Marţi,
15.10.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Ciolacu anunță reconstrucția organizațiilor care nu au câștigat fotoliile de primar în municipiile reședință de județ. Sibiul nu a avut niciodată primar PSD

Ciolacu anunță reconstrucția organizațiilor care nu au câștigat fotoliile de primar în municipiile reședință de județ. Sibiul nu a avut niciodată primar PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat luni că va începe "o perioadă de reconstrucţie" a organizaţiilor care nu au obţinut la alegerile locale funcţiile de primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ sau consiliile judeţene, informează Agerpres.

El a menţionat, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, că în organizaţiile judeţene care au câştigat alegerile locale se vor organiza alegeri interne.

"Le-am propus colegilor să venim la Consiliul Politic Naţional, să declanşăm alegeri în toate judeţele unde s-au câştigat consiliile judeţene şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ, rămânând celelalte să intre într-o zonă de reorganizare. Nu există şi nu a fost o discuţie în ceea ce o priveşte pe doamna Firea", a spus Ciolacu.

PSD Sibiu: Vor fi alegeri peste tot

Social-democrații sibieni susțin însă că e vorba de un calendar de alegeri care va fi aplicat pentru toate organizațiile locale.

”S-a stabilit de la nivel central, vor fi alegeri în toate organizațiile, iar la ultimul Consiliu Politic Național s-a decis că prioritare vor fi județele în care s-au câștigat alegerile”, spuneau surse din cadrul organizației județene a PSD Sibiu, în urmă cu o lună.

Pentru că la alegerile interne este nevoie de prezența reprezentanților conducerii centrale și pentru a nu se aglomera calendarul alegerilor s-a decis să existe o formă de prioritizare a lor, pentru a se crea un calendar electoral.

”Prima dată se vor organiza acolo unde există primari de municipii și președinți de consiliu județean. Apoi acolo unde există doar primari de municipii”, spun sursele noastre, concluzionând că alegerile din Sibiu vor fi spre finalul calendarului.

Decizia de a se organiza acum alegeri, înaintea intrării în următoarele competiții electorale ține de strategia partidului de a nu tulbura apele interne înaintea votului.

”Prioritar e să nu intrăm în ultimele luni înaintea alegerilor cu aceste dezbateri interne. Dacă faci aceste alegeri cu puțin timp înaintea votului, riști să apară conflicte interne, pentru că vrei, nu vrei, vor exista tot felul de discuții”, vine explicația.

Rezultatele în alegeri ale actualei conduceri

Primul examen electoral al noii conduceri a PSD Sibiu a fost în mai 2020, la alegerile europarlamentare. PSD Sibiu a obținut 11,11% și era al treilea partid la nivel județean după numărul de voturi după PNL (48,90%) și USR (24,32%).

În comparație, precedentele alegeri europarlamentare, cele din 2014, erau câștigate de Alianța Electorală PSD – UNPR – PC cu 31,19%, la nivelul județului. Erau urmați atunci de PNL – 17,91% și PDL – 16,80%.

La alegerile locale, din același an, social-democrații au reușit să obțină primăria în 16 localități, sub PNL, care câștiga 43 de UAT-uri.

Liberalii câștigau președinția Consiliului Județean cu 46,89% din voturile exprimate, dar și majoritatea în consiliu, cu 18 consilieri județeni. PSD obținea 5 consilieri, la fel ca și FDGR.

La nivelul consilierilor locali, PNL primea în urma alegerilor 371 mandate, PSD a obţinut 193 mandate, urmat de PMP cu 76 mandate. La precedentele alegeri locale, cele din 2016, PSD avea 12 consilieri județeni și 26 primari. 

La alegerile parlamentare din același an, PSD înregistra în Sibiu 13,7% la Camera Deputaților, clasându-se pe locul trei în județ, după PNL (41,64%) și USR PLUS (22,46%). Obținea un singur mandat de parlamentar, cel al liderului Bogdan Trif.

În 2016, PSD obținea în Sibiu 28,2%, fiind pe locul 2 în județ după PNL (39,52%), dar înaintea USR (14,06%).

Alegerile prezidențiale au însemnat un nou eșec pentru social-democrați, însă mulți analiști spun că nu i-a ajutat nici candidatul. Atunci, în turul doi al alegerilor prezidențiale au rămas Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă.

Municipiul Sibiu nu a fost condus niciodată de un primar PSD. Edilii aleși ai municipiului au fost după 1990 Sorin Șerbu (Partidul Alianța Civică), Dan Condurat (PNȚCD), Klaus Iohannis (FDGR) și Astrid Fodor (FDGR).

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

nici n-o sa aiba vreodata primar PSD!!! speram sa scapam de "d-na Fodor" cat mai curand!!!
Raspunde

Stie toata lumea

Acum 2 ani

Vor fi "maziliti" cei care au pierdut ultimele alegeri si vor fi inlocuiti cu cei care le-au pierdut pe penultimele, ca alti oameni nu au. Asa se face "reconstructia" politica la PSD. De fapt este vorba de arhicunoscuta metoda de "rotire a cadrelor", nimic altceva. Toata lumea la ciolan, dar pe rand ca sa nu bata prea tare la ochi. Vesnicele lichele si secaturi se inlocuiesc unele pe altele, conform planului.
Raspunde

L

Acum 2 ani

Vine Generatia de tineret care veci ni va mai vota cu bolsevicii !!!!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

Sibiul se descurcă foarte bine fără roșii, puteți desființa organizația

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus