Piata Cluj (s-au secționat rădăcinile, vreo 6 arbori maturi sunt deja uscați), in pasajul de pe Saguna au pus ecrane gigant care consumă curent fără justificare, reamenajarea Parcului Sub Arini a șocat arhitecții, malul Cibinului este contestat public, Lacul lui Binder a fost îngrădit cu plasă și plimbarea se taxează ( in Cluj, București, etc astfel de lacuri cu aleei de promenadă sunt spații publice gratuite, iar serviciile de sport nautic se plătesc), in cartiere s-au plantat ici colo arbori pitici care nu vor da umbra veci, curțile școlilor se reduc, iar spațiile verzi se betonează, se reduc trotuarele de promenadă pe bulevarde și în cartiere (Calea Dumbravii), etc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus