Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
8°C

Cum îi vede pe români un ucrainean stabilit în Sibiu: „Dacă toți sunt așa, atunci sunteți un popor deosebit”

Cum îi vede pe români un ucrainean stabilit în Sibiu: „Dacă toți sunt așa, atunci sunteți un popor deosebit”

Oleksandr Synytsyn a ajuns din Odesa în România din cauza războiului din Ucraina. Pașii i-au fost îndreptați către Sibiu și locuiește într-un apartament din oraș de la începutul lunii martie. Bolnav de diabet, cu aparatul de măsurat glicemia stricat și fără posibilitatea de a-și urma tratamentul pe care-l făcea în țara sa, Oleksandr spune că nu a fost greutate pe care să nu o depășească cu ajutorul românilor. Povestește că o mână i s-a întins ori de câte ori a avut nevoie și, impresionat de sufletul mare al românilor pe pace i-a întâlnit, își dorește să mulțumească public. Pentru a întoarce binele făcut și-a oferit serviciile de frizer Crucii Roșii din Sibiu și a tuns vârstnici de la cămine, însă tot simte că nu face suficient. „Mulțumesc mult Crucii Roșii, Spitalului Militar, personal d-nei dr. Micu și tuturor oamenilor de aici. Mulțumesc poporului român”.

Oleksandr Synytsyn are 63 de ani și a ajuns în România în 4 martie. Atunci a trecut granița din Ucraina alături de o parte din familia lui. A plecat din Odesa, acolo unde războiul semăna moarte. Spune că a fost o întâmplare că a ajuns în Sibiu, pașii fiindu-i călăuziți de voluntarul Ievgen Vovk.

Ievgen fugise și el din țara lui și de când s-a stabilit în Sibiu s-a mobilizat și își ajută concetățenii care părăsesc Ucraina cu toate informațiile de care au nevoie. Oleksandr povestește că a ajuns în România cu două mașini, în una fiind fiica sa cea mare și nepotul, iar în cea de-a doua el, alături de soție, fiica mai mică, ginere și nepoțică.

După ce a trecut granița, știa de la Ievgen că trebuie să ajungă într-o anumită localitate, în casa unei românce pe nume Maria.

„Undeva la 2.30 noaptea am ajuns la locație. Acolo ne-a întâmpinat o doamnă cu un suflet mare care ne-a primit cu brațele deschise. Am rămas acolo, am mâncat și ne-am odihnit, iar a doua zi dimineața am plecat spre Sibiu”, povestește Oleksandr.

În drum spre orașul nostru, însă, una dintre mașini s-a stricat. Românii care erau prin preajmă au împins mașina într-un garaj apropiat și timp de trei ore au reparat-o. Bărbatul spune că nu i-au luat bani și nu i-au cerut nimic în schimb. Au pus ulei la mașină și s-au asigurat că au tot ce le trebuie pentru drum.

La Sibiu au ajuns în jurul orei 18.00 și au fost așteptați de Ievgen și Monica, proprietara apartamentului în care locuiesc acum. „Toți sunt oameni cu suflet mare. Ne-au dat apartamentul și pe fata mea cea mare au cazat-o în alt apartament”.

Problemele de sănătate l-au dus în spital

Oleksandr povestește, vizibil emoționat, că până în luna martie nu mai cunoscuse români. Nu a avut ocazia. Dar acum este foarte fericit că a avut șansa de a vedea umanitate în jurul lui.

„Până la acest moment nu am cunoscut oameni din România, dar acum, forțat de împrejurări, i-am cunoscut și sunt profund impresionat de dăruirea lor. Dacă toți românii sunt așa, atunci sunteți un popor deosebit. Poporul român a fost binevoitor și a ajutat orice ucrainean a avut nevoie de o mână întinsă”, spune Oleksandr. Bărbatul mai povestește că, la un moment dat, a avut loc o adunare la Consiliul Județean din Sibiu și acolo a cunoscut-o pe Ecaterina Grajdan, voluntară la Crucea Roșie. Omul suferă de diabet, iar aparatul de măsurat glicemia nu mai funcționa și avea nevoie de unul nou. Voluntarii Crucii Roșii s-au asigurat că primește unul nou. Oleksandr zâmbește și povestește că apoi a devenit îndrăzneț și a rugat-o pe Ecaterina să-l îndrume să ajungă într-un spital din Sibiu pentru că avea nevoie de administrarea unor medicamente perfuzabile care făceau parte din tratamentul lui. Așa s-a internat la Spitalul Militar unde Mihaela Micu, medic specialist în diabet și boli de nutriție, „doamna doctor cu ochi frumoși”, așa cum o numește el, i-a administrat tratamentul.

„M-au internat, iar doamna doctor a scris cura de tratament pe care trebuia să o urmez. Și aici, la spital, s-au purtat extraordinar cu mine. Medicul este o doamnă foarte frumoasă și foarte binevoitoare. Vreau să mulțumesc din suflet poporului român care ne ajută și care nu ne lasă la nevoie. Sunteți incredibili! Vă mulțumim pentru tot ce faceți pentru noi. Nu știu cum să vă fac să înțelegeți cât de important este pentru noi. Datorită bunăvoinței poporului rămân care ne ajută și nu ne lasă, sunt momente în care uit de Putin, uit de război și de ceea ce se întâmplă în țara mea. Și ce este cu adevărat extraordinar este că văd că o faceți din suflet”, spune Oleksandr.

Întoarce cum poate binele primit

Oleksandr Synytsyn  și-a dorit din tot sufletul ca românii să știe cât de recunoscător le este el și familia lui pentru felul în care au fost primiți și ajutați. De asemenea, își dorește să întoarcă tot binele primit. Fiind frizer de meserie și-a oferit serviciile Crucii Roșii din Sibiu. Așa a primit misiunea de a tunde vârstnici de la căminul de pe strada „George Coșbuc”.

„După ce am primit aparatul de măsurat glicemia m-am întors foarte fericit acasă și m-am tot gândit ce să fac pentru a întoarce, măcar puțin, binele primit. Așa că mi-am oferit serviciile Crucii Roșii Sibiu”, spune el.

În cele două zile în care a mers la cămin a tuns aproximativ 40 de persoane și chiar dacă este de părere că i se dă puțin de lucru, o face cu toată bucuria. Este fericit că prin pasiunea lui pentru tuns poate face și el, voluntar, ceva.

„Mulțumesc mult Crucii Roșii, Spitalului Militar, personal d-nei dr. Micu și tuturor oamenilor de aici. Mulțumesc poporului român”, încheie Oleksandr Synytsyn.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Nu gratuit Ursula von der Leyena cere Ucrainei eradicarea corupției. Romanii sunt corupti si mafioți mai rau decat ucrainienii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 an

Sînîțîn e la el acasa...Atentatul terorist asupra afaceristului Crisan de la Arad si avionul cu marfa de contrabanda din Ucraina ce a intrat si stationat in Romania stat UE, NATO cu pretentii la spatiul Schengen, etc, si prins la alimentare in Moldova nu e retea de coruptie si crima organizata statala?
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 an

Oleksandr e numele mic, Sînîțîn e numele de familie...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus