Marţi,
16.04.2024
Cer Senin
Acum
21°C

Premieră în Sibiu: pasaj cu semafor cu senzori. Investiție de jumătate de milion de euro

Premieră în Sibiu: pasaj cu semafor cu senzori. Investiție de jumătate de milion de euro

Deschis circulației în februarie, pasajul pietonal care subtraversează strada Andrei Șaguna este în continuare în lucrări: muncitorii montează două semafoare, acționate de senzori.

Amplasarea semafoarelor este necesară din cauza modului în care a fost proiectată una din rampele pentru cărucioare și biciclete. Rampa dinspre vechiul sediu al Primăriei (bulevardul Victoriei) face un unghi de aproape 90 de grade, fapt care face imposibil pentru cei care o utilizează să vadă dacă din celălalt sens vine cineva. Iar cum, mai nou, rampa este mărginită și de o balustradă, în cazul în care cineva urcă și altcineva coboară cu biciclete ori cărucioare nu este suficient loc pentru a trece unul pe lângă altul.

Oricum utilizarea acestei rampe este extrem de dificilă mai ales la urcare, din cauza spațiului îngust rămas ca urmare a amplasării balustrăzii.

De trei săptămâni lucrările au fost reluate și rampa cu ”viitoare semafoare” a fost închisă

În fața acestei situații, reprezentanții administrației locale au găsit drept rezolvare amplasarea a două semafoare. ”Semafoarele vor avea senzori. Când cineva urcă, de exemplu, semaforul pentru cei care vor dori să coboare se va face roșu. La fel și invers, când cineva coboară pe rampă, semaforul din pasaj va afișa culoarea roșie pentru a se ști că rampa este ocupată. Și acesta este unul din motivele pentru termenul de execuție al lucrărilor s-a prelungit”, au arătat muncitorii care au reluat de mai bine de trei săptămâni lucrările la acest pasaj.

De la reluarea lucrărilor, echipele de lucru au montat platforme pentru accesul persoanelor cu dizabilități și au placat câteva palme din zidurile pasajului rămase cu betonul la vedere.

Citește și FOTO Un perete de 18 metri cu ecrane video: Primăria a redeschis pasajul pietonal Șaguna

De 295 de zile se lucrează la pasajul de peste jumătate de milion de euro

70.210 lei este suma plătită pentru proiectul de refacere a pasajului pietonal (alături de obținerea avizelor necesare și asigurarea asistenței tehnice pe perioada lucrărilor), contractul fiind încredințat biroului de arhitectură Mânadelucru SRL, din București, în 2019.

Contractul de execuție a lucrărilor a fost semnat în 22 iunie 2021, pentru suma de 2.807.298 de lei (aproximativ 560.000 de euro), cu TVA inclusă, firma angajată prin licitație fiind Euras SRL, din Satu Mare. Inițial, lucrările ar fi trebuit finalizate în termen de șase luni. 

Însă, potrivit Primăriei, au apărut lucrări suplimentare (nu a fost anunțat și care sunt aceste lucrări suplimentare) fapt pentru care termenul de execuție a fost prelungit până pe 17 ianuarie 2022.

Acest termen a rămas, însă, doar pe hârtie, deoarece constructorii au invocat venirea iernii și au cerut suspendarea contractului. ”Începând cu 21 decembrie 2021 însă, în contextul temperaturilor mai scăzute care nu permit continuarea lucrărilor, contractul a fost suspendat, urmând ca lucrările să fie reluate atunci când temperaturile vor permite. Cele 30 de zile de prelungire vor decurge începând din acel moment”, răspundea Primăria Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului.

Pasajul a fost închis circulației în tot acest timp. În 25 februarie 2021, pasajul a fost redeschis circulației, Primăria anunțând că restul lucrărilor de executat vor fi finalizate ”sub trafic”. 

De trei săptămâni lucrările au fost reluate, fapt care a dus la blocarea accesului pe rampa care urmează să aibă două semafoare. Pe cealaltă rampă, cea dinspre hotelul Continental Forum, băltește apa

Citește și Pasajul pietonal Andrei Șaguna: după ce a fost prelungit, contractul este acum suspendat

NOTĂ: Fotografia din deschiderea acestui articol reprezintă o simulare realizată de către redacția TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

No Name

Acum 2 ani

Mai pe scurt: Investitie Ratata! Cum s-ar rezolva polemica daca cineva care nu respecta rosu trece peste cineva care merge regulamentar pe verde? Mergem sa declaram la politie sau la centrul de daune si ne reparam corpul pe RCA-ul celui vinovat?
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

Trebuie sa recunoastem geniala solutie pentru cel mai meserias pasaj din ștatul lui Herman. Iar balustrada aia... calitate si design suedez! A meritat banii!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

se vede de la distanta "calitatea" lucrarilor...
Raspunde

...

Acum 2 ani

Raspunde

Vladimir

Acum 2 ani

Rampa este pur și simplu prost proiectată - lățimea rampelor pentru persoane cu handicap trebuie să aibă minim 140 cm în cazul desfășurării în unghi drept (având forma literei L, în cazul de față), ceea ce nu este respectat, iar panta trebuie să fie maxim 1:12, ceea ce iarăși nu pare a fi respectat... Aș fi curios dacă domnului arhitect i se cer înapoi banii de proiect sau/și dacă i se impută banii suplimentari necesari implementării... Pe de altă parte, vom avea noi unica rampă de handicapați dotată cu semanfor din UE...?! Vom avea...! Să vină toți proștii să se mire cîtu-s sibienii de deștepți...!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

nu se cere nimanui nimic...inca un proiect "rezolvat cu responsabilitate" de primaria Sibiu, condusa cu mandrie de "d-na Fodor"!!!
Raspunde

Nonick

Acum 2 ani

Domnului arhitect sa i se ceara banii incasati pentru proiect, celor care au facut primul studiu geo pentru parcul Tilisca la fel, sa dea inapoi banii pentru studiu, ca l-au gresit si automat a crescut pretul lucrarilor. Cei care au proiectat gresit noul corp al scolii "Nicolae Iorga" - la fel. Pentru toate greselile pe care le platim din buzunar ar trebui ca cineva sa raspunda. Nu cred ca se face nimic in senul asta.
Raspunde

Nemo

Acum 2 ani

Primaria e condusa de madam Fodor. Din fericire va pleca. Din pacate nu stim cine o va urma, ca din cei cu vise de primar nu avem pe cine alege... Doar daca se iveste vreun " neafiliat"
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

@nonick Ai uitat tribuna veche de la stadion , "reabilitata" acum 2 ani cu 2 milioane euro si demolata acum pentru ca nu mai corespunde tehnic!
Raspunde

@Vladimir

Acum 2 ani

D-le eu mai cred că proiectul a fost VERIFICAT, cei din Primărie l-au avut în mână, l-au citit...Primăria ar trebui să răspundă pentru multe lucruri făcute prost !
Raspunde

DB

Acum 2 ani

mai avem un pic şi depăşim geniul oltenesc pe care "autohtonii" şovini îl taxează constant, iar "Minunile" din Caracal încep să aibă o logică pe lângă dovezile de măiestrie inginerească din Sb.
Raspunde

Neluțu von Kremșnitt

Acum 2 ani

Este una dintre cele mai grandioase realizari ale unei primarii din România, după anul 1989! Felicitări administrației locale, decidenților și executantului pentru lucrarea realizată! Comunitatea sibiană este mândră de voi! Tunelul de sub Mont Blanc ar muri de invidie față de această realizare măreață!
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Încă o umilință pentru persoanele cu handicap. Incercati sa duceți o persoana in cărucior cu rotile din curtea spitalului in policlinica.
Raspunde

No las ca mere

Acum 2 ani

In 2 ani se v-a renova din nou si o sa aibe scari rulante...dar cu 1, 500.000 euro...atunci sa vedeti ce face primaria pentru voi (noi)...
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

La noi la Sighii totul este in premiera,nationala,internationala sau intergalactica dar in realitate se face totul prost,dar scump ,ca sa mance si gura constructorului ceva si cinev a din primarie pe linga el. Am trecut prin pasaj dar calitatea lasa de sorit,in afara de ecranele acelea inutile si foarte scumpe nu difera cu nimic fata de fostul pasaj! Cred ca trebuie sa cerem celor din Caracal sa ne lase pe noi pe locul intai la cursa de carute. primaria o merita cu prisosinta !
Raspunde

It by Stephen King

Acum 2 ani

Oare nu era mai bun un sens giratoriu ? Dar, oare, sunt limitatoare de viteza ?
Raspunde

Mizerabil

Acum 2 ani

Bataie de joc pe banii nostrii!!! Pentru ce **** mai monteaza semafor, treci pe strada? O porcarie ordinara, bani irositi!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus