Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Linie de gardă la Secția de Hematologie a Spitalului Județean, pentru o mai bună supraveghere a pacienților

Linie de gardă la Secția de Hematologie a Spitalului Județean, pentru o mai bună supraveghere a pacienților

Secția de Hematologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu va avea o linie de gardă a cărei înființare va începe cu data de 1 iulie. Proiectul de hotărâre care propune și motivează înființarea acesteia va fi supus aprobării în Ședința de Consiliu Județean care va avea loc joi, 23 iunie. Reprezentanții spitalului vor trebui să se asigure că linia de gardă va fi înființată și vor suporta cheltuielile aferente. Valoarea acestora este estimată la 42.000 de lei pe lună.

Citește și: „Secția Clinică Hematologie a Spitalului Județean Sibiu a fost extinsă | Foto”

Începând cu 1 iulie, Spitalul Clinic Județean Sibiu va avea o linie de gardă pe Secția de Hematologie. Proiectul înființării acestei gărzi se află pe masa consilierilor județeni pentru a fi aprobat în ședința ordinară care va loc joi, 23 iunie. Potrivit acestui proiect, linia de gardă se va desfășura între orele 14.00 și 8.00. În zilele de repaus săptămânal, zilele de sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit reglementărilor legale, nu se lucrează, garda începe dimineaţa la ora 8.00 şi durează 24 de ore. Finanțarea cheltuielilor aferente liniei de gardă va fi asigurată de către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, iar reprezentanții spitalului vor trebui să se ocupe de înființarea acesteia. Suma necesară pentru cheltuielile de personal generate de înființarea unei linii de gardă în specialitatea hematologie este estimată la valoarea de 42.000 lei/ lună, sumă pe care conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu declară că se încadrează în bugetul de venituri și cheltuieli aprobat, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Tot în proiectul de hotărâre se precizează faptul că la Spitalul Județean, în acest moment, funcționează un număr de 17 linii de gardă, dintre care 15 raportate la numărul existent de paturi (o linie de gardă la 70 paturi), iar 2 linii de gardă au fost înființate cu avizul Ministerului Sănătății.

Pentru o mai bună supraveghere a pacienților

În motivarea înființării unei linii de gardă în specialitatea hematologie se precizează necesarul transfuzional crescut al pacienților, dar și terapiile care pot dura și 24 de ore.  

„Activitatea transfuzională presupune supravegherea pacientului pe perioada administrării terapiei precum și întocmirea documentelor necesare acestei proceduri medicale (consimțăminte, fișe transfuzionale, eventuala raportare a reacțiilor adverse, etc.). Un alt argument este determinat de faptul că acestor pacienți li se administrează un tratament chimioterapic și/sau radioterapie, terapiile putând dura până la 24 de ore. Administrarea terapiilor necesită o monitorizare atentă ținând cont de riscul crescut de dezvoltare de reacții adverse, incluziv șoc anafilactic, care impun luarea unor decizii prompte și stabilirea conduitei terapeutice. Astfel, numărul de solicitări ale medicilor în afara programului de lucru, este mare. Monitorizarea permanentă a pacienților este impusă și prin faptul că aceștia sunt imunosupresați prin afecțiunea pe care o au, cazurile fiind foarte complexe, prin prisma severității, a complicațiilor și a numeroaselor îngrijiri pe care le necesită”, se arată în proiectul de hotărâre.

Un alt motiv este și faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu este organizat în sistem multipavilionar, format din 20 de pavilioane dispersate în trei locații diferite, iar Secția Hematologie este situată în pavilion distinct față de cel în care își desfășoară activitatea Secțiile de Medicină Internă, la o distanță care întârzie timpul necesar pentru medicul de gardă în specialitatea medicină internă să asigure asistență medicală promptă în cazul în care pacienții internați în cadrul secției hematologie, manifestă reacții adverse la tratamentul administrat sau starea lor de sănătate se degradează considerabil.

În cadrul unității spitalului Secția Clinică Hematologie dispune de un număr de 25 de paturi - spitalizare continuă și 6 paturi - spitalizare de zi. În această secție își desfășoară activitatea un număr de 4 medici primari, care prestează atât activitate curentă în cursul dimineții, cât și consultații interdisciplinare pentru pacienții internați în unitate sau prezenți în Unitatea de Primire Urgențe (UPU)-SMURD.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus