Vineri,
02.06.2023
Cer Senin
Acum
12°C

Serbările școlare. O relicvă comunistă

Serbările școlare. O relicvă comunistă

Nu cred că la serbările de la grădiniță, mai ales, ori la cele de la școala primară este vorba despre copii. Deși ei ar trebui să fie în centrul atenției, ei sunt cei care trebuie să suporte toată presiunea.

Timp de câteva luni înainte sunt puși să memoreze o poezie, un moment artistic, să aibă momente individuale, de grup, să danseze, să zâmbească, să facă reverențe. Să fie actori într-un spectacol despre care nu i-a întrebat nimeni dacă vor să facă parte.

În fața lor stau cei care vin ca musafiri să-i sărbătorească pe cei care trebuie să treacă de tot felul de angoase și emoții. Iar în spatele lor stau educatoarele ori învățătoarele care trec și ele un examen: trebuie să arate cât sunt de pricepute.

Nu contează cu ce bagaj de cunoștințe pleacă după un an de grădiniță sau școală, totul se judecă după o serbare. Iar cu cât e mai complicată, cu atât e mai bine: ”Se pricepe, domnule!”

În comunități mai mici, alți actori, mult mai importanți, sunt primarul, medicul sau popa, ei fiind de fapt beneficiarii întregii atenții. Pentru ei se organizează totul.

Am asistat la serbări în alte state și totul e exact opus. Copilul vine la evenimentul de sfârșit de an pentru a fi sărbătorit, nu pentru a munci pe scenă. Nu trebuie să învețe nimic, eventual se cântă unul din cântecele învățate peste an, însă participarea nu e obligatorie.

Adevăratul efort e pus pe umerii instituției și ai părinților: o cină festivă alături de toate familiile, un spațiu de joacă pentru copii, concursuri tot pentru ei, spațiu de dans și voie bună. Eventual un moment în care cei mai mari își iau la revedere de la cei rămași în instituție. Iar cu toții, adulți și copii socializează, împărtășesc impresii.

Care situație e mai bună pentru un copil? Cea în care e stresat două luni să învețe pe de rost ceva ce nu-i ajută la nimic, să presteze pe scenă deși poate nu e pregătit pentru așa ceva și bântuit apoi de o experiență în care a avut impresia că nu e bun de nimic, sau cea în care e pus în capul listei invitaților la o petrecere?

Ca să extrapolez, în societatea noastră multe lucruri sunt puse opus față de cum ar trebui, iar asta naște și mai multă frustrare. Exact ca prima experiență socială de la grădiniță, din grupa mică, începând.

În experiența mersului la restaurant, de exemplu, nu este de multe ori vorba despre client, ci despre cu totul altceva: frustrarea ospătarului care e plătit prost, a barmanului care face ceva ce nu-i place, a proprietarului care a fost călcat proaspăt de agenții sanitar-veterinari ori de cei de la fisc. Problemele acestea se pun în fața clientului, deși el nu are nicio vină. El a venit acolo să petreacă puțin timp într-o atmosferă caldă, să-i facă plăcere și se vede încărcat de problemele celorlalți. Iar atitudinea lor se vede: de multe ori ești privit ca dușmanul care le dă de lucru în plus, nu subiectul despre care e vorba în afacere.

La fel, ca atunci când mergi să-ți plătești taxele. Nu tu ești punctul de interes acolo, ci funcționarul nervos, ori procedura care de multe ori nu e înțeleasă nici de cel pus să o aplice. Iar de vină ești tot tu, pentru că nu te-ai pregătit. La fel ca la serbarea de la grădiniță.

Am făcut pași enormi în ultimii 32 de ani, însă în privința multor aspecte sociale suntem mai aproape de est decât de vest și nici nu facem eforturi să îndreptăm asta.

În fotografie apar copii ruși dintr-un video publicat în acest an pe Twitter. Sunt "costumați" în tancuri de jucărie marcate cu litera "Z" și în costume militare. Educatorii din preajma lor îi pregătesc pentru o defilare în stilul celei oficiale, din Piața Roșie a Moscovei, de 9 Mai, Ziua Victoriei în Rusia.

Sursa foto: Twitter/ Shaun Walker

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

9 comentarii

Munteanu

Acum 11 luni

Mda... nu serbari scolara, nu premiere, nu coronite... Socializare, un termen nou, mancare si joaca... O fi asa mai bine? Copiii trebuie invatati si cu responsabilitatile, altfel... cred ca viata e doar socializare si petreceri de tot felul... Ce parere aveti de proiecte are se desfasoara in scoli? Nu sunt tot un fel de dresura ca si serbarile? Insa cele mai apreciate cadre didactice sunt cele care participa la proiecte, nu cele care fac carte si educatie... In alta ordine de idei, chelnerii si ospatarii sunt platiti prost peste tot, de-aia se lasa bacsis. iar sumele castigate din bacsis nu sunt mici deloc... O fatuca imi povestea ca a lucrat acum 3 ani la o terasa pe centru si ca pleca in fiecare seara cu cel putin 150 de lei bacsis, basca salariul si bonuri de masa. Si asta la 17 ani ... Ospatarul castiga si el o paine alba, patronului ii ramane destul chiar dupa ce l-a calcat potera sanitar-veterinara.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Chirica

Acum 11 luni

150? ahahaha. Aia era de mult tare...
Raspunde

@Chirica

Acum 11 luni

Am spus cel putin 150 de lei pe zi. Asta acum 3 ani, nu ieri sau alaltaieri. Si daca 150 de lei ti se pare o suma mica, ce-ar fi sa-mi dai zilnic suma asta? Ce zici, te bagi sau comentezi iar aiurea?
Raspunde

???

Acum 11 luni

Tot ce nu va convine e comunism! Nu puteți pune chiar totul în spinarea comunismului.
Raspunde

@

Acum 11 luni

mama lor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 11 luni

Spuneti-le copiilor, daca ei nu se supun in masa, nu mai au ce sa faca toti asa zisii adulti care dau importanta fleacurilor astea. Ca pt ei e prea tarziu sa le schimbi mentalitatea, sunt anchilozati :))
Raspunde

@Kukuruku

Acum 11 luni

Sigur ca se pot opune tinerele valastare, pot boicota serbarile sa nu invete poeziile... Exista asa-zisul "laissez-faire" in tarile nordice, unde daca-i pui sa invete cad toti in depresie... Putem lasa copiii sa faca doar ce vor ei, numai ca acestia cresc, ajung intr-o multinationala unde va trebui sa faca doar ceea ce li se spune si atunci e destul de greu pt. ei.... Poti lasa copilul sa faca numai ceea ce ii place cu conditia sa ai o avere atat de mare incat sa-i ajunga cat traieste sa nu fie nevoit sa respecte reguli si sa se inregimenteze in turma. Asa sa vorbim e foarte usor. Hai sa boicotam serbarile, hai sa boicotam scoala, sa traim numai socializand. Apoi, vorba lui Moromete: Si ce-ai sa mananci, mai Baznae?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Neluțu O

Acum 11 luni

@chirică te rog să vii pe terasă cu mine, pînă ce faci 150-200 sau mai mult! Te rog mult ! Dar... indiferent de zi a săptămînii, mai ales duminica, sau zi liberă de la guvern, de la 10 la 24 (cel mai fericit ), și ...salariu minim pe economie! Ai ajuns să ne dai exemplu pe noi!!! Cine ești? Unde lucrezi de ești ofticat că noi suntem milionari? Toți ospătarii din Sibiu au limuzine? Ți-am băgat mîna în buzunar? Caută în altă parte,nu în gastronomie! Ai dat un exemplu prost! Accept scuzele !
Raspunde

@chirica

Acum 11 luni

Vezi de treaba! Asa a spus fata: cel putin 150 de lei pe zi! Nu te oftica daca tu nu castigi atata. Ai ghinion, vorba unui clasic in viata! Iar bacsisul lasat chelnerului sau ospatarului e o treaba incetatenita in toate trile nu doar la terasele din centru. Asa ca n-ai sa citesti scuze de la minwe, pt. ca n-am juignit pe nimeni! Spor in ramura!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus