Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Sofia, sibianca de 11 ani care a încântat Deva cu vocea ei. Este laureată a Festivalului Național de Interpretare „Deva Music Star”

Sofia, sibianca de 11 ani care a încântat Deva cu vocea ei. Este laureată a  Festivalului Național de Interpretare „Deva Music Star”

Sofia Chirteș este copilul de 11 ani din Porumbacu de Jos, elevă la Palatului Copiilor din Sibiu, care s-a întors acasă de la Festivalul Național de Interpretare „Deva Music Star” cu premiul trei. Profesoara ei de canto povestește că realizarea copilei este extraordinară și că emoțiile trăite în timpul festivalului îi vor rămâne amintire. Sofia spune că interpretează cu sufletul și este extrem de fericită când reușește să transmită emoție publicului.  

Sofia Chirteș a terminat anul acesta clasa a IV-a la Școala Gimnazială „Porumbacu de Jos”, localitatea în care locuiește. A început să cânte de la opt ani, iar mama ei a fost cea care a descoperit potențialul micuței.  

„Cântam prin casă și mama m-a auzit. Atunci a decis să mă ducă la canto, la Palatul Copiilor din Sibiu. Veneam în Sibiu de câte ori aveam ore la palat și apoi mă întorceam acasă”, spune fata. Sofia are 11 ani acum și a participat de-a lungul timpului la multe competiții de unde s-a întors cu premii. Îi place muzica pop și pe asta se axează. Dar mai are trei pasiuni. Îi place să gătească, să picteze și să facă fotografii. Pictează de cele mai multe ori peisaje, iar mâncarea pe care consideră că a reușit-o cel mai bine până acum sunt pastele carbonara. În ceea ce privește fotografia, imortalizează natura, dar tot atât de mult îi place să surprindă și portrete. Și de parcă nu ar fi fost evident copila vrea să se facă fotograf sau bucătar atunci când va crește mare.

Are emoții atunci când cântă, dar emoțiile transmit

Sofia a vorbit despre felul în care se simte atunci când cântă în fața oamenilor. Recunoaște că are emoții, dar este fericită atunci când reușește să le transmită. „Am puține emoții atunci când cânt, dar în mare parte sunt fericită și mă bucur că pot transmite oamenilor ceea ce simt, pentru că o fac din suflet”, spune fata. Îi place mult să o asculte pe Briana Holinger, o fostă concurentă X Factor și câștigătoarea trofeului de anul trecut la „Deva Music Star”. Copiilor din generația ei le transmite să creadă în visurile lor și să și le urmeze, iar profesoarei de canto îi transmite că o iubește.

„Vreau ca doamna profesoară să știe că o iubesc foarte mult și îi mulțumesc că este alături de mine și mă ajută să cânte bine”, spune Sofia.

https://youtu.be/stap7wSqnzM

Sofia Chirteș (Foto dreapta), prof Cătălina Minodora Dumitrean (foto centru), Elisa Chirteș (foto stânga)

Mama fetei spune că este un copil emotiv și aceasta a fost unul dintre motivele pentru care au decis să meargă la canto.

„Sofia este un copil foarte emotiv. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am decis să meargă la canto atunci când mi-am dat seama că poate să cânte. Este un copil care se descurcă foarte bine la școală și este cuminte. Eu spun că este ca orice copil de vârsta ei”, spune Silvana Chirteș, mama copilei.

Sofia are și o surioară mai mică, Elisa, care-i calcă pe urme. Merge și ea la canto și are aceeași vârstă pe care a avut-o Sofia când a început să studieze.

Profesoara de canto este cea mai mândră  

De reușita Sofiei este foarte mândră Cătălina Minodora Dumitrean, profesoara de canto. Ea spune că este fericită să fie dascălul unor astfel de elevi.

„Premiul III la festivalul Național de interpretare Deva Music Star a ajuns la Sibiu, obținut de Sofia Chirteș, una dintre laureatele cercului meu de canto. Palatul Copiilor Sibiu a fost la înălțime. Sunt fericită, onorată și emoționată să fiu profesorul unor astfel de elevi. Emoțiile au curs. Deva a fost și va rămâne mereu un loc de suflet. Locul unde revin de fiecare dată pe scenă, însă, de această dată a fost special, am stat în spate, am trăit emoțiile profesorului de laureat. Felicitări d-lui Vali Ilyes pentru organizarea exemplară. Mulțumim membrilor juriului pentru aprecieri! Mulțumesc părinților, Silviu și Silvana Chirteș pentru implicare și pentru că sprijină toate ideile mele trăsnite”, spune Cătălina Minodora Dumitrean.

Acum Sofia se bucură de vacanța de vară, va merge la bunici și la Băile Felix. Din toamnă se va pregăti sufletește pentru clasa a V-a, atunci când își va cunoaște profesorii care o vor îndruma în următorii patru ani.

Sofia

Sofia

Sofia

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus