Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Șelimbăr și Sadu, comunele din Sibiu care candidează pentru obținerea standardului de excelență în administrația locală al Consiliului Europei

Șelimbăr și Sadu, comunele din Sibiu care candidează pentru obținerea standardului de excelență în administrația locală al Consiliului Europei

Comunele Selimbăr și Comuna Sadu din județul Sibiu, candidează pentru obținerea “Etichetei europene de excelență în guvernare- ELoGE - în România“, anunță primarul comunei Șelimbăr, Marius Grecu, pe pagina sa de Facebook.

”ELoGE este un premiu acordat de Consiliul Europei autorităților locale, care doresc să obțină o recunoaștere internațională și să atingă un nivel ridicat al guvernării locale democratice, în conformitate cu standardele de referință ale Consiliului Europei, în sensul respectării celor 12 principii ale bunei guvernări. ELoGE se acordă pentru o perioadă de un an, iar distincția constă într-un dodecaedru de cristal gravat cu cele 12 principii ale bunei guvernări”, transmite primarul.

Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) în România e administrată de Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Europei.

ELoGE este un premiu acordat de către Consiliul Europei autorităților administrației publice locale, în baza unei analize făcute printr-un mecanism european și internațional de evaluare cu privire la calitatea guvernării locale și reprezintă o modalitate de certificare, de apreciere și de recunoaștere a acelor autorități publice locale a căror activitate se desfășoară la standarde internaționale.

La nivel național, evaluarea modului în care va fi implementat ELoGE în România se va face de către Comisia Națională de Evaluare, care are în componența sa reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Național al Rectorilor, Institutul Național de Administrație (I.N.A.), Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (U.N.C.J.R.), Asociația Municipiilor din România (A.M.R.), Asociația Orașelor din România (A.O.R.) și Asociația Comunelor din România (A.Co.R.).

Obiectul acestui program constă în analiza modului în care sunt implementate în practică de către autoritățile publice locale, cele 12 principii ale bunei guvernări, stabilite de către Consiliul Europei:

  1. Participarea cetățenilor, desfășurarea corectă a alegerilor și reprezentarea;
  2. Receptivitate;
  3. Eficiență și eficacitate;
  4. Deschidere și transparență;
  5. Stat de drept;
  6. Comportament etic;
  7. Capacitate și competență;
  8. Inovare și deschidere către noutate;
  9. Dezvoltare durabilă și orientare pe termen lung;
  10. Management financiar solid;
  11. Drepturile omului, diversitatea culturală și coeziunea socială;
  12. Responsabilitate.

”Implementarea Etichetei Europene pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) în România va contribui la evaluarea și la creșterea calității guvernării locale, a creșterii încrederii cetățenilor în factorii de decizie și a implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor autorităților publice locale - elemente esențiale pentru o administrație publică locală eficientă și în acord cu cetățenii pe care îi reprezintă”, anunță Secretariatul General al Guvernului.

Sursa foto: Consiliul Europei

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus