Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
8°C

Trandafirii sunt roșii, afară e călduț, la Montana Garden am mâncat, pastramă de berbecuț

Trandafirii sunt roșii, afară e călduț, la Montana Garden am mâncat, pastramă de berbecuț

Montana Garden e genul de restaurant care atrage mai mulți turiști decât sibieni. E la distanța perfectă între: ”N-are rost să iau mașina până în Rășinari, mai bine mergeam undeva în oraș, pot să beau și o bere” și ”Dacă tot suntem cu mașina, hai undeva mai departe, nu până în Rășinari”. Cu toate acestea, Montana Garden este unul dintre cele mai frumoase restaurante în aer liber din zona Sibiului.

Am mers la Montana Garden pentru că, evident, eram cu mașina, dar și pentru că am căutat puțină răcoare. De când a venit vara, centrul Sibiului este pe alocuri irespirabil. La Rășinari, în schimb, ai umbră, aer curat, multă verdeață și răcoare. Montana Garden se află chiar la intrarea în comună, pe partea dreaptă cum mergi spre Păltiniș. Nu este un restaurant în sensul obișnuit, ci mai degrabă un complex turistic. Are unități de cazare, terenuri de sport, lac pentru pescuit sportiv, pârâiaș cu păstrăvi și mulți copaci cu umbră. Pentru copii există loc de joacă, iar pentru fetele cu conturi pe instagram există un țarc cu iepurași albi pufoși. Undeva printre toate acestea există și un restaurant bazat pe produse din Mărginime. Meniul este compus din preparate ale căror ingrediente cresc sau au fost cândva vii prin Rășinari, Gura Râului, Poplaca...

Ca să vă faceți o idee, am comandat o ciorbă de burtă, pastramă de berbecuț la grătar cu legume și o mămăliguță cu brânză de burduf și smântână. Până să vină mâncarea, am alunecat lin în atmosfera de sat de la marginea Sibiului vara: Un motan leneș sforăie lungit sub masă, două lebede înoată fără efort pe lacul din fața mesei, în mijlocul apei susură fără oprire un fel de fântână arteziană și frunzele de deasupra capului opresc razele arzătoare de soare.

ciorba de burta montana garden

Așa cum te-ai aștepta de la o zamă făcută în Mărginime, ciorba de burtă la Montana Garden este grasă și densă, cât să simți că mănânci zdravăn, nu e joacă de terasă în centrul Sibiului. Poți s-o dregi cu smântână cât să stea lingura dreaptă, să mai ia din iuțeala ardeiului.

De obicei, nu sunt fan carne de oaie. Miel. Berbecuț. Poți să-i spui cum vrei. Nu mănânc nici de Paști. Întotdeauna am asociat-o cu mirosul acela specific. Exact, acel miros care și acum te face să strâmbi din nas. Aceasta a fost și principala mea curiozitate, să văd dacă la Montana Garden pastrama are iz de osânză. După prima îmbucătură vă pot spune că nici vorbă. Nimic, nimic. Dacă n-aș fi știut că e de berbec puteam spune lejer orice alt animal paricopitat. Se simțea doar gustul de sare, poate puțin prea pregnant pentru mofturile mele. Pe de altă parte, sunt convins că mărginenii așa mănâncă pastrama de secole, n-o s-o desăreze acum pentru fițele mele.

mamaliga cu branza de burduf

Restul preparatelor pot să vă asigur că sunt exact așa cum vă imaginați. Mămăligă proaspătă cu brânză de burduf, scufundată în smântână și legume ușor caramelizate pe grătar. Ce încerc eu să vă spun este că abia m-am ridicat de la masă, n-am mai putut și desert. M-am prelins în atmosfera aceea de seară de vară la țară.

Nu este totul numai lapte și miere la Montana Garden. Din punctul meu de vedere lipsește atenția la detalii. Chelnerii sunt prea puțini și ai ceva de așteptat dacă e aglomerat, un foișor era transformat într-un garaj pentru ATV, în pârâu plutea un păstrăv cu burta în sus și gardul care înconjoară lacul este din modelul cel mai ieftin de la Dedeman, ori Hornbach. Strică din atmosferă.

montana garden sibiu

Pe farfuria cu pastramă a trebuit bucătarul să ne arate că s-a uitat la câteva episoade de MasterChef și a făcut un zig-zag și trei picuri de ketchup. I s-o fi părut lui artistic, mie kitschos.

Pe mâncarea descrisă mai sus am plătit în jur de 100 de lei. Până acum câteva luni aș fi zis că e cam mult, de când cu inflația asta nu mai știu ce să spun. Parcarea măcar e gratis și e înconjurată de trandafiri înfloriți. Iar priveliștea din restaurant către acoperișurile Rășinariului, cu munții în fundal nu are preț.

Citește și:

Montana Garden, cel mai nou complex turistic de la marginea Sibiului. Concurență pentru Albota | Foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Birtu

Acum 1 an

Nasoala tare cronica asta,la fel ca si moderarea anunturilor!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 an

osânza e untură de porc scursă. la aia de oaie i se zice său. te dai sibian ...
Raspunde

Ileana Alec

Acum 1 an

Foarte frumos, multa verdeață, loc de joaca pt copii, mâncarea f bună, ne-am simțit minunat. Un loc deosebit, departe de agitația orașului. Vim mai reveni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus